HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 797 – HRVATSKA POŠTA ISKAZALA INTERES ZA DISTRIBUCIJU NOVINA

U Aktualnim informacijama Hrvatske pošte u broju 79, od 18. siječnja 2021., objavljen je članak gornjeg naslova kojeg prenosimo u cijelosti.

“U skladu s razvojnom Strategijom Pošta2022. Hrvatska pošta osigurala je sortirno-logističke kapacitete za sve postojeće usluge te za one koje je transformirala zadnjih godina. Nakon uvođenja usluge kurirske dostave Paket24, koja će ove godine postaviti potpuno novo iskustvo korisnika uvođenjem mreže paketomata i samouslužnim portalom, Hrvatska pošta planira nastaviti započeti organski rast. U ovom se trenutku, stoga, vode pregovori s tvrtkom Tisak o preuzimanju gospodarske aktivnosti distribucije novina te ljudskih kapaciteta koji se direktno povezani s navedenom djelatnosti. Potencijalnim preuzimanjem Hrvatska pošta postala bi poslodavac za 350 radnika iz Tiska te bi se formirala posebna organizacijska jedinica unutar postojeće organizacijske strukture Hrvatske pošte. Ovaj bi se posao obavljao prema postojećim procesima koji su sad važeći unutar Tiska. Našim poštarima to konkretno znači da potencijalnim pripajanjem ove gospodarske aktivnosti taj posao operativno na terenu ne bi preuzimali oni. Navedeno potencijalno preuzimanje ne predviđa financijsku kompenzaciju Hrvatske pošte prema Tisku.”

SISTEMATSKI PREGLEDI RADNIKA

Poslodavcu smo u utorak, 19. siječnja 2021., uputili dopis vezan uz sistematske preglede, koji prenosimo u cijelosti.

„Poštovani, člankom 68. Kolektivnog ugovora za radnike HP – Hrvatske pošte d.d., propisano je da poslodavac izdvaja sredstva za poboljšanje životnog standarda radnika za redovite sistematske preglede radnika jednom u dvije godine.
S obzirom da je Ugovor Hrvatske pošte sa Croatia Poliklinikom istekao 30. kolovoza 2020., pozivamo Vas na žurno pokretanje procesa javne nabave za sistematske preglede radnika u narednom dvogodišnjem razdoblju, kako bi se ugovor sklopio čim prije, a radnici preglede obavili u najskorije vrijeme.
Ovom prigodom Vas podsjećamo da smo tijekom pregovora za sklapanje novog Kolektivnog ugovora, otvorili temu sistematskih pregleda radnika i složili se kako je nužno ugovoriti kvalitetan sistematski pregled koji bi uključivao veći broj dijagnostičkih i drugih pregleda u odnosu na obim pregleda koji je bio ugovoren u prethodnom razdoblju. S poštovanjem, Milan Jukić, predsjednik.“

PONAVLJAMO – PRIKUPLJANJE POMOĆI ZA STRADALE U RAZORNOM POTRESU

I dalje vas pozivamo da se uključite u našu humanitarnu akciju u kojoj prikupljamo pomoć za naše kolegice i kolege postradale u razornom potresu, koji je pogodio Banovinu. Svoje sudjelovanje možete dogovoriti sa svojim sindikalnim povjerenicima na terenu. Podsjetimo, osim novčanih sredstava prikupljamo i pomoć u obliku kućnih i higijenskih potrepština te hrane.

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a U 2020. GODINI

Na temelju Pravilnika o Fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u protekloj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca 2021.) svojim članovima ukupno isplatio 1.222.300,00 kuna.

JAVNO SAVJETOVANJE O STRATEŠKOM OKVIRU EU-A O ZDRAVLJU I SIGURNOSTI NA RADU (2021. – 2027.)

Kriza uzrokovana COVID-om 19 istaknula je ključnu važnost zdravlja, uključujući i važnost zdravlja i sigurnosti na radu. Ova se inicijativa temelji na prethodnom strateškom okviru EU-a za razdoblje 2014. – 2020. Njome se nastoje održati i poboljšati zdravstveni i sigurnosni standardi za radnike u EU-u (imajući na umu i nove okolnosti), a pridonijet će i u pripremi za nove krize i prijetnje.
Njome će se utvrditi ključni ciljevi i predstaviti strateški okvir kojim bi se potaknula zajednička suradnja zemalja EU-a i dionika na zajedničkim prioritetima.
Svoje povratne informacije o budućem strateškom okviru EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu (2021. – 2027.) možete poslati do 1. ožujka.
U sklopu svojeg programa rada za 2021. pod nazivom Vitalna Unija u krhkom svijetu, Europska će komisija izložiti novi strateški okvir EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu.