HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 704 – INICIJATIVA – POŠTARI ZASLUŽUJU BENEFICIRANI RADNI STAŽ

Da poštari spadaju u kategoriju radnika koji bi trebali ostvarivati pravo na beneficirani radni staž, pisali smo još prije četiri godine, odnosno krajem 2014., kada smo pokrenuli inicijativu te poslali svoj prijedlog tijekom javne rasprave o Vladinoj reformi instituta beneficiranog radnog staža. Nažalost, tada prijedlog nije bio usvojen. Budući da se ovih dana ponovno otvorila javna rasprava na istu temu, Hrvatski sindikat pošte obnovio je i ponovio svoj prijedlog da se popisu zanimanja koja ostvaruju pravo na beneficirani radni staž uvrsti i radno mjesto POŠTAR. Našoj smo inicijativi priložili niz medicinskih i statističkih pokazatelja o težini posla kojeg obavljaju poštari, kao i o učestalosti oboljenja od profesionalnih bolesti te o broju ozljeda na radu u odnosu na druga zanimanja. Da podsjetimo, Vlada je sada, kao i te 2014. godine, pokrenula reformu instituta „beneficiranog radnog staža“ (staž osiguranja s povećanim trajanjem), a sve kako bi načela po kojima će se ubuduće određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani radni staž, bila jasno definirana. Iako se najavljuje da će, s jedne strane doći do smanjenja liste zanimanja koja imaju pravo na beneficirani radni staž, iz Ministarstva nas uvjeravaju kako je otvorena mogućnost uvođenja novih radnih mjesta u ovaj institut, a sve će ovisiti o složenosti posla i štetnosti za zdravlje svakog pojedinog zanimanja. O ishodu inicijative i našeg prijedloga obavijestit ćemo vas u našem glasilu.

ODRŽANO ŠESTO SPORTSKO DRUŽENJE ČLANOVA HSP-a

Već šesto sportsko druženje članova Hrvatskog sindikata pošte održano je prošli vikend, od 5. do 7. listopada u Biogradu na Moru. Uključujući naše tradicionalne goste, kolege iz Hrvatskog sindikata šumarstva, Makedonskog sindikata pošte, Sportske udruge Mađarske pošte te kolege iz Srpskog sindikata pošte, na ovogodišnjim susretima okupilo se najviše sudionika do sad, njih 350. Uz dobru zabavu, muziku i ples, naši su članovi i gosti odmjerili snage u sedam disciplina. Najboljima čestitamo i svima zahvaljujemo na sudjelovanju. Vidimo se dogodine!

REZULTATI

PIKADO: 1.Erika Bodog (Mađarska), 2.Davorka Pavliček (Zagreb), 3.Melita Soldan Kozak (Slavonski Brod).
KUGLANJE – ŽENE: 1.Ivanka Franičević (Split), 2.Nataša Roguljić (Split), 3.Ines Jelić (Bjelovar).
KUGLANJE – MUŠKARCI: 1.Petar Vuko (Split), 2.Stevo Antolić (Bjelovar), 3.Marko Dubravčić (Split).
UTRKA U VREĆAMA: 1.Đuro Martinović (Kutina), 2.Nusret Osmani (Makedonija), 3. Dragan Stojanovski (Makedonija).
BOĆANJE: 1.Zagreb, 2.Osijek 1, 3.Osijek 2.
POVLAČENJE KONOPA: 1.Podružnica 2, 2.Split, 3.Zadar.
ODBOJKA: 1.Slavonija-Split, 2.Dalmacija-Istra, 3.Zagreb.
NAJBOLJA ODBOJKAŠICA: Danka Kolak (Split)
MALI NOGOMET: 1.Zadar, 2.Osijek, 3.Hrvatski sindikat šumarstva.
NAJBOLJI STRIJELAC: Marko Bajtal (Vukovar/Osijek).
NAJBOLJI GOLMAN: Ivo Marić (Zadar)

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA
Vrijeme je za promjenu pravila: radnike i rad na prvo mjesto!

Radnici diljem svijeta 7. listopada 2018. godine obilježili su 11. Svjetski dan dostojanstvenog rada uz poruku „Promijenimo pravila“! Povodom toga dana Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su javnu poruku, iz koje izdvajamo najvažnije. „Budući da pravila i zakoni nisu na strani radnika, suočeni smo sa dosad nezabilježenim i razarajućim razinama ekonomske nejednakosti i nesigurnosti. U svijetu postoji dovoljno bogatstva da se zadovolje potrebe današnjeg vremena… Ali za to se MORAJU promijeniti pravila. Ovo je samo mali dio poruke europskih i svjetskih sindikata… Ne treba posebno navoditi koliko je teško biti radnik u Hrvatskoj koja dugi niz godina gradi glavninu svoje konkurentnosti na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima, sve više zaposlenim u nestalnim, nesigurnim oblicima rada. Radnici u Hrvatskoj svoj posao dostojno rade, ali niti imaju dostojne plaće niti dostojne uvjete rada, a i dostojnog posla je sve manje. Mladi, i to ne samo visokoobrazovani, tonu u besperspektivnost i napuštaju Hrvatsku. Radit će i živjeti negdje drugdje. Tamo će zasnovati obitelj i imati djecu, a u Hrvatsku se možda vratiti tek u mirovini. Nema dostojnog rada bez sigurnosti, dostojnih uvjeta rada i dostojne plaće! A u Hrvatskoj…, prosječna bruto plaća isplaćena u srpnju iznosi 8.420,00 kuna, a neto 6.276,00 kuna, medijalna bruto plaća iznosi 7.094,00 kuna, a neto 5.504,00 kuna, dok je za 2018. godinu iznos minimalne plaće u bruto iznosu utvrđen na 3.439,80 kuna, a neto iznosi 2.751,84 kuna. Uz dostojan rad, dostojne radne uvjete i dostojnu plaću radniku pripada pravo i na dostojan odmor od rada. Hrvatska očito treba „veliko pospremanje“. Zbog svega navedenog poručujemo poslodavcima – hrvatski radnici zaslužuju veće plaće, a Vladi RH – hrvatski radnici zaslužuju poštivanje zakona iz područja rada i zaštite na radu, ali i zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima! Krajnje je vrijeme za promjenu pravila u Hrvatskoj!