HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 677 – ISTINE I LAŽI – OCJENJIVANJE

Posljednjih dana provodi se postupak ocjenjivanja radnika za učinjeno tijekom 2017. godine. Pravilnik o upravljanju radnim učinkom izazvao je dodatnu nervozu i nezadovoljstvo među radnicima. Nestručna tumačenja, ali i pomalo „zločesto“ korištenje pojedinih članaka, stvaraju dodatno ogorčenje. Nažalost, opet se pojavljuju pojedini rukovoditelji koji, kako bi radnicima utjerali strah u kosti, mašu člankom 40. spomenutog Pravilnika. O tome ima li i kada ono što propisuje članak 40. pravnu osnovu i snagu, zasigurno će se još govoriti i pisati. Kako isti članak navodi mogućnost otkazivanja radnog odnosa radnicima ocjenjenim ocjenom 1, razumljiv je strah tih radnika. Važno je istaknuti da Pravilnik, koji je objavljen 28. prosinca 2017. godine i stupa na snagu osam dana od dana objave, nikako ne može imati retroaktivan učinak. Dakle, radnici koji su za 2017. godinu ocjenjeni ocjenom 1, NE PODLIJEŽU SANKCIJAMA OPISANIM U ČLANKU 40. PRAVILNIKA KOJI STUPA NA SNAGU POČETKOM 2018. GODINE. Ipak, pojedini rukovoditelji koriste isti kao batinu, na želeći shvatiti ili ne razumijevajući 4. stavak spomenutog članka. Istovremeno ne nude tekst cijelog Pravilnika niti upućuju radnike u mogućnost neprihvaćanja ponuđene ocjene niti u postupak nakon neprihvaćanja, u mogućnost neprihvaćanja zadanih ciljeva. Koju od kompetencija nisu ostvarili takvi rukovoditelji i mogu li se i dalje tako nazivati?

POŠTARSKA ZIMA – TREBA TO IZDURAT I PREŽIVJET!

Posljednjih dana cijelu su Hrvatsku okovali snijeg, led, bura i vrlo niske temperature. I dok su nekim državnim i inim činovnicima preniskih dvadesetak stupnjeva u “prehladnim uredima” i ugaženi snijeg na pločnicima prepreka za dolazak na posao, poštarima, kao i uvijek, polarna zima nije stala na put u obavljanju posla. Koliko se poštanski trud i muka cijene u našoj “kući” više-manje nam je poznato. Večernji list je u svom tekstu (utorak, 27. veljače 2018.) ispričao nekoliko zanimljivih priča o zimskim “blagodatima” poslova na kijametu, a u jednoj od njih našao se i naš kolega te član HSP-a, poštar Mario Zeba iz Slavonskog Broda. Kako to izgleda, sam je opisao, pa tekst prenosimo u cijelosti. „Radim kao poštar 18 godina, iza mene je već 18 zima. Nekad su malo blaže, nekad malo oštrije, ali izdrži se. Nakon tolikih godina rada na otvorenom, čini mi se da sam postao otporan na hladnoću, smije se Mario Zeba (42) iz Slavonskog Broda, koji svakoga dana od 7 do 15, i po ekstremnim hladnoćama i po pasjim vrućinama, na svom motoru raznosi poštu. Za čovjeka koji osam sati dnevno radi na otvorenom nije ugodan osjećaj kada na prognozi najave obilne padaline i studen. Vremenske su ga neprilike ove godine uglavnom zaobilazile, sve do jučer. Mario ima svu potrebnu opremu, od zimskih guma i vjetrobranskog stakla do zaštitne kacige i rukavica, ali za borbu s debelim minusima, snijegom i zaleđenim cestama treba se pripremiti i fizički i mentalno. – Prilazi kućama ponekad znaju biti problematični. Glavne ceste su očišćene, ali ja sam uglavnom po naseljima. Ulazim u svaku ulicu, svaku kuću i, ako netko ne očisti prilaznu cestu do svog dvorišta i sandučića, to je onda ubitačno – nastavlja Mario. Sjeća se kako je jedne godine, nedugo po dolasku u poštu, sjeo na motor na temperaturi od minus 27. Apenac koji je tada vozio nije imao nikakvu dodatnu zaštitu. Bilo je grozno, hladnoća se uvlačila u kosti, ali – pošta se mora razvesti! – I tada sam se oblačio isto kao i sad. Ispod idu dvoje-troje hlače, nekoliko džempera, uniforma i pravac teren. Ljudi nas ponude toplom kavom i čajem da se malo ugrijemo i hvala im na tome – zaključio je Zeba. (vb)“ (Izvor: Večernji list, Foto: Ivica Galović, Pixsell)

DJELOVANJE POVJERENIKA RADNIKA ZA ZAŠTITU NA RADU

Neposredna zadaća povjerenika radnika za zaštitu na radu je kontinuirani nadzor nad primjenom pravila, odnosno nad provedbom mjera za sigurnost i zaštitu zdravlja radnika. Obavljanje svojih dužnosti mogu započeti tek nakon što steknu podroban uvid u stanje zaštite na radu, odnosno sustav i način djelovanja sustava sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Odnos povjerenika i Odbora za zaštitu na radu Povjerenik radnika za zaštitu na radu najčešće će biti i član Odbora za zaštitu na radu, čiji su članovi osim njega – poslodavac, stručnjak zaštite na radu i specijalist medicine rada. Razvidno je da povjerenik s ostalim članovima Odbora ne sudjeluje u rješavanju problematike zaštite na radu samo na sjednicama Odbora, već neprestano u svakodnevnom kontaktu s ostalim članovima. Povjerenik u radu Odbora djeluje tako da, prateći propise i stanje zaštite u svojoj radnoj sredini, može članove Odbora izvještavati o problemima, o onome što je potrebno učiniti te kako se poduzete mjere odražavaju na promjenu stanja sigurnosti. Povjerenik sudjeluje u dogovaranju oko planiranja i ostvarivanja promjena u procesu rada, nastojeći da se u svim promjenama uvijek dovoljno vodi računa o pravilima zaštite na radu. Ako povjerenik nema dovoljno informacija o promjenama, onda ih može zatražiti i uz pomoć intervencije ovlaštenika i sindikata, a ako je potrebno i inspektora rada. Po dobivanju informacija, povjerenik će sudjelovati u razmatranju nezgoda, profesionalnih bolesti i oboljenja vezanih uz rad, do kojih dolazi u njegovoj radnoj sredini te iznositi gledišta radnika povezana s razlozima nastajanja neželjenih događaja. Kada se dogovaraju neke promjene koje bi trebale pozitivno djelovati u sprečavanju nezgoda, povjerenik će o njima raspraviti sa radnicima koji su ga izabrali, nastojati prenijeti značenje i svrhu tih problema, te pokušati radnike motivirati za prihvaćanje tih promjena. Dakako da će povjerenik obavještavati radnike i o ostalim činjenicama o kojima se raspravljalo na Odboru, kako bi zajednička aktivnost cijelog Odbora bila prikazana svim radnicima. Budući da je obveza povjerenika i poticanje radnika za primjenu pravila zaštite na radu u njihovim svakodnevnim aktivnostima, povjerenik će među radnicima djelovati i nastojati da se provode i zaključci Odbora za zaštitu na radu.

„MLADI POŠTAR“ OKUPIO ČAK SEDAM EKIPA

U organizaciji Športsko rekreativnog društva „Pošta“ Zagreb i Hrvatskog sindikata pošte – Podružnice 1, u subotu, 24. veljače, na Zagrebačkom velesajmu, održan je malonogometni turnir pod nazivom „Mladi poštar“. Okupilo se sedam ekipa. Natjecanje je proteklo uz ugodno druženje, u sportskom i fer raspoloženju. Prvo mjesto pripalo je ekipi HP Ekspres, druga je bila ekipa Soba 1, a treće mjesto pripalo je ekipi Evo tv. Još jednom se pokazalo da je ovakav tip rekreacije radnicima itekako potreban i više je nego dobrodošao, stoga ne bi bilo na odmet da se u sličan tip druženja radnika, barem djelomično, uključi i Poslodavac.

POMOZIMO OBOLJELOM KOLEGI

Naš kolega Šime Jefkaj iz Splita u teškom je zdravstvenom stanju. Dio liječenja kolega je proveo u bolnici, a sada se nalazi na kućnoj njezi i očekuju ga dugotrajne i mukotrpne fizikalne terapije. Troškovi liječenja su visoki, a materijalna situacija sve teža. Da je borba s bolesti uistinu iscrpljujuća ne moramo posebno naglašavati, no ono što vas možemo zamoliti jest da kolegi svi zajedno pružimo moralnu i financijsku podršku i pomoć, naravno, koliko je tko u mogućnosti. Svoj prilog možete uplatiti na tekući račun našeg kolege Šime Jefkaja IBAN HR2923900013207611451, adresa – Dosud 10, 21000 Split. Ne sumnjajući u već dokazanu poštansku solidarnost, zahvaljujemo vam u ime kolege, kojem želimo svaku sreću te što brži i uspješniji oporavak.