HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 689 – IZVJEŠĆE O OZLJEDAMA NA RADU

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju ove godine (1. siječnja – 31. ožujka 2018.) dogodilo se ukupno 68 ozljeda na radu od čega je 41 ozljeda u radnom procesu, 4 na putu s posla i na posao, 2 zbog ugriza psa i 21 zbog razbojništva. U tom je razdoblju u Hrvatskoj pošti zabilježeno ukupno 27.096 sati bolovanja odnosno 3.387 radnih dana. Isplaćena naknada na teret Hrvatske pošte (ukupne potpore) u prvom tromjesečju iznosi 12.500,00 kuna, dok isplaćena naknada na teret HZZO-a iznosi 711.367,97 kn. Najčešći izvori nastanka ozljeda na radu u ovom tromjesečju su protupravno djelovanje trećih osoba, do čega je došlo čak 21 put. Sukladno tome, najčešća vrsta ozljeda na radu prema ESAW klasifikaciji je šok zbog agresivnosti i prijetnji, 12 puta. Prema radnim mjestima, najčešće ozljede na radu pretrpjeli su poštari, 30 puta, a slijede operateri u PU, 25 puta. Gledano po spolu, muškarci su se ozljedili 36 puta, a žene 32 puta. Prema divizijama, najviše ozljeda na radu dogodilo se u Diviziji pošta i Diviziji mreža, dok se prema grupama područja, najviše ozljeda na radu dogodilo u GP1, njih 35. Nažalost, u prvom tromjesečju 2018. godine dogodilo se i pet teških ozljeda na radu zbog kojih je izvršen inspekcijski nadzor.

NAJAVA – SJEDNICA NADZORNOG ODBORA HP-a

U srijedu, 30. svibnja 2018. s početkom u 10 sati u prostorijama Hrvatske pošte, Jurišićeva 13, Zagreb, održat će se 19. sjednica Nadzornog odbora HP – Hrvatske pošte d.d. Dnevni red sjednice: 1. Usvajanje Zapisnika s 18. sjednice Nadzornog odbora HP – Hrvatske pošte d.d., broj: HP-01-012020/18 od 15. svibnja 2018. godine, 2. Godišnje izvješće za 2017. godinu koje sadrži Izvješće poslovodstva, godišnje financijske izvještaje, uključujući Izvješće neovisnog revizora za HP – Hrvatsku poštu d.d. te nekonsolidirane i konsolidirane podatke za HP – Hrvatsku poštu d.d., 3. Izvješće Revizijskog odbora Nadzornom odboru društva HP – Hrvatska pošta d.d., 4. Raspodjela dobiti ostvarene u 2017. godini, 5. Izvješće Nadzornog odbora Glavnoj skupštini društva HP – Hrvatska pošta d.d. za 2017. godinu, 6. Razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora, 6.1. Razrješnica članovima Uprave, 6.2. Razrješnica članovima Nadzornog odbora, 7. Suglasnost na izbor revizorske tvrtke i 8. Razno.

U HRVATSKOJ OKO 20% RADNIKA S UGOVOROM NA ODREĐENO

U Hrvatskoj je prošle godine na određeno vrijeme radilo nešto više od 20 posto radnika, a u Europskoj uniji u cjelini njih 14,3 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih, pokazuje izvješće Eurostata. To znači da je na razini EU-a ugovore o radu na određeno vrijeme u 2017. imalo približno 27 milijuna građana u dobi od 15 do 64 godine. Nešto je veći postotak zabilježen kod žena, 14,8 posto, nego kod muškaraca, 13,8 posto. Utvrđeno je da postoje razlike po korištenju ugovora o radu na određeno vrijeme među zemljama članicama EU-a i među dobnim skupinama, pri čemu su najviše pogođeni mladi. Najviše ugovora na određeno ima u Španjolskoj i Poljskoj, a najmanje u Rumunjskoj i Litvi. U Hrvatskoj taj udio iznosi 20,6 posto. Mladi ljudi u dobi od 15 do 24 godine najzastupljeniji su kad je riječ o ugovorima na određeno vrijeme. U 2017. u EU je gotovo osam milijuna mladih, ili gotovo polovina, u odnosu na ukupan broj zaposlenih u toj dobnoj skupini, imalo takve ugovore. Među zemljama članicama, više od 70 posto mladih radnika s ugovorom na određeno imale su Španjolska i Slovenija. U Hrvatskoj takav ugovor ima 60,8 posto mladih. (Izvor: Poslovni dnevnik)

PODSJETNIK – TRADICIONALNO ČIŠĆENJE ŽUMBERKA

Podsjećamo vas da će se u ovaj petak, 1. lipnja 2018., održati ekološka akcija „Očistimo Hrvatsku od auto olupina“, koju već desetak godina provodi udruga Zelene stope na području Eko-parka Žumberak – Samoborsko gorje. U akciji aktivno sudjeluju i naše poštarice i poštari s područja Samobora, Svete Nedelje i Jastrebarskog. Sve one koji se žele pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji obavještavamo da je okupljanje ispred pošte Samobor u 13 sati.

U PRVA TRI MJESECA HP OSTVARILA DOBIT 11,4 MILIJUNA KUNA

Hrvatska pošta je u prvom kvartalu 2018. godine ostvarila neto dobit u poslovanju u iznosu od 11,4 milijuna kuna. Ukupni prihodi iznose 408,4 milijuna kuna, a rashodi 397 milijuna kuna. Ostvarena EBITDA (razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda umanjenih za amortizaciju) u razdoblju I. – III. 2018. godine iznosi 41,1 milijuna kuna. Ovisno društvo HP Produkcija d.o.o. je u razdoblju od I. – III. 2018. godine ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 8,24 milijuna kuna, a ukupne rashode u iznosu od 9,23 milijuna kuna, pri čemu je ostvaren gubitak u poslovanju od 997 tisuća kuna. Poslovni rezultat ovisnog društva MIPS d.o.o. u razdoblju od I. – III. 2018. godine iznosio je 197,8 tisuća kuna dobiti. Na dan 31. ožujka 2018. Hrvatska pošta je imala 9878 radnika, a HP Produkcija 30 radnika. Društvo MIPS je krajem ožujka 2018. imalo 34 radnika.

ODRŽAN MEMORIJALNI TRURNIR ROBERT BAJTAL 2018.

Hrvatski sindikat pošte (HSP) tradicionalno je i ove godine, točnije u subotu, 26. svibnja 2018., organizirao 17. Memorijalni turnir Robert Bajtal. Turnir se svake godine održava u spomen na kolegu i povjerenika HSP-a Roberta, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci. Ovogodišnji turnir započeo je uobičajeno, obilaskom Robertovog groba, komemoracijom u PU 32100 te posjetom njegovoj obitelji. Kao i posljednjih nekoliko godina, Memorijal se održao u Mirkovcima, a na njemu su sudjelovale muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske. Na turniru su sudjelovali i gosti – kolege iz Sportske udruge Mađarske pošte. Iako sportski rezultati nisu bili u prvom planu, valja istaknuti da je malonogometni turnir osvojila ekipa Osijek, drugo mjesto ekipa Zadar, a treće mjesto zauzela je ekipa Šibenik. U odbojci je, pak, najbolja bila Dalmacija, dok je drugo mjesto osvojila ekipa Sportske udruge Mađarske pošte, a treće mjesto zauzela je ekipa Zagreb. Titulu najbolje odbojkašice odnijela je Anita Maria Kiss iz ekipe Sportske udruge Mađarske pošte. Najboljim igračem proglašen je Jurica Pranjić iz Osijeka, dok je najbolji golman bio Kristijan Lukenda, također iz Osijeka. Budući da je turnir imao i humanitarni karakter, nogometnu utakmicu odigrale su i mješovite ekipe sastavljene od članova udruge djece s posebnim potrebama „Bubamara“ i HSP-a. Da poštari imaju veliko srce, pokazali su i sudjelovanjem na humanitarnoj tomboli, od koje je sav prihod pripao spomenutoj udruzi. Turnir je podržala i Hrvatska pošta, kojoj se ovom prilikom od srca zahvaljujemo. Za kraj, ostaje nam čestitati svim sudionicima turnira na odazivu, uz tradicionalan poziv za iduću godinu – „…i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce…“.