HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 694 – NE ZOVITE RADNIKE IZVAN RADNOG VREMENA!

U posljednje vrijeme, govore informacije s terena, u pojedinim područjima sve je učestalije pozivanje radnika na privatne brojeve i to izvan radnog vremena, kao i za vrijeme korištenja godišnjeg odmora i bolovanja. Pozivi se upućuju kako bi se radnika uputilo na drugo mjesto rada ili ga se izvijestilo o promjeni u rasporedu radnog vremena. Nemalo je slučajeva da se radnike na bolovanju zove s upitima kada će se vratiti na posao (?!), kao i one koji su na godišnjim odmorima, a od kojih se pak traži prekidanje istog. Zakoni, opći akti i Kolektivni ugovor su vrlo jasni i svi bi se trebali držati njihovih propisa. Zvati radnika koji je na bolovanju s pitanjem kada će se vratiti djeluje vrlo uznemirujuće i držimo da je takav način odnosa prema radniku nedopustiv. Zna se što je radno vrijeme, što bolovanje, a što godišnji odmor kao i u kojim se slučajevima pozivi ovakve vrste smatraju opravdanima. Sve izvan toga je nepoštivanje i nepotrebno uznemiravanje radnika i njegovog prava na privatnost i odmor. Na ovaj smo problem upozorili odgovorne u Hrvatskoj pošti i nadamo se da se navedena nepotrebna uznemiravanja radnika neće ponavljati.

JEDNA PERILICA, STO KILOMETARA, JEDAN SMJER

Poznato je već da HP u pojedinim dijelovima Hrvatske muku muči s nedostatkom vozila, a količine pošiljaka i paketa rastu i rastu… Posla ima, i neka, hvala Bogu. Ali! Kada čuješ za slučaj da se jedno vozilo koristilo za dostavu JEDNE perilice s prijeđenih STO kilometara i to u JEDNOM SMJERU (!?) onda ne može, a da ne pomisliš kako su eto perilice i slično razlog nedostatka vozila ili čekanje na ista po sat, dva. Jer, dok se perilica vozi, tisuće pošiljaka čeka svoj red… Naravno, nadamo se da je ovo izoliran slučaj te da perilica ipak nije kriva, na kraju krajeva dostava se mora izvršiti, no pitanje je isplativosti, troška i organizacije rada. I dok se time netko odgovoran ozbiljno i profesionalno ne pozabavi, ne ode na teren i na vlastite oči i uši se ne uvjeri u prilično kaotično stanje, pomaka neće biti, a prioriteti će očito postati perilice i hladnjaci. Radnici su preopterećeni, količina posla nemilice se gomila i ako se ovakva (ne)organizacija nastavi bojimo se da će cjelokupni sustav imati više štete nego koristi. Zar bi to netko želio?!

NAJVIŠE NEZAPOSLENIH U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Krajem svibnja 2018. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 141. 896 nezaposlenih osoba. U odnosu na travanj, broj nezaposlenih smanjen je za 11,1 posto ili 17.799 osoba, a u usporedbi sa svibnjem 2017. godine broj nezaposlenih manji je za 21,5 posto ili 38.837 osoba. U ukupnome broju nezaposlenih žene čine 56,7 posto (80.435 osoba), a muškarci 43,3 posto (61.461 osoba). U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, udio nezaposlenih žena je smanjen, a muškaraca povećan za 0,6 postotnih bodova. S obzirom na dobnu strukturu, osobe od 15 do 24 godine čine 11,7 posto nezaposlenih, od 25 do 34 godine 19,8 posto, od 35 do 44 godine 20,0 posto, od 45 do 54 godine 23,3 posto te 55 i više godina 25, 2 posto. Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (22.746 ili 16,0 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Gradu Zagrebu (18.919 ili 13,3 posto) i Osječko-baranjskoj županiji (18.412 ili 13,0 posto), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (1.797ili 1,3 posto).

PRIJETNJOM SE NE POSTIŽE NIŠTA DOBRO

Više ni sami ne znamo koliko smo puta u našem tjednom glasilu pisali o važnosti dobre komunikacije. Jer, vjerovali to neki ili ne, ona može biti loša, lošija i najlošija. Prema pravilima, tu komparacija završava, no moglo bi se tom nizu još štošta nadodati, pogotovo ako se osvrnemo na komunikaciju dijela odgovornih pojedinaca u Hrvatskoj pošti. Nakon niza razgovora, upozorenja i molbi, pomaka nabolje jednostavno nema ili je to vrlo rijedak izuzetak. Kao da nije dovoljno što je organizacija posla u pojedinim područjima klimava, što je posla sve više i više, nego radnici još moraju biti i pod stalnim i nemilim pritiskom, a najbolji primjer je zastrašivanje člankom 40. Pravilnika o upravljanju radnim učinkom, odnosno negativnim ocjenama (jedinicama) i posljedično tome otkazima ugovora o radu! I to je, nažalost, samo jedan u moru mnogih. Ima ih još, kao onaj o komunikaciji pri godišnjem ocjenjivanju, polugodišnjim razgovorima, uvođenju novih projekata, a naravno i u svakodnevnom radu. Stvarno ne znamo kako nekom nije jasno da se prijetnjama, galamom i svađama jednostavno ne može postići ništa dobro?! Jer, najčešći cilj navedenoga, ako ne i jedini, jest ugrožavanje časti, ugleda i dostojanstva radnika. Ili, pokazati tko je the boss, pa se igrati moći. A nešto tako je jednostavno nedopustivo. Jer svi smo mi kolege koji zarađujemo svoj kruh. I nema tu moćnijeg. Jer, tko bi gori eto je doli… Ne bi li nam zato svima bilo bolje kada bismo malo više poštivali i uvažavali jedni druge, a nesuglasice i probleme rješavali razgovorom?

I HP U ZNAKU SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA

Poznato je da je tijekom svakog svjetskog nogometnog prvenstva, najveće i najpopularnije sportske smotre, pojačan interes za svim vrstama rekvizita obilježenih motivima ove najvažnije sporedne stvari na svijetu. Ponuda je zaista svekolika i šarolika, idejama nema kraja, a svjetsko nogometno prvenstvo prilika je koju za svoju promociju ne propuštaju niti brojne velike i male tvrtke. Tako je, podsjećamo, i Hrvatska pošta, 14. lipnja, obilježila početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji prigodnim izdanjem marke s motivom nogometaša u novom dresu hrvatske reprezentacije. Autori marke su Lidija Novosel i Adam Peter Maguire, a izdana je u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom.

ZATRAŽILI SMO ŽURNE SASTANKE

S obzirom na nagomilane probleme, zatražili smo hitne sastanke s vodstvom Divizije mreža i Divizije ekspres. Direktorima navedenih divizija poslali smo dopise u kojima smo naveli čitav niz konkretnih problema koje želimo prezentirati Poslovodstvu radi njihovog rješavanja na dobrobit svih radnika ovih divizija, ali i cjelokupnog sustava HP-a.

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju pravilnika o fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u drugom kvartalu ove godine (od 1. travnja do 30. lipnja 2018. godine) svojim članovima ukupno isplatio 256.325,00 kuna.