HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 661 – STIGLO RJEŠENJE O REPREZENTATIVNOSTI SINDIKATA

Kao što smo i najavili, Hrvatski sindikat pošte, sukladno članku 7. stavak 4. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, krajem kolovoza, pokrenuo je zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti pred Povjerenstvom koje djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Rješenje iz Ministarstva stiglo je u ponedjeljak, 23. listopada, a u istom je potvrđeno da su dva sindikata, Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske, reprezentativna za kolektivno pregovaranje o sklapanju kolektivnog ugovora u Hrvatskoj pošti. Pojašnjenja radi, reprezentativnim sindikatom smatra se onaj sindikat koji na razini za koju se utvrđuje reprezentativnost ima najmanje 20 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih na razini na kojoj se utvrđuje reprezentativnost (u ovom slučaju sindikalno organiziranih radnika zaposlenih u HP d.d.). „S obzirom na navedene podatke, članstvo Hrvatskog sindikata pošte je 64,10%, a članstvo Republičkog sindikata radnika Hrvatske 35,90% od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih u društvu HP – Hrvatska pošta d.d. Slijedom navedenoga, Povjerenstvo je ocijenilo da uvjete za reprezentativnost za kolektivno pregovaranje radi sklapanja kolektivnog ugovora na razini poslodavca HP-Hrvatska pošta d.d. … ispunjavaju Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske…“, stoji u Rješenju Ministarstva. Ističemo da sada kada je stiglo Rješenje, pregovori mogu započeti. Podsjetimo, važeći KU HP d.d. sklopljen je na određeno vrijeme, točnije isti vrijedi do 31. prosinca 2017.

VAŽNOST KOLEKTIVNOG UGOVORA

S krajem godine približavaju nam se i novi kolektivni pregovori, stoga ćemo ukratko podsjetiti na važnost i težinu istih kao i Kolektivnog ugovora, koji je temeljni dokument odnosno pismeni sporazum između radnika, koje predstavlja sindikat, i poslodavca. Naime, Kolektivnim ugovorom reguliraju se različita pitanja iz područja radnih odnosa te isti ima pravnu snagu, odnosno predstavlja izvor prava. To znači da radnici, ako nisu organizirani u sindikat ne mogu s poslodavcem sklopiti važeći kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom uređuju se pitanja plaća i drugih materijalnih prava, radnog vremena i organizacije rada, odmora i dopusta, zaštite na radu, te drugih radnih i socijalnih prava radnika, kao i mehanizama zaštite tih prava. Kolektivni se ugovor primjenjuje na sve radnike zaposlene kod poslodavca koji je potpisao takav ugovor. Temeljna je svrha kolektivnih ugovora da omoguće radnicima i poslodavcima da putem zajedničkog dogovora detaljnije uređuju funkcioniranje radnih odnosa u praksi, što pruža priliku radnicima da se, putem sindikata, izbore za povoljnije uvjete rada i prava iz radnog odnosa od onih koja su propisana zakonima ili sadržana u njihovim individualnim ugovorima o radu. Za poslodavce ovaj mehanizam pruža prednost što mogu odnose s radnicima regulirati na kolektivnoj razini, umjesto za svakog radnika individualno.

OBAVIJEST ČLANOVIMA S PODRUČJA VARAŽDINA

Ovim putem bavještavamo članove Podružnice 2 – područje Varaždin da vaš i naš kolega Branko Slunjski, iz osobnih odnosno zdravstvenih razloga više neće obnašati svoju dugogodišnju dužnost sindikalnog povjerenika Hrvatskog sindikata pošte. Kolega Branko Slunjski imenovan je za sindikalnog povjerenika 2001. godine, a od 2003. godine obnašao je funkciju glavnog povjerenika područja Varaždin. Sve te godine kolega Slunjski je odgovorno, uspješno i požrtvovno obavljao sve sindikalne aktivnosti, na čemu mu i ovom prigodom zahvaljujemo te želimo brz i uspješan oporavak. Kako bismo osigurali daljnje funkcioniranje sindikalnih aktivnosti, sukladno članku 55. točka 4. Statuta HSP te Odluci Vijeća povjerenika Podružnice 2, proveli smo postupak zamjene sindikalnog povjerenika Hrvatskog sindikata pošte za područje Varaždinske županije, pa je tako vašim novim sindikalnim povjerenikom, do održavanja redovitih sindikalnih izbora, imenovan Dragutin Pisačić, koji u Hrvatskoj pošti radi kao poštar na području Novog Marofa. Kolegu od 2. studenog 2017. možete kontaktirati na broj 098 298 842.

NOVA REFORMA EU: UVOZNI I DOMAĆI RADNICI IMAT ĆE JEDNAKU PLAĆU

Ministri rada Europske unije, u ponedjeljak 23. listopada, dogovorili su se o reformi direktive o izaslanim radnicima. “Čestitam na postignutom sporazumu. Dogovorili smo uravnotežen sporazum”, rekla je povjerenica Europske komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen po završetku maratonskog sastanka 28 ministara rada u Luksemburgu. Sporazumu su se protivili ministri iz Poljske, Mađarske, Latvije i Litve, a suzdržani su bili ministri Velike Britanije, Irske i Hrvatske. Ostali su bili za prijedlog, objavila je Estonija koja je trenutačno predsjedateljica Europske unije. Naime, prema prijedlogu Komisije, izaslani radnik treba imati istu plaću i iste radne uvjete kao i radnici u zemlji primateljici, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. Nakon gotovo11 sati razgovora, ministri rada EU su se dogovorili o trajanju izaslanog rada, najviše 12 mjeseci, što je tražila Francuska, s time da se može produljiti za još šest mjeseci na zahtjev poslodavca. Francuska je morala popustiti u sektoru prijevoza, koje je osobito osjetljivo jer su zemlje Višegradske skupine, ali i Španjolska i Portugal zabrinute zbog negativnih posljedica reforme na njihove vozače. Već 18 mjeseci zemlje članice pokušavaju postići dogovor oko promjene direktive na snazi od 1996. godine. Međutim, u vezi s tim nastala je podjela na istočne i zapadne članice, s tim da su i Španjolska i Portugal na strani istočnih članica, uglavnom zbog pitanja vozača. Prema sporazumu od ponedjeljka navečer, predviđeno je da se za vozače nastavi primjenjivati prijašnja direktiva iz 1996., a ne nova i tako će biti sve dok ne bude primijenjena druga europska reforma posvećena isključivo cestovnom prijevozu kojom će se urediti propisi za taj sektor. (Izvor: Poslovni dnevnik)

EUROPSKI STUP SOCIJALNIH PRAVA

NHS – Vijeće ministara za zapošljavanje i socijalnu politiku postiglo je, u ponedjeljak 23. listopada, dogovor o tekstu Proglasa Europskog stupa socijalnih prava te je time dalo ovlaštenje za njegovo potpisivanje na Samitu u Göteborgu koji se treba u studenom 2017. Europski stup socijalnih prava političko je opredjeljenje te predstavlja smjernice državama članicama i institucijama Europske unije u cilju jačanja socijalnog acquisa i ostvarivanja učinkovitijih prava za građane. Stup utvrđuje 20 načela i prava, a temelj za načela i prava čine sljedeće tri kategorije: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada; dinamična tržišta rada i pravedni uvjeti rada, te socijalna zaštita i uključenost. Naglasak je na tome kako se nositi s novim kretanjima u svijetu rada i društvu u cjelini. Ostvarivanje načela i prava definiranih u europskom stupu socijalnih prava zajednička je odgovornost država članica, institucija EU-a, socijalnih partnera i ostalih dionika.

NE ZABORAVITE POMAKNUTI KAZALJKE NA SATU

Stižu nam zimski dani i kraj listopada, pa je vrijeme da se i kazaljke na satovima pomaknu za jedan sat unatrag. Kazaljke se ove godine pomiču u nedjelju, 29. listopada, i to s 3 na 2 sata ujutro. Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku 2018. Valja napomenuti da za trajanja zimskog računanja vremena vozači moraju i tijekom vožnje danju imati na svojim vozilima uključena dnevna, odnosno kratka svjetla. Prebacivanje na zimsko računanje vremena obično razveseljava one koji vole dulje spavati, a istraživanja pokazuju i da je zimsko računanje vremena ljudskom organizmu prirodnije od ljetnog, stoga bi u ovom periodu mnogi mogli uspostaviti zdraviji bioritam.