POST INFO 696 – Pitanja i odgovori – Divizija pošta

Netom prije pauze Post infa, uputili smo par aktualnih pitanja vodstvu Divizije pošta. Uz pretpostavku da su još uvijek aktualna, objavljujemo i odgovore pristigle od Poslodavca. 1. HSP – Poštarima opće dostave zabranjeno je da pri jutarnjem zaduživanju vrše unos podataka imena i prezimena primatelja. To za posljedicu ima da isti podatak poštari unose na rajonu, ukucavajući u aplikaciju mobilnog poštara. HP DP – Već dugo kod zaduženja preporučenih pošiljaka (osim s dopunskom uslugom otkupnina) za opću dostavu ne unosi se ime i prezime primatelja, a implementacijom i početkom rada u aplikaciji digitalni poštar za sve preporučene pošiljke koje se ne uruče na adresi i za koje je potrebno ispisati Obavijest o prispijeću pošiljke poštar mora ispisati ime i prezime primatelja koje je vidljivo na isprintanoj obavijesti. Za sve pošiljke koje su primljene putem ePK ti podatci bit će uneseni u prijamnoj fazi i za te pošiljke podaci će biti preneseni u fazi zaduženja. Napominjemo da je broj pošiljka primljenih preko ePK cca 35% i da su maksimalne marketinške aktivnosti usmjerene ka povećanju tog postotka, odnosno konačni cilj je da poštar kod zaduženja sve potrebne podatke za dostavnu knjigu evidentira samo skeniranjem barcode broja. 2. HSP – Upit o potrebi “dupliranja” posla na način da poštari rade uručenje pošiljaka po dva principa, koristeći dostavnu knjigu i aplikaciju mobilnog poštara. Koji je konačni rok za punu primjenu aplikacije i “odbacivanje” dostavne knjige? HP DP – Kroz transakciju D21 omogućen je pristup digitalnoj dostavnoj knjizi i do 16. 7. 2018. bit će spuštena u poštanske urede 42000 Varaždin i 10000 Zagreb na testno postupanje. Nakon završetka testiranja, ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća, digitalna dostavna knjiga može ići u potpunu primjenu, odnosno neće biti više potrebe za paralelnim radom. 3. HSP – Budući da je HP kupila stroj za razradu pošiljaka, ostaje nejasno radi li isti stroj u punom kapacitetu? Koliko možemo saznati iz razgovora sa poštarima, očekivana promjena u pripremi dostave nije se dogodila. HP DP – Ukupna čitanost pošiljaka koje se razrađuju strojno pokazuje iznimno visoku efikasnost a što se vidi iz podataka koje na područjima PU Osijek, Vinkovci, Požega i Vukovar prikupljamo na dnevnoj razini. (S obzirom da dostavljena tablica s navedenim podacima predstavlja poslovnu tajnu, istu ne objavljujemo, op.a.). Udio nepročitanih pošiljaka se kreće na razinama od svega cca 5% od ukupnog broja pošiljaka koje su obrađene na SASP-u. Stanoviti izazov mogu predstavljati loko pošiljke sa navedenog područja, a koje se u sortirnici 31200 Osijek obrađuju ručno. Ovo je prije svega iz razloga ograničenja kartovnih veza, kratkoće rokova i većeg broja prijemnih ureda na GP005 gdje pošiljke ne mogu doći na obradu u Odjel razrade Zagreb. Nadalje, cca 15% – 20% pošiljaka, od ukupnog broja pošiljaka za spomenute urede jesu pošiljke koje nisu strojno obradive (nepravilan oblik i sadržaj).

POVEĆAN DOHODOVNI CENZUS ZA PRAVO NA DJEČJI DOPLATAK

S danom 1. srpnja 2018. na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojim je dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu po članu kućanstva povećan na 70 posto proračunske osnovice, tj. 2.328,20 kn (za 2018. godinu), objavio je HZMO. Važno je naglasiti da novi korisnici od tog datuma zahtjeve mogu podnijeti u roku od 90 dana, odnosno do 1. listopada 2018., a pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu izmjena Zakona, tj. od 1. srpnja 2018. Svi postojeći korisnici, kojima se redovito isplaćuje doplatak za djecu, ne trebaju podnositi nove zahtjeve jer su iznosi doplatka ostali nepromijenjeni. Izmjenama Zakona pravo na doplatak za djecu priznaje se i za dijete koje je navršilo 19 godina života i pohađa srednju školu u kojoj srednjoškolsko obrazovanje traje 5 godina, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godina života. (Izvor: Lider)

ŠESTI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a
PRIJAVE DO 17.09.2018.

Dragi članovi, od ponedjeljka, 6. kolovoza 2018., počinju prijave za šeste sportske susrete članova Hrvatskog sindikata pošte i trajat će do ponedjeljka 17. rujna 2018. Susreti će se, kako smo ranije najavili, održati u Biogradu na moru, u hotelu Adria, od 05. do 07. listopada 2018. Kao i lani, na susrete će se moći prijaviti i oni koji nemaju sportskih ambicija, a navijanje i druženje im dobro ide. Mogućnost za odabir takvog načina sudjelovanja bit će ponuđena na prijavnici koju ćete moći pronaći kod svog sindikalnog povjerenika. Na prijavnici ćete moći odabrati jednu od ponuđenih disciplina – mali nogomet (M), pikado (Ž), boćanje (Ž+M), odbojka (Ž+M), povlačenje konopa (Ž+M), utrka u vrećama (Ž/M), i kuglanje (Ž/M) te mogućnost odabira opcije „bez sportskih obveza“. Molimo vas da na prijavnicama popunite sve tražene podatke. Kao i za sve dosadašnje susrete, na prijavnici će biti potreban potpis vašeg neposrednog rukovoditelja, stoga vas molimo da se na vrijeme organizirate i usuglasite sa svojim nadređenima, odnosno da dogovorite korištenje godišnjeg odmora u navedene dane održavanja susreta. Uz prijavnicu, potrebno je popuniti te potpisati i suglasnost, koju ćete također potražiti kod svog sindikalnog povjerenika. Cijena “all inclusive” aranžmana (prijevoz, smještaj, iće i piće) je 580,00 kn po osobi, plativo u 5 mjesečnih rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za rujan (15.10.2018.).

EKO ETNO GACKA – U KUHANJU SE OKUŠALI I ČLANOVI HSP-a

Već 15 godina u Otočcu se održava manifestacija Eko Etno Gacka, odnosno natjecanje u kuhanju kotlića. Ove godine, točnije u subotu 28. srpnja, na manifestaciji su sudjelovali i članovi Hrvatskog sindikata pošte i radnici Hrvatske pošte iz Otočca, uz pokojeg člana iz PU Gospić, Senj i Brinje. Naši članovi nisu odnijeli prvu nagradu, ali lijepo su se zabavili. Svima šalju pozdrav, iz, kako kažu, najljepšeg grada na rijeci Gackoj.