POST INFO 729 – 67 je previše – prikupljanje potpisa može početi!

Tko sve sudjeluje? Ovu inicijativu pokrenule su tri sindikalne središnjice: Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Akcija je otvorena svima te pozivamo sve pojedince i organizacije da nam se pridruže i daju potporu našoj akciji. Za što se zalažemo? Inicijativa 67 je previše zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Zalažemo se za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina. Zalažemo se za borbu protiv diskriminacije starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65. godine starosti. Zalažemo se za dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to onemogućuje. Vjerujemo i znamo da Hrvatska može i mora omogućiti dostojanstvenu starost svojim građanima. Znamo da novca za mirovine ima, samo što nije pravedno raspoređen. Znamo da ima boljih, važnijih i hitnijih rješenja za to kako poboljšati mirovinski sustav i učiniti ga pravednijim. Što želimo postići? Žalimo raspisivanje državnog referenduma o dobi za odlazak u mirovinu i o penalizaciji prijevremenih mirovina. Vjerujemo da su uvjeti odlaska u mirovinu političko pitanje. Želimo da građani sami donesu odluke. Naš je cilj prikupiti dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o našem prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Zašto tražimo referendum? Kao sindikati, pokušali smo razgovarati i pregovarati s Vladom o mirovinskoj reformi. Nisu htjeli saslušati naše argumente, niti na njih odgovoriti. Nisu nam htjeli dati čak ni argumente za mjere koje su proveli. Kad nije išlo za stolom organizirali smo prosvjed “Doživi mirovinu – i tebe se tiče”, 20. listopada 2018. Tisuće građana su nas podržale, ali nas vlasti još jednom nisu shvatile ozbiljno. Pokazale su da su Vlada koja ne sluša svoje građane, i ne mari za to što misle radnici. Nakon svega, nije nam preostalo drugo nego pokušati ovim putem omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i da sami sudjeluju u donošenju odluka koje određuju kako će provesti svoju starost. Referendumsko pitanje. Napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Ako referendum bude uspješan, to znači da će građani svojim glasovanjem izravno usvojiti novi zakon. Bude li usvojeno, referendumsko pitanje postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina i ublažit će trajno umanjenje prijevremenih mirovina. Umjesto 0,3 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu, umanjenje će biti 0,2 posto. Možemo li uspjeti? Sigurni smo da možemo. Iza sebe imamo iskustvo tri uspješne referendumske inicijative – protiv izmjene zakona o radu, protiv outsourcinga u javnim službama i protiv monetizacije autocesta. Svaki put uspjeli smo prikupiti više od dovoljnog broja potpisa. Svaki put Vlada je odustala od svojih namjera, što znači da su akcije ostvarile svoj cilj.

HUMANITARNA POMOĆ ZA RADNIKE ULJANIKA I 3. MAJA

Kako vam je poznato iz medija, situacija u brodogradilištu Uljanik i 3. Maj je katastrofalna te je pokrenuta humanitarna pomoć u donacijama u naravi, koja se i dalje prikuplja od 7 do 15 sati na zapadnom ulazu brodogradilišta 3. Maj (kod stadiona) subotom i nedjeljom, prema dogovoru. Svi žiro računi oba brodogradilišta su blokirani i radnici su bez plaća preko sedam mjeseci! Mnogi radnici uz ostale nagomilane probleme, ne mogu pokriti režije, stanarinu, podstanarinu, a prijeti im i ovrha te prisilno iseljenje iz domova! Među obiteljima radnika ima i teško bolesne djece, invalida i bolesnih čiji je život i daljnja egzistencija ugrožena zbog neisplate plaća. Radnika ima preko 2300 i za njih je otvoren donatorski žiro račun kod PBZ-a na ime Ernesto d.o.o., Donacija za brodogradilišta, Adamićeva 4, 51000 Rijeka, pod brojem HR2023400091511005923. U opisu plaćanja treba biti navedeno kojim radnicima brodogradilišta se doniraju sredstva – „Donacija za radnike brodogradilišta Uljanik“ ili „Donacija za radnike brodogradilišta 3. Maj”. RAČUN JE NAMIJENJEN SAMO ZA FIZIČKE OSOBE KOJE ŽELE DATI DONACIJU U NOVCU radnicima brodogradilišta. Ovim putem apeliramo da svi koji mogu i koliko mogu uplate donaciju kako bismo pomogli našim sugrađanima u nevolji. Svi znamo koliko je teško živjeti bez prihoda stoga vas pozivamo na solidarnost! Napominjemo da i minimalni iznosi mogu dobro doći. Akcija donacije prikupljanja novčanih sredstava od fizičkih lica kao donatora traje od 05.04.2019. do 05.05.2019., a za ostale nenovčane donacije vrijeme prikupljanja trajat će i nakon toga. U pripremi je brošura za donatore koji će svojom izjavom potvrditi objavu svog imena i prezimena u istoj. Odbor za donacije u ime svih radnika brodogradilišta i njihovih obitelji se od srca zahvaljuje svima koji su pomogli ili će to tek učiniti. Detaljnije informacije možete dobiti putem emaila: gambet1969@gmail.com te na brojeve mobitela 091 5584783 te 091 5914841.

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Oko 40.000 radnika tada je prosvjedovalo ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati prava na vlastiti život. Međunarodni praznik rada danas je službeni praznik u više od 80 zemalja, a u još toliko njih se neslužbeno slavi, često nažalost uz uliče nemire. Vrijedi napomenuti da su se hrvatski radnici pozivu na obilježavanje 1. svibnja odazvali u samom početku odnosno već 1890. godine.

Svim našim članovima i radnicima čestitamo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada!

POČELA DOSTAVA VREĆICA ZA PRIKUPLJANJE PLASTIKE

Na temelju sporazuma koji je Hrvatska pošta sklopila s Gradom Zagrebom, jučer, 24. travnja započela je dostava paketa s vrećicama za odvajanje i prikupljanje plastične i metalne ambalaže građanima Zagreba, prvo onima koji stanuju u obiteljskim kućama. U svakom paketu nalazi se 13 vrećica od 60 litara. U ovom ciklusu naši će kolege poštari dostaviti 100.000 paketa, a u sljedećem čak 300.000 paketa kućanstvima u stambenim zgradama. Distribucija paketa s vrećicama obavljat će se dvaput godišnje iz ukupno 15 dostavnih poštanskih ureda u Zagrebu. Predviđeno je da poštari dostavljaju pakete s vrećicama u dva pokušaja dostave. Ako uručenje ne uspiju obaviti na adresi, primateljima će ostaviti obavijest o prispijeću pošiljke-paketa. Rok za preuzimanje paketa iznosi 30 dana od dana ostavljanja obavijesti, a isporuka paketa po ostavljenoj obavijesti o prispijeću obavljat će se u ukupno 53 poštanska ureda.