HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 659 – IMENOVANI PREDSJEDNIK I ČLANOVI UPRAVE HP

Temeljem Zaključka i preporuke Vlade Republike Hrvatske, Nadzorni odbor HP – Hrvatske pošte d.d. je na 14. sjednici održanoj 10. listopada 2017. imenovao predsjednika i članove Uprave Hrvatske pošte. Za predsjednika Uprave imenovan je dosadašnji direktor Društva g. Ivan Čulo, a za članove Uprave imenovani su g. Hrvoje Parlov i g. Mate Mišetić. Temeljem Statuta Društva, Uprava ima do pet članova od kojih se jednog imenuje predsjednikom Uprave. Mandat predsjednika i članova Uprave traje do četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja. Statutom je također određeno da, ako se Uprava sastoji od više članova, predsjednik Uprave zastupa Društvo pojedinačno i samostalno, a član Uprave zastupa Društvo zajedno s još jednim članom Uprave. Novoimenovanim članovima Uprave želimo uspješan i učinkovit rad na dobrobit Hrvatske pošte i svih njenih radnika jer su upravo oni (radnici) najveći i najvrjedniji resurs naše tvrtke.

NO PRIHVATIO IZVJEŠĆE O POLUGODIŠNJEM POSLOVANJU HP

Nadzorni odbor HP d.d. je na 14. sjednici prihvatio Izvješće o poslovanju Društva za prvih šest mjeseci ove godine. Izvješće kaže da je Hrvatska pošta u prvom polugodištu 2017. godine poslovala uspješno te ostvarila pozitivan rezultat. Ukupni prihodi iznose 811,2 milijuna kuna dok su ukupni rashodi ostvareni u iznosu od 811,1 milijun kuna, te je neto dobit 67 tisuća kuna. Ovakav, naoko loš poslovni rezultat posljedica je ozbiljnog pada vrijednosti dionica Hrvatske poštanske banke što, na sreću, nema izravnog negativnog financijskog učinka na poslovanje jer izuzimanjem ovog efekta, financijski rezultat poslovanja bi u izvještajnom razdoblju iznosio 49,6 milijuna kuna. Dobrim rezultatima ukupnog poslovanja HP Grupe pridružila su se i dva ovisna društva, pa je tako HP Produkcija d.o.o. (čitaj evoTv) u prvoj polovici tekuće godine poslovalo s dobiti u iznosu od 1,3 milijuna kuna dok je u istom razdoblju prethodne godine ostvaren gubitak u iznosu od 267 tisuća kuna. Tvrtka MIPS d.o.o. je u izvještajnom razdoblju poslovala s 1,4 milijuna kuna dobiti dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju dobit iznosila svega 57 tisuća kuna. Što zaključiti nego da smo u prvom polugodištu poslovali više nego dobro, odlično čak! Trend se nastavlja i u srpnju i kolovozu pa sa velikom dozom optimizma očekujemo uspješnu cijelu poslovnu 2017. godinu.

EUROPSKI TJEDAN SIGURNOSTI I I ZDRAVLJA NA RADU 2017.

Manifestacije i aktivnosti podizanja svijesti odvijaju se diljem Europe tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu, kojim se promiče održivi rad i zdravo starenje. U sklopu kampanje Zdrava radna mjesta za sve uzraste, tjedan od 23. do 27. listopada idealna je prilika da se državna tijela, privatne tvrtke i građani u nju uključe. Kampanja 2016./2017. Zdrava radna mjesta za sve uzraste Sigurni i zdravi radni uvjeti tijekom cijelog radnog vijeka dobri su kako za radnike i tvrtke, tako i za društvo u cjelini. To je glavna poruka kampanje za zdrava radna mjesta 2016./2017., koja ima četiri osnovna cilja: – promicanje održivog rada i zdravog starenja od samog početka radnog vijeka, – suzbijanje zdravstvenih problema tijekom radnog vijeka, – osiguravanje načina za upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu poslodavcima i radnicima u kontekstu sve starije radne snage te – poticanje razmjene informacija i dobrih praksi.

E-VODIČ ZA KAMPANJU ZDRAVA RADNA MJESTA ZA SVE UZRASTE

E-vodič „Zdrava radna mjesta za sve uzraste” organizacijama pruža informacije i podršku u području upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu u kontekstu starenja radne snage. Njime se nastoji razviti svijest i znanje povezano sa starenjem radne snage, samim procesom starenja i njegovim posljedicama na radnom mjestu te pružiti praktične smjernice za suočavanje s izazovima koji su s time povezani. E-vodič pruža informacije o upravljanju zaposlenicima starije dobi, procjeni rizika koja uzima u obzir dob, promicanju zdravlja na radnom mjestu, te drugim važnim temama za poslodavce, stručnjake za sigurnost i zdravlje na radu, osoblje za ljudske resurse i zaposlenike. E-vodič praktični je alat koji služi kao pomoć poslodavcima i radnicima pri upravljanju zaštitom na radu (ZNR) u kontekstu starenja radne snage. Cilj je interaktivnog vodiča prilagođenog korisniku pomoći poduzećima svih veličina pri procjeni i rješavanju rizika za radnike te zadovoljiti potrebe radnika svih dobi. U e-vodiču nalaze se jednostavna objašnjenja problema, zajedno s praktičnim primjerima kako pristupiti rizicima povezanima sa starenjem te kako dugoročno osigurati sigurnost i zdravlje svim radnicima, uz poveznice za druge resurse. E-vodič dostupan je i na hrvatskom jeziku, i to na mrežnim stranicama EU Oshe – Europske agencije za zaštitu na radu: https://eguides.osha.europa.eu/CR_hr/select-your-profile.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

NHS – Jubilarna, deseta obljetnica Svjetskog dana dostojanstvenog rada obilježena je prošli tjedan, točnije 7. listopada. Na inicijativu Međunarodne konfederacije sindikata, taj se dan obilježava od 2008. godine. Globalna pozornost sindikalnog pokreta ove je godine usmjerena na svjetsku borbu za minimalne plaće od kojih se može dostojno živjeti, ali i na povećanje plaća svih radnika, uz obuzdavanje korporativne pohlepe. Traže se dostojni i sigurni poslovi i dostojni i sigurni radni uvjeti. Traže se i sloboda udruživanja u sindikate, sloboda djelovanja sindikata, kao i pravo na kolektivno pregovaranje. Hrvatska se prema istraživanju Europskog sindikalnog instituta i Europske konfederacije sindikata nalazi među sedam EU zemalja gdje su radnici u gorem položaju nego prije osam godina. A i tu smo pri dnu. Prosječna plaća isplaćena u kolovozu iznosila je 7.956,00 kuna bruto (5.905,00 kn neto). Minimalna plaća iznosi 3.276,00 kuna bruto (2.620,80 kn neto). A u nju poslodavci gotovo u pravilu uključuju i dodatke na plaću pa je minimalnu plaću nužno zakonom odrediti kao osnovicu. Hrvatska ponovno sve više postaje emigrantska zemlja iz koje ljudi ponajprije odlaze zbog malih plaća i nesigurnih poslova, a tek onda jer posla nemaju. U velikom broju napuštaju je visokoobrazovani mladi ljudi. Sve češće odlaze cijele obitelji, a sa sobom vode čak i kućne ljubimce. Tako hrvatska budućnost putuje u svijet. Kakav god bio, čovjekov rad je dostojanstven jer mu to dostojanstvo proizlazi iz dostojanstva ljudske osobe koja ga obavlja. I baš zbog toga svojstva rada, radniku pripadaju dostojni i sigurni oblici i vrste rada i poslova, dostojni i sigurni uvjeti rada i radno vrijeme podložno obitelji, a ne poslodavčevoj pohlepi, dostojna plaća od koje radnik i njegova obitelj mogu dostojno živjeti, a ne jedva preživljavati. Javne vlasti trebaju za to stvarati zakonske okvire, a poslodavci (privatni ili država) napraviti sve da radnik bude zadovoljan sigurnošću posla, uvjetima rada i dostojnom plaćom. Hrvatska se sve više od toga udaljava. Što više vlasti i poslodavci u Hrvatskoj budu odstupali od temeljne svrhe i smisla rada, to će Hrvatska više gubiti ne samo sadašnjost, nego i budućnost. U ovome trenutku Hrvatska hitno treba povećanje svih plaća uključujući minimalnu, smanjenje fleksibilnosti sustava rada uključujući i nestandardne oblike zapošljavanja i rada, treba više stalnih i sigurnih poslova, jačanje i omasov- ljenje sindikalnog pokreta i veću opredijeljenost za kolektivno pregovaranje. Pa, sretan nam Svjetski dan dostojanstvenog rada!