HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 800 – ODLAZAK IZ SUSTAVA HP UZ STIMULATIVNE UVJETE

Zbog brojnih upita radnika zainteresiranih za odlazak iz sustava HP uz stimulativne uvjete (otpremninu), poslodavcu smo uputili pitanje i dobili odgovor: „Hrvatska pošta kontinuirano razmatra zahtjeve radnika za osobno uvjetovanim odlascima te u dogovoru sa socijalnim partnerima takve vrste programa provodi po potrebi i sukladno mogućnostima poslodavca. Poslodavac je ove godine u svom poslovnom planu osigurao sredstva za ovu namjenu i planira pokrenuti cijeli postupak u narednim mjesecima. Kako se zahtjevi zaprimaju na redovnoj razini, planira se otvoriti tema, a pri kojoj će onda biti jasno predstavljeni i kriteriji za zainteresirane radnike. Nadalje se ti kriteriji uparuju s mogućnostima i potrebama organizacije rada tvrtke, odnosno pripadajućih organizacijskih jedinica i terena. O konkretnim planovima socijalni partner i poslodavac će pravovremeno izvijestiti radnike.“

NAPREDOVANJE NA POSLU – ZAŠTO SU KRITERIJI TAJNA?

Zamislimo utrku atletičara na, recimo, odlučujućim kvalifikacijama za veliko natjecanje. Od osam trkaćih staza, zanemarimo zadnjih pet jer u njima ionako trče sami autsajderi, bez trunke šanse za pobjedu jer trče bosi, u otrcanoj opremi i bez ikakve logističke podrške, o sponzorima da ni ne govorimo. U prvoj stazi trči prvi favorit kojeg sve vrijeme priprema za utrku (i na samoj utrci) prati tim stručnjaka, trenera, fizioterapeuta, ima najbolju opremu i izdašne sponzore. U drugoj stazi trči „lega“, odličan, reklo bi se rođeni i dokazani trkač koji je, bez obzira što dolazi iz siromašnog kluba, sve svoje dosadašnje uspjehe postigao zahvaljujući talentu, upornom treningu i silnom odricanju. Trči u dotrajalim sprintericama, a sponzore ionako nikad nije ni imao niti je na njih navikao. U trećoj stazi trči „ptica trkačica“ koja ima sasvim solidnu logističku podršku, a uz to tijekom priprema i uoči utrke, mimo pravila i propisa, na očigled svih arbitara i gledatelja, koristi nedozvoljena i neprimjerena sredstva. Utrka je održana, pobjednik je poznat. Koga je briga za pravila igre i za poštenu utrku?! Svaka usporedba i sličnost s navedenom zamišljenom utrkom, koja bi se ikako mogla usporediti s kadroviranjem u našoj Tvrtki, potpuno je (ne)namjerna. Mora biti da je puka slučajnost (uz časne iznimke), da po istom principu, što bi se reklo – po „babi i stričevima“, zahvaljujući uglavnom glavatim sponzorima, u hinjenoj utrci za rukovodeće pozicije, dosta često pobjeđuju unaprijed odabrani. Na pitanje zašto je tomu tako, zašto nemamo transparentne kriterije, dobivamo ridikulozan odgovor kako se „ne može raspravljati o odlukama menadžmenta jer će on (menadžment) snositi posljedice“(!?). Odgovor na pitanje o kakvim posljedicama i kad bi se one trebale dogoditi, zasad nismo imali prigodu čuti. E da, ako ikog zanima, ona „ptica trkačica“ iz treće staze, ista ona koja je na očigled koristila nedopuštena sredstva, ipak nije diskvalificirana. Naravno, i za njezine marifetluke će „menadžment snositi posljedice“. Ako ne prije, onda će se to dogoditi kad na vrbi rodi grožđe!

U PROSINCU 159.845 NEZAPOSLENIH

Potkraj prosinca 2020. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 159.845 nezaposlenih osoba, što je za 3.295 osoba više nego prethodnoga mjeseca, a za 28.092 osobe više nego u prosincu 2019. Od ukupnoga broja nezaposlenih u prosincu 2020. bilo je 72.028 nezaposlenih muškaraca (45,1 posto) i 87.817 nezaposlenih žena (54,9 posto). Nezaposlenost je u odnosu na isti mjesec prošle godine, povećana u svim dobnim skupinama. Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u prosincu 2020. imali su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Zagreb i Osječko-baranjska županija, a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji. Tijekom prosinca 2020. Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavljeno je 8.597 slobodnih radnih mjesta, što je za 21,2 posto manje nego u prosincu 2019. Najveći broj slobodnih radnih mjesta pristigao je iz djelatnosti: zdravstvena zaštita i socijalna skrb, obrazovanje, prerađivačka industrija te građevinarstvo. Temeljem radnoga odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme, 86,5 posto. Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u: prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi te obrazovanju.

JUBILARNI 800. BROJ POST INFA

Počeci Post infa, odnosno njegovog prethodnika Sindikalnog glasnika sežu u devedesete godine prošlog stoljeća. Prvi broj, u okviru tadašnjeg HSPT-a, objavljen je 15. listopada 1994. Sindikalni glasnik izlazio je kao mjesečnik, a 2011. godine mijenja naziv u Post info te počinje izlaziti kao tjedno glasilo. Godine 2014. rađa se novi, moderniji dizajn Post infa, a u takvom ruhu izlazi i danas, kada slavimo jubilarno, čak osamstoto izdanje. Svih godina revno smo pratili i izvještavali vas o brojnim i raznim događajima na sindikalnoj sceni, pravima radnika, problemima, štrajkovima, kolektivnim ugovorima, stanju u Pošti… bilo je uistinu svega. Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pisali za Post info kroz sve protekle godine, uz napomenu da će oni koji ostaju i dalje sve pomno promatrati, zapisivati, izvještavati.

NEZABORAVNO LJETOVANJE I ODMOR U PLAVOJ VALI
(u razdoblju od 13.06. do 19.09.2021.)

PRIJAVE SE PRIMAJU
do 22. veljače 2021.

PODSJEĆAMO VAS DA SU U TIJEKU PRIJAVE ZA LJETOVANJE I ODMOR U TURISTIČKIM OBJEKTIMA PLAVE VALE na Puntu (Krk), u Rogoznici, na Bolu (Brač), u Vrboskoj (Hvar) i u Mlinima (blizina Dubrovnika). Prijave se primaju do ponedjeljka, 22. veljače 2021.
Pozivamo vas da obrazac za prijavu, koji možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, dostavite poštom na adresu PLAVA VALA HSP d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb, fax-porukom na broj 01/4929676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr. Sve dodatne informacije na možete dobiti na telefone 01 4686-087 i 01 4686-088 i 01 4686-093.

Nemojte propustiti ljetovati i uživati u najljepšem moru i top turističkim odredištima na Jadranu

VRHUNSKI SMJEŠTAJ – POVOLJNE CIJENE – TOP TURISTIČKE DESTINACIJE