HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 703 – ANONIMKE NAŠE SVAGDAŠNJE

Anonimna pisma i pritužbe radnika nisu nikakva novost. Pače, bilo ih je, ima ih i bit će ih al’ se čini da ih je više nego ikad. Anonimnost pošiljatelja postaje gotovo trend. A što nam taj trend poručuje i daje do znanja, više je nego razvidno. Ljudi se jednostavno boje. Koliko je ta bojazan opravdana najbolje znaju oni koji se na anonimnost odlučuju, a ponešto bi o tome trebali znati i oni koji su „zaslužni“ evidentno posijani strah. Jedno od takvih, anonimnih, naslovljeno na sindikat(e) primili, sad ovih dana, u čijem uvodu piše: „Nemojte opet reći da niste znali i šutke prelazite preko svega što se događa, a onda se čudite sve nezadovoljnijim radnicima i vašim članovima.“ Naravno, da se nećemo složiti s navedenim jer jako dobro znamo koliko Poslodavca „zasipamo“ problemima za koje znamo i koje dobivamo s terena. Treba svakako reći da nam anonimnost pošiljatelja pri tome nimalo ne pomaže nego upravo suprotno al’ to valjda drugačije niti ne može biti. Što se tiče samog pisma, isto ćemo proslijediti Poslodavcu i od njega tražiti odgovore na brojna pitanja koja su u njemu postavljena. Po dobivenom odgovoru ćemo i pismo i odgovor objaviti u cijelosti u jednom od narednih brojeva našeg glasila. Što ćemo u tom sučeljavanju argumenata i stavova ozlojeđenih radnika i Poslodavca saznati, ostaje za vidjeti.

TRAŽE DA MIROVINE PONOVNO DOSTAVLJAJU POŠTARI

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, kojom bi se ponovo omogućila dostava mirovina putem pošte. SUH podsjeća da je isplata putem pošte ukinuta 2014. godine, kada je izmjenama zakona omogućena isplata mirovina isključivo putem banaka, a zakonodavna vlast ukidanje dostave mirovine poštom pravdala je visokim financijskim troškovima i mjerama jačeg nadzora nad korištenjem prava iz mirovinskog osiguranja. „Postojećim zakonskim odredbama neizravno i višestruko se diskriminira umirovljenike na osnovi mjesta stanovanja i zdravstvenog stanja“, ističe u priopćenju predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović. Navodi kako nije ostvarena jednaka mogućnost korištenja mirovinskih prava kod korisnika, jer ne postoji ista rasprostranjenost poslovnica banaka i bankomata diljem Hrvatske. Time dolazi do geografske izoliranosti na otocima i ruralnim područjima, ali i u zgradama u urbanim središtima koje nemaju lift ili prilagođen pristup osobama smanjene pokretljivosti. SUH stoga predlaže da se u okviru mirovinske reforme omogući onemoćalim i ranjivim umirovljenicima isplata mirovina dostavom do kućnog praga, i to automatski svima koji od liječnika primarne zdravstvene zaštite ishode potvrdu o smanjenoj mobilnosti uslijed bolesti i starosti. Najteža posljedica sadašnjeg zakona je povećanje manipulacije i iskorištavanja umirovljenika koje čine pojedini članovi obitelji, rodbina, susjedi ili znanci, upozorava SUH. (Izvor: Poslovni dnevnik)

UPOZORENJE GRAĐANIMA DA NE NASJEDAJU

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ponovno upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare anketara ili posjetitelja koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZMO-a, nudeći pri tom razne usluge u rješavanju o pravima iz mirovinskog osiguranja ili prikupljanju osobnih podataka telefonski ili dolaskom na kućne adrese osiguranika. HZMO je u proteklih nekoliko godina više puta zaprimio dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZMO-a, nudeći pri tom različite usluge (rješavanje inozemnih mirovina, povrat duga umirovljenicima i dr.), tražeći novčani polog i sl. Iz HZMO-a napominju da nikada nisu provodili ankete telefonski ili izravno (dolaskom na kućne adrese) zbog prikupljanja bilo kakvih podataka o osiguranicima ili korisnicima usluga HZMO-a. Građane koji se nađu u spomenutoj situaciji pozivaju da pokušaj prijevare prijave policiji.

IZBORI U HSP – GLASAČKE LISTIĆE ŠALJEMO 9. LISTOPADA

Kao što smo najavili u prethodnim brojevima Post infa, redoviti izbori za povjerenike Hrvatskog sindikata pošte (HSP) održat će se 17. listopada. Prošli tjedan na oglasnim pločama Sindikata objavljene su Kandidacijske liste, svaka u svojoj podružnici. Sukladno Odluci o provođenju izbora za povjerenike u podružnicama HSP-a, idući tjedan, točnije 9. listopada na oglasnim pločama Sindikata bit će objavljene Izborne liste, također svaka u pripadajućoj podružnici, odnosno izbornoj jedinici. Izbori se provode putem pošte, a pravo glasa imaju svi članovi HSP-a. Glasački listići će se 9. listopada otpremiti svim članovima Sindikata koji imaju pravo glasa u Podružnici, na njihovo radno mjesto. Popunjeni glasački listić potrebno je dostaviti na adresu: Hrvatski sindikat pošte, Zagreb, Radićeva 12, „IZBORNI ODBOR“. Izborni odbor prikuplja glasačke listiće koji će na njegovu adresu prispjeti zaključno do 24.10.2018.g. Pozivamo vas da odmah po primitku glasačkog listića obavite svoje člansko pravo.

NAJAVA – SJEDNICA NADZORNOG ODBORA HP D.D.

Dvadeseta sjednica Nadzornog odbora Hrvatske pošte održat će se 11. listopada 2018. u Jurišićevoj 13. u Zagrebu, s početkom u 11 sati. Na dnevnom redu sjednice je usvajanje zapisnika s 19. sjednice Nadzornog odbora, izvješće nakon provedenih revizija i mišljenja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, izvješće o poslovanju od I. do VI. mjeseca 2018., procjena rezultata poslovanja od I. do IX. mjeseca 2018. godine i ostalo.

DAN HRVATSKE POŠTE I SVJETSKI DAN POŠTE

Dana 9. i 10. listopada, obilježavaju se dva važna poštanska dana – Svjetski dan pošte i Dan Hrvatske pošte. U spomen na osnivanje Svjetske poštanske unije, 9. listopada, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan pošte. Toga dana, 1874. godine, potpisan je tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. Budući da ste i svi vi, radnici HP-a, dio ove velike svjetske poštanske obitelji, čestitamo vam Svjetski dan pošte. Drugi za Hrvatsku poštu i njene radnike važan dan, Dan Hrvatske pošte, obilježava se 10. listopada, kao znak sjećanja na 1990. godinu kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća. Svima vama kao i bivšim radnicima HP-a od srca čestitamo i taj poseban dan. Prisjećamo se i svih poštarica i poštara kojih više nema, a koji su svojim predanim radom zadužili buduće generacije.

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u trećem kvartalu ove godine (od 1. lipnja do 30. rujna 2018. godine) svojim članovima ukupno isplatio 257.789,00 kuna.