HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 668 – ODRŽANA 16. SJEDNICA GLAVNOG RADNIČKOG VIJEĆA

Sjednica Glavnog radničkog vijeća (GRV) održana je u četvrtak, 14. prosinca 2017. godine, a započela je Izvještajem o poslovanju i stanju u HP-Hrvatskoj pošti d.d., gdje je naglašeno očekivano pozitivno poslovanje u ovoj, kao i u idućoj godini. Predstoje velika ulaganja u novi sortirni centar. Pod drugom točkom dnevnog reda rukovodstvo Divizije mreže prezentiralo je Strategiju ove divizije do 2022. godine. Poslodavac je članovima GRV-a dao na savjetovanje Prijedlog odluke o isplati dodatka na plaću kao mjeru za poticaj i to za obavljanje poslova radnih mjesta – poštar za opću dostavu, poštar za ekspres dostavu, poštar mentor za ekspres dostavu i poštar vozač – koji aneksom Ugovora o radu žele raditi u Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji. Na savjetovanje je zaprimljen i Pravilnik o upravljanju radnim učinkom. Očitovanje GRV-a na navedeni Prijedlog odluke i Pravilnik bit će Poslodavcu upućeno početkom idućeg tjedna, o čemu ćemo vas detaljnije obavijestiti u sljedećem broju Post infa.

ISPLATA PRIGODNE NAGRADE 21. PROSINCA 2017.

Ovim putem vas podsjećamo da će 21. prosinca 2017. Poslodavac svim zaposlenicima isplatiti j- ednokratnu prigodnu na- agradu u iznosu od 1.000 kuna. S obzirom na brojne upite naših članova kojima su računi blokirani, dužni smo dati odgovor. Naime, kao što je poznato, jedan dio radnika Hrvatske pošte i njihovih obitelji opterećen je znatnim materijalnim teškoćama i dugovanjima, zbog kojih su im plaće pod ovrhama. Kao i lani, kada je takvih radnika bilo oko 700, i ove smo godine predložili Poslodavcu da u postojećem pravnom okviru pokuša pronaći rješenje kako bi se i njima omogućilo uživanje u zasluženoj nagradi te pomoglo da se sa svojim obiteljima mogu veseliti nadolazećim blagdanima. Nažalost, rješenje se nije pronašlo tako da će i ove godine prigodnu nagradu tim radnicima – uzeti banka odnosno „pojesti“ ovrha. Poslodavac tvrdi da u ovom slučaju ne postoji zakonit način isplate. Sjećamo se kako su prošle godine neke državne(!) institucije (MUP, HZMO…) pronašle rješenje i isplatile “božićnicu” svojim blokiranim radnicima i to isplatama preko pošte. Jednako tako znamo, jer ništa drugačije nismo čuli niti pročitali, da “Država” nije nikoga kaznila za taj protuzakonit čin, pa nam je, po tko zna po koji put, zaključiti kako je ista ta Država nekom majka, a nekom maćeha.

+385 1 3003 535

Razgovaram na mobitel, kad „upada“ mi poznati „tu-tu“ zvuk u slušalici. Pogledam, kad ono meni nepoznat broj iz naslova. Hajde, zamolim mog sugovornika da ostane na „čekanju“, jer zove me netko iz metropole, sa meni nepoznatog broja, možda neki vrlo važan poziv. Uspostavljam poziv, kad čujem poruku automata EVOTV, da sam „drugi u redu čekanja“!?!? Ma koga ja to čekam??? Ma tko je koga uopće zvao, da bih bio u redu čekanja?! I prolaze tako dvije minute, kad „prvi ste u redu čekanja“!? Mojoj znatiželji nema kraja! Prekinuo je moj kolega sa početka ovoga teksta poziv, nije više imao živaca, za razliku od mene koji sam barem u nečemu prvi, prvi u redu čekanja! Jupi! Moje strpljenje ima granica, ali ipak je znatiželja bez granica… 12:17 minuta je prošlo, kada mi se javlja kulturan i ljubazan glas i nudi mi nešto što već imam, ponudu koju ja ni ne čujem dobro. Da, tu ipak prevlada opet moja znatiželja, ali i želja da ovo iskustvo ne iskuse naši korisnici, korisnici EVOTV-a koji ne rade u Hrvatskoj pošti. Ljubazni glas mi kaže, kako oni nisu Call-centar, kako su oni outsource-ana usluga i Hrvatskoj pošti samo pružaju uslugu te kako je vjerojatno došlo do greške!?!? Volim ja upitnike i uskličnike na kraju rečenica, ali mislim da ih u mojoj glavi nakon ovoga iskustva ima puno i previše.

HAKOM – SVE VEĆI RAST „EKSPRES“ PAKETA I POŠILJKI U SKLOPU E-TRGOVINE

Broj paketa na tržištu poštanskih usluga u trećem je tromjesečju ove godine u odnosu na prethodno tromjesečje porastao za više od šest posto, a rast je zabilježen i u odnosu na isto razdoblje lani, i to za 11 posto, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (Hakom). „Najvećim dijelom to je rezultat povećanja broja ‘ekspres’ paketa, odnosno usluga koje u sebi sadrže neku od dodanih vrijednosti, poput pošiljki u sklopu e-trgovine“, ističu iz Hakoma, napominjući kako je broj takvih paketa za osam posto veći nego u prethodnom tromjesečju. Rast broja paketa povećao je udjel paketa na čitavom tržištu tako da je od početka godine udjel paketa porastao za više od jedan posto, a trenutno iznosi 6,5 posto svih poštanskih usluga na tržištu. Nastavak takvih kretanja, ističu u Hakomu, očekuje se i u budućem razdoblju, prvenstveno zbog očekivanog rasta usluga povezanih s e-trgovinom. Iz Hakoma navode i kako je rast broja usluga zabilježen i u međunarodnom dolaznom i polaznom prometu, pa je u trećem tromjesečju ostvareno 11 posto više usluga nego u prethodnom tromjesečju, što je rezultiralo i većim udjelom međunarodnog prometa u ukupnom prometu. Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao te je krajem trećeg tromjesečja bilo ukupno 22 davatelja, među kojima je HP-Hrvatska pošta najveći davatelj s udjelom od oko 82 posto. (Izvor: Direktno)

SEBIČNOST BEZ GRANICA

Vlada Republike Hrvatske odlučila je minimalnu plaću u Hrvatskoj iduće godine povećati za samo 131 kunu. Drugim riječima, minimalac sada iznosi 2.752 kune! Iako ovakav minimalac djeluje nestvarno te je sasvim jasno da se radi o modernom ropstvu koje boli, još je bolnija istina da se na odluku Vlade ne stišava negodovanje i mrmljanje poslodavaca! Nebesa! Kažu oni – takva će odluka povećati cijenu njihovih proizvoda i usluga, čime će izgubiti konkurentnost prema drugim igračima iz EU-a!? Doista je nevjerojatno dokle može ići ljudska sebičnost i pohlepa za novcem. Oni će izgubiti konkurentnost, a radnici im žive na rubu gladi! Iako smo se odavno uvjerili u istinitost one stare da „sit gladnom ne vjeruje“, već se i sami sebi čudimo što se uvijek iznova čudimo ovakvim ispadima. Da stvar bude nevjerojatnija, a njihovo negodovanje još malodušnije, treba debelo podcrtati da se Vlada itekako pobrinula da istim tim poslodavcima nadoknadi novac koji će radnicima isplatiti za povećane minimalce! Naime, zbog smanjenja poreza i doprinosa, poslodavci će biti rasterećeni za oko pola milijarde kuna, koje će se dijelom preliti u džepove radnika, i to na štetu državnoga proračuna. Nadalje, u prilog tome da su strahovanja poslodavaca neutemeljena ide i činjenica što su plaće u Hrvatskoj nakon krizne 2008. godine, odmah iza Grčke doživjele najveći pad u EU. Ali ni to ne zabrinjava poslodavce. Ništa njima ne znači ni to što je Hrvatska na dnu ljestvice EU-a po stopi rasta prosječne plaće na godišnjoj razini i to unazad nekoliko godina. Spomena radi, ispred nas su Češka, Bugarska i Rumunjska, koja će nas, prema planovima njihove Vlade, po minimalcu koji trenutno iznosi 280 eura bruto, za dvije godine – prestići… Eto tako. Kada se sve ovo sagleda, može se zaključiti kako nekome nikako ne paše da narod radi i od svog rada dostojanstveno živi. Bolje je očito da jedva preživljava, što je slučaj već dulji niz godina. A nekome možda odgovara i da Hrvatska postane baza jeftine radne snage? Kako drugačije objasniti sve što se događa pa tako i novonastalu „potrebu“ da se u zemlji od oko 190.000 nezaposlenih uvozi radna snaga?! I na kraju, ne možemo se oteti dojmu koji na nas u zadnje vrijeme ostavljaju Rumunji o kojima smo pisali i prije tri mjeseca kada je njihova Vlada povećala odnosno udvostručila plaće u javnom sektoru. Za njihovu je Vladu, naime, neprihvatljivo da čak 56 do 58 posto od proizvedene vrijednosti u toj zemlji ostane kapitalu, a da zaposleni dobiju samo 32 do 34 posto, dok se zaposlenima u EU prosječno raspodijeli 50 posto. Dakle, neki očito shvate prije, a neki poslije. Problem je to, jer posljedice mogu biti katastrofalne. Ovi drugi očito nikad nisu čuli da je bolje palež spriječiti nego vatru gasiti.