HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 695 – PROBLEMI POSTOJE, SAMO IH TREBA HTJETI VIDJETI

Kao što smo objavili u prethodnom Post Infu, Poslodavcu, točnije vodstvima Divizije Mreža i Divizije Ekspres, predložili smo žurne sastanke na temu brojnih problema koji muče radnike tih dviju organizacijskih jedinica. Kao podlogu za sastanke, u svojim smo dopisima naveli čitav niz konkretnih problema s kojima se radnici svakodnevno susreću, a koji su razlog njihovom nezadovoljstvu, nedobroj radnoj klimi i svim posljedicama koje iz toga proizlaze. Vodstvu Divizije Mreža smo, između ostalog, skrenuli pozornost na lošu komunikaciju rukovoditelja prema radnicima, kršenje čl. 66. Zakona o radu (raspored rada od danas do sutra), učestalo i nedozvoljeno nazivanje i vršenje pritiska na radnike van radnog vremena, nedovoljan broj radnika u pojedinim uredima, stara i dotrajala sredstva za rad, probleme s godišnjim ciljevima i ocjenama, prijetnje radnicima otkazima zbog neostvarenih ciljeva, lošim učincima lošeg(!) Pravilnika o upravljanju radnim učinkom, čestim kadrovskim promjenama koje zbunjuju radnike i lome se preko njihovih leđa…

Suprotni stavovi

I bi sastanak. Kratak i (ne)jasan. Najjasnije je u svemu da su stavovi poslovodstva i sindikata o mnogim navedenim temama, više-manje, suprotni. Osim u slučaju starih i dotrajalih, ponekad i opasnih sredstava za rad, gdje se kaže da ima problema, ali za njih su krivi neki drugi, dogovora da ćemo o Pravilniku o upravljanju radnim učinkom razgovarati nakon odrađenih polugodišnjih razgovora, sve drugo što smo naveli, poslovodstvu je, u najmanju ruku upitno. Štoviše, kad se radi o lošem odnosu rukovoditelja prema radnicima, riječ je o „pojedinačnim ekscesima, toga će uvijek biti“. Radna klima je sasvim OK, ne nedostaje radnika nego ih ima optimalan broj, radnici su zadovoljni, a Bože moj, ima i manji broj onih koji to nisu. Ima tu i tamo, pojedinih rukovoditelja koji nisu baš najbolji al’ i to će se riješiti jer isti ti rukovoditelji se biraju po najboljim kriterijima i „promašaji“ u tom pogledu se mjere u malim postotcima. Da nismo tu gdje jesmo i da svaki dan ne svjedočimo drugačijoj stvarnosti, slobodno bi se mogli upitati, rade li radnici i rukovodstvo u istoj kompaniji?

Doprinos u rješavanju problema

U dopisu kojeg smo uputili rukovodstvu Divizije Ekspres naveli smo niz problema s kojim se radnici svakodnevno susreću i teško se s njima nose, upozorili smo na probleme koje je donijelo tzv. direktno kartiranje, kašnjenje pošiljaka, brojne reklamacije i pritisak na kontakt centar, glomazne i teške pošiljke, nedostatak vozila i sredstava za rad, opterećenost poštara, nepotrebno i prekomjerno seljakanje s rajona na rajon, nejasnoće u vezi napredovanja u okviru Divizije… I ovog puta, kao što je to pravilo kad je u pitanju Divizija Ekspres, sastanak je dogovoren u vrlo kratkom (ekspresnom) roku. Za divno čudo, dopis u kojem smo nabrajali svoje viđenje problema nije doživljen kao „neargumentirani napad“ nego kao doprinos u nastojanju rješavanja problema i eventualnih nesporazuma. Dakle, problema ima. Većina njih je posljedica naglog rasta broja i volumena pošiljaka koje nije pratila tehnička, posebno informatička podrška. Radi se na tome i u dogledno vrijeme treba očekivati bitna poboljšanja na tom planu. Za probleme koji mogu proizići iz tehničkih razloga na koje ne mogu utjecati, radnici nisu, niti mogu biti odgovorni, a najmanje sankcionirani.

Dvije različite priče

U krivu su oni rukovoditelji na terenu koji od radnika očekuju nemoguće, pa i to da na vlastitim leđima prenesu perilicu ili hladnjak na mjesto gdje bi to primatelj htio ili ga je netko prevario da tako treba biti. U tom pogledu, nedvosmisleno je rečeno kako radnici nisu dužni nositi takve pošiljke u kuće, stanove, na katove, nego samo do mjesta kojem mogu prići s vozilom, a ako primatelju to nije dovoljno i odbije prijem (jer ga je netko prevario), pošiljka se vraća. Nažalost, ovdje opet spominjemo nadobudne i neodgovorne rukovoditelje koji bi, radi vlastite promocije, htjeli biti „veći kršćani od Pape“. Oni su, možemo slobodno reći, najveći krivci sve veće fluktuacije radnika i sve težeg, ponegdje i nemogućeg zapošljavanja novih radnika. I tako. Dvije divizije, dvije sestre iste matere, Hrvatske pošte, dvije različite priče. U jednoj gotovo da i nema problema ili su tako mali da nisu vrijedni spomena, svatko tko drugačije kaže „kleveće i laže“. U drugoj problema ima (i bit će ih), ali se nastoje riješiti i nije problem o njima govoriti. Dapače, kako je i rečeno „vrata su uvijek otvorena“. Sigurni smo da neće trebati dugo čekati i uvjeriti se koji je od ova dva pristupa bolji i učinkovitiji.

SLAVONSKI BROD – I POŠTARI NA FIŠIJADI

Šezdeset ekipa okupilo se na tradicionalnoj brodskoj fišijadi koja je održana u petak, 6. srpnja 2018. uz nogometni stadion kraj Save. Jedna od ekipa bili su i poštari, članovi Hrvatskog sindikata pošte sa područja Slavonskog Broda. Iako su dali sve od sebe da skuhaju najbolji fiš, nisu uspjeli, ali su uspjeli u pečenju fenomenalnih pola šarana u rašljama koji su bile raj za nepce. Veselja nije nedostajalo, a druženje se nastavilo do dugo u noć.

SINDIKATI PROTIV PRIJEDLOGA MIROVINSKE REFORME

Predstavnici hrvatskih sindikalnih središnjica i udruženih sindikata izrazili su u četvrtak, 12. srpnja, na Trgu svetog Marka u Zagrebu, nezadovoljstvo prijedlogom mirovinske reforme, a pritom su dijelili letke novinarima i građanima i najavili prosvjede na jesen. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da se rasprava o mirovinskoj reformi ne vodi kroz dijalog nego između stranaka na vlasti koje se nisu pripremile za bilo koji mirovinski zakon. “Inzistiramo na tome da se vratimo nazad za pregovarački stol jer sindikati kao socijalni partneri ni na jednom sastanku nisu dobili niti jedan prijedlog”, kazao je Novosel. Sindikati se protive produljenju radnog vijeka do 67 godine života i traže održivi mirovinski sustav i mirovine. Mirovinska reforma mora ići u korist radnika i umirovljenika, a ne na njihovu štetu. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da bi stožer kakav ima nogometna reprezentacija trebalo napraviti i za vlast jer su se vladajući, za razliku od nogometaša, udaljili od građana. “Želim vjerovati da će se na jesen skupiti barem toliko građana koliko ih se skupilo na trgovima i na svim stranama na bodrenju naših nogometaša”, kazao je Sever. (Hina)

PODJELA CIPELA DO KRAJA OVOG MJESECA

Prema dostavljenom hodogramu, odnosno terminima raspodjele službene odjeće i obuće, do kraja ovog mjeseca izvršit će se raspodjela cipela, dok će se polo majice kratkih i dugih rukava podijeliti novim radnicima koji iste nisu zadužili. Također, tijekom srpnja isporučit će se i službena ljetna odjeća za nove radnike koji istu nisu zadužili. Pokrenuta je nabava za službenu zimsku odjeću čija se raspodjela očekuje u siječnju i veljači 2019.

LJETNA STANKA

Dragi članovi, obavještavamo vas da će zbog korištenja godišnjih odmora sljedeći broj Post infa izaći početkom kolovoza. Bude li izvanrednih ili važnijih informacija i događaja, bit ćete obavješteni putem naše Internet stranice www.sindikat-hsp.hr ili putem obavijesti. Ovim vam putem želimo ugodan i opuštajući, zasluženi godišnji odmor.