HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 653 – SPORTSKI SUSRETI DO ISTEKA ROKA ZA PRIJAVE JOŠ DVA TJEDNA!

Dragi članovi, vrijeme leti, pa je do isteka roka za prijave na naše jubilarne, pete sportske susrete ostalo svega nešto više od dva tjedna (rok je do 5. rujna). Dakle, brzo po prijavnice i idemo u Biograd odmjeriti naše poštarske snage. Kao i prošle godine, na susrete se mogu prijaviti i oni koji nemaju sportskih ambicija, a navijanje i druženje im dobro ide. Mogućnost za odabir takvog načina sudjelovanja ponuđena je na prijavnici koju možete pronaći kod svog sindikalnog povjerenika. Da ponovimo još neke detalje. Susreti će se održati od 22.09. do 24.09.2017., u već spomenutom Biogradu na moru, u Hotelu Adria. Sudjelovati možete u čak sedam sportskih disciplina – malom nogometu (M), odbojci (Ž), pikadu (Ž), povlačenju konopa (Ž+M), utrci u vrećama (Ž+M), boćanju (Ž+M) i kuglanju (Ž+M). Molimo vas da na prijavnicama popunite sve tražene podatke. Kao i za sve dosadašnje susrete, na prijavnici će biti potreban potpis vašeg neposrednog rukovoditelja, stoga vas molimo da se usuglasite sa svojim nadređenim. Uz prijavnicu, potrebno je popuniti te potpisati i suglasnost, koju, također treba potražiti kod sindikalnog povjerenika. Cijena “all inclusive” aranžmana je 550,00 kuna po osobi, plativo u 5 mjesečnih rata. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za rujan (15.10.2017.). Vidimo se u Biogradu!

U SRPNJU PORASLA STOPA NEZAPOSLENOSTI

Krajem srpnja ove godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 170.127 nezaposlenih osoba, što je 0,6 posto ili 939 osoba više u odnosu na kraj lipnja, a 21,6 posto ili 46.962 osobe manje u odnosu na kraj srpnja prošle godine, objavio je HZZ. U srpnju je tako, nakon pet uzastopnih mjeseci pada broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu, broj nezaposlenih povećan. Na to je ponajviše utjecala činjenica da se po završetku školske godine dio srednjoškolaca završnih razreda koji ne nastavljaju školovanje prijavio na Zavod za zapošljavanje. Naime, po podacima HZZ-a, u srpnju je u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno ukupno 21.467 osoba, od čega 4.951 osoba iz redovitog školovanja, čime u ukupnom broju novoprijavljenih imaju udio od 22,9 posto. Podaci s internet stranice HZZ-a pokazuju da je trenutno nezaposlenih nešto manje nego krajem srpnja – trenutno je u evidenciji nezaposlenih oko 170.107 osoba, a objavljeno je oko 14.740 slobodnih radnih mjesta. Po podacima HZZ-a, najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, a najmanji u Ličko-senjskoj županiji. (Izvor: Lider/Hina)

POČINJU POLUGODIŠNJI RAZGOVORI

Kako je objavljeno u tjednoj Pošti, u četvrtak, 16. kolovoza 2017. počeli su polugodišnji razgovori i trajat će do 15. rujna 2017. Napominjemo da su polugodišnji razgovori jedino vrijeme kada se mogu revidirati postavljeni ciljevi. Ako se radnik ne slaže s revidiranim ciljevima, treba obaviti proces eskalacije u roku od 15 dana od polugodišnjeg razgovora. Ako ni tada ne bude postignut dogovor, Poslodavac moli radnike da u što kraćem roku pošalju žalbu na adresu e-pošte: upravljanje.ucinkom@posta.hr ili na adresu: Marina Maglić, HP-Hrvatska pošta d.d., Ured za upravljanje ljudskim resursima, Jurišićeva 13, 10000 Zagreb.

IZVJEŠĆE O OZLJEDAMA NA RADU ZA DRUGO TROMJESEČJE 2017.

Prema izvješću Ureda za korporativnu sigurnost, Odjela zaštite na radu, zaštite od požara i ekologije, koje je dostavljeno Središnjem povjereništvu radnika za zaštitu na radu, u drugom tromjesečju 2017. godine (razdoblje od 1.4. – 30.6.2017. godine) dogodilo se ukupno 30 ozljeda na radu, od toga: 22 u radnom procesu, 2 na putu s posla i na posao, 2 zbog ugriza psa, 4 zbog razbojništva. U izvještajnom razdoblju „ostvareno“ je ukupno 20.632 sati bolovanja, odnosno 2.579 radnih dana. Najčešći izvori nastanka ONR su: protupravno djelovanje trećih osoba – 5 puta, prijevozna sredstva cestovnog prometa – 5 puta, prostori, površine i instalacije izvan navedenih objekata i prostorija s kojih se obavlja rad i po kojima se kreću osobe na radu – 5 puta, životinje (ugriz psa) – 4 puta. Najčešći uzroci nastanka ONR su: protupravno djelovanje treće osobe – 10 puta, neispravnost, klizavost i zakrčenost prolaza i površina s kojih se obavlja rad – 8 puta, loša organizacija rada – 3 puta. Najčešće ONR po radnim mjestima: operater u PU – 7 puta, poštar – 14 puta. Najčešća vrsta ONR prema ESAW klasifikaciji: šok zbog agresivnosti i prijetnji – 4 puta, prijelom kostiju – 5 puta, iščašenja, uganuća i istegnuća – 8 puta, površinske ozljede – 4 puta.