HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 655 – Tko je to zlonamjeran u Hrvatskoj pošti??

Brzinom većom od one kojom su se ljetos širili nesretni požari po Dalmaciji, Poštom, posebno na području GP1, prošila se “vijest iz prve ruke” kako je pitanje dana kada će radnice i radnici na šalterima Hrvatske pošte, operateri u poštanskim uredima, raditi za “minimalac”! Minimalac, što god to značilo, bi se uveo, kažu (dez)informatori, kako bi se tako “ušteđeni” novac od sadašnje crkavice operatera, prebacio u džep tzv. dobrih prodavača. Slijedom te vijesti iz nesvjesti, predsjednik HSP-a je od mjerodavnih, direktora Divizije Mreža, g. Marija Bebića i prvog čovjeka tvrtke predsjednika Uprave g. Ivana Čule tražio odgovor na pitanje priprema li Poslodavac takvo što? Odgovor glasi: NE, i NE, nikom to nije ni na kraj pameti. Dakle, radi se o bezočnoj i krajnje zlonamjernoj dezinformaciji. Pitanje je sad, tko i za čije babe zdravlje, širi ovakve “vijesti”? Odgovor na ovo pitanje možemo potražiti na najmanje tri adrese, možda i više. Prva i ona najvjerojatnija su nadobudni, nesposobni voditelji (i takvih ima, nažalost) koji na ovaj način “stimuliraju” radnike da se više potrude u prodaji. Drugi potencijalni širitelji crnila bi mogli biti nezadovoljnici koji nisu najbolje prošli u najnovijoj podjeli šefovskih pozicija, a sigurni su da su upravo oni Bogom dani. I treća skupina lovaca u mutnome, mogli bi biti oni koji uvijek i svagda znaju ono što drugi ne znaju jer uvijek im je važno “znati vijest iz prve ruke” i, naravno, proširiti je u povjerenju, “ovo govorim samo tebi”. Naravno, ova lista mogućih smutljivaca nije zaključena. U svakom slučaju, koji god motiv je vodio dezinformatore, najvažnije je da su zaigrali na pogrešnu kartu i da im je trud uzaludan.

ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA

Reprezentativni sindikati, Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske, i Uprava Hrvatske pošte, sklopili su 25. kolovoza 2017. godine Aneks Kolektivnog ugovora kojim je izmijenjen dosadašnji članak 46. Kolektivnog ugovora. Članak 46. sada glasi: (1) Radnici koji sukladno Pravilniku o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta HP-Hrvatske pošte d.d. imaju sklopljen ugovor o radu za radno mjesto poštar mentor za ekspresnu dostavu, poštar vozač, poštar za ekspresnu dostavu, poštar za opću dostavu, vozač, vozač koordinator, prometnik i vozač trener imaju pravo na dodatak u iznosu od 400 kuna bruto za puni mjesečni fond sati. (2) Radnici koji su sklopili ugovor o radu za radno mjesto poštar vozač ostvaruju pravo na dodatak iz st.1 ovog članka i za mjesec srpanj 2017. godine, a koji će se isplatiti najkasnije do 31. kolovoza 2017. godine. Da pojasnimo, početkom mjeseca srpnja stupio je na snagu novi Pravilnik o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u Hrvatskoj pošti kojim su ustrojena i pojedina nova radna mjesta, između ostalih i poštar vozač, te se pristupilo izmjeni predmetnog članka Kolektivnog ugovora kako bi i poštari vozači ostvarili svoje pravo na dodatak od 400 kuna bruto.

RASPORED RADA RADNIKA

Puno smo puta pisali o obvezi poslodavca da radnika obavijesti o njegovom rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena NAJMANJE TJEDAN DANA UNAPRIJED, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika. Prijeka potreba bi značila da je iskrsnulo bolovanje ili neočekivano povećanje posla ili nešto slično. Neki voditelji su formulaciju tjedan dana unaprijed shvatili da petkom objavljuju raspored za slijedeći tjedan, a neki su u „stalnom stanju prijeke potrebe“ jer su sebi uzeli za pravo javljati radniku njegov raspored rada od danas do sutra. Da stvar bude gora, ne radi se o „sitnici“ tipa, sutra sam trebao raditi ujutro, ali su mi javili da sam popodne ili o „sitnici“ da ne radiš u jednom uredu nego u susjednom, već se radi o tome da se dan, dva prije vikenda zove ljude i obavještava ih se da rade u nedjelju, a da ne bi bilo problema danas saznajem da sam sutra slobodan zbog nedjelje koju moram raditi. Ovakvih situacija je bilo i previše u zadnje vrijeme i radnici su i previše razumjeli sve razloge zašto se to događa, ali krajnje je vrijeme da se voditelji počnu pridržavati Zakona, a eventualne prijeke potrebe onda iskomunicirati s radnicima na primjeren način!

NAJNIŽE CIJENE LJETOVANJA I ODMORA NA JADRANU

Drage kolegice i kolege, ako do sada niste odlučili ili niste bili u mogućnosti otići na zasluženi ljetni odmor, RUJAN ove godine pravo je vrijeme da to učinite. Tijekom RUJNA, a i početkom LISTOPADA, preostalo je još slobodnih apartmana u turističkim objektima PLAVE VALE diljem Jadrana. Nadasve povoljni klimatski uvjeti, koji uključuju toplo more i ugodne temperature zraka, pružit će vam jedinstveni ugođaj i toliko potreban odmor od svakodnevice. Ne zaboravite da su cijene smještaja u našim apartmanima najpovoljnije na hrvatskom turističkom tržištu, uz sniženje cijena u POSEZONI i do -80%
Pozivamo Vas da nam se javite na naše telefonske brojeve 01/4686087 i 01/4686088 ili da posjetite našu internetsku stranicu www.sindikat-hsp.hr Sigurni smo da ćete kod nas pronaći idealno mjesto za ugodan ljetni odmor. VRHUNSKI TURISTIČKI SMJEŠTAJ – NAJNIŽE CIJENE – NAJPOVOLJNIJI UVJETI PLAĆANJA Vaša PLAVA VALA HSP

NOVI PRAVILNIK O NAKNADAMA TROŠKOVA NA SLUŽBENOM PUTOVANJU

Uprava Društva donijela je 16. kolovoza 2017. godine Pravilnik o naknadama troškova na službenom putovanju kojim se uređuju prava radnika na isplatu naknada troškova na službenom putovanju. Pravilnik o naknadama troškova na službenom putovanju donesen je radi usklađenja s važećim Kolektivnim ugovorom za radnike Hrvatske pošte, izmjenama poreznih propisa koji su stupili na snagu s 01.01.2017. godine te internim aktima koji reguliraju korištenje privatnih vozila u službene svrhe. VAŽNO: Pravilnik o naknadama troškova na službenom putovanju se nalazi na HP d.d. intranet stranici, te je objavljen u HP Glasniku br. 14 od 28. kolovoza 2017. godine.

Post festum
PJESME NAŠE OBALE…
„Ni med cvetjem ni pravice“ riječi su slavnog Miroslava Krleže u njegovoj pjesmi, čiji bi se stihovi mogli indirektno iščitati i u novom Pravilniku o naknadama na službenom putovanju.
Izgleda da niti u jednoj sredini ne mogu svi akteri biti jednakopravni, ma koliko se oni trudili, željeli, ili bi im zakon ili pravilnik jamčio. Tako ni poštanski radnici, osobito oni na jadranskoj obali, nisu izuzeti od moguće nepravde i nejednakosti kod primjene novog pravilnika.
Ne, nije ovo „pljucaknje“ po novom pravilniku, već konstruktivno promišljanje i javno upućeni prijedlog da se nadopuni popis radnih mjesta (npr. stručnjaci za zaštitu na radu, radnici na održavanju…) koji mogu biti upućeni na službeno putovanje unutar jedne ili više županija za koje imaju sklopljene ugovore o radu, te da pri tome ostvare pravo na isplatu naknade.