HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 638 – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

VRIJEME JE ZA NAŠ OPORAVAK!
SLAVONSKI BROD 1.5.2017. – 12:00 h

Kao i dosadašnjih godina sindikalne središnjice i u njih udruženi sindikati i ove će godine prosvjedno obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata zajedno će organizirati sve aktivnosti. Središnje mjesto događanja je Slavonski Brod.

Glavna poruka prvosvibanjskog prosvjeda je:
„Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“

Hrvatsko gospodarstvo se oporavilo, BDP bilježi najveći rast u zadnjih devet godina, raste izvoz, industrijska proizvodnja, ali radnici godinama nisu vidjeli povećanje plaća. Kao radnici, zaslužujemo svoj pravedni udio u profitu koji ostvarujemo za poslodavca – vrijeme je za NAŠ oporavak!

Hrvatska treba veće plaće!
Veće plaće znače veću kupovnu moć radnika, a ona je pokretač potražnje, ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta. Ekonomski oporavak bit će održiv samo ako bude služio svima!

Hrvatska treba kvalitetna radna mjesta!
Posljednjih desetak godina iz Hrvatske iselilo je više od 110.000 ljudi! No glavni razlog odlaska nije nezaposlenost, nego plaća i želja za boljim uvjetima rada. Odlaze mladi, ali i svi ostali, obrazovani i kvalificirani, borbeni i aktivni, oni koji bi trebali biti budućnost ove zemlje. A Vlada ni da trepne okom. Protivimo se zlouporabi ugovora o radu na određeno vrijeme, zlouporabi agencijskog rada, zlouporabi studentskog rada, zlouporabi rada mladih kroz stručno osposobljavanje!

Zašto u Slavonskom Brodu?
Slavonija je, uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja. Slavonija se ubrzano prazni i umire, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a Hrvatska postaje bogata zemlja siromašnih ljudi. Stoga ćemo prosvjedom u Slavoniji usmjeriti fokus na ove plodne ravnice i tražiti konkretna rješenja i mjere. Putujući Vlakom solidarnosti za Slavoniju ponijet ćemo simboličnu poruku kako su „Radnici – motor razvoja Hrvatske“, a „Hrvatska – vlak bez voznog reda“. Vrijeme je da se Hrvatska vrati na pravi put – vrijeme je i za socijalni oporavak – vrijeme je za NAŠ oporavak!

• okupljanje od 7:15 na Glavnom kolodvoru u Zagrebu i konferencija za medije
• polazak Vlaka solidarnosti u 8:00
• 9:50 zaustavljanje vlaka u Kutini i ukrcaj prosvjednika
• od 11:00 okupljanje prosvjednika u Slavonskom Brodu ispred Željezničkog kolodvora
• do 11:30 dolazak u Slavonski Brod
• 12:00 kretanje prosvjedne povorke od Željezničkog kolodvora prema Tvrđavi Brod
• 12:30-15:00 središnje prosvjedno obilježavanje (Tvrđava): govori, glazbeni program i podjela graha
• 16:00 povratak vlaka za Zagreb i autobusa za ostale gradove

ODRŽAN MEMORIJALNI TURNIR „BORIS PIGAC“

U organizaciji HSP – Podružnice 1 te uz podršku i sponzorstvo HP – Hrvatske pošte, 8. travnja 2017., održan je 19. Memorijalni malonogometni turnir “Boris Pigac”. Turnir se održava u znak sjećanja na tragično preminulog kolegu Borisa, poštara PU 10020 Zagreb – Novi Zagreb. Turnir je održan u dvorani ŠRC Šalata na Zagrebačkom velesajmu. Na turniru je sudjelovalo jedanaest ekipa, devet iz Zagreba te po jedna ekipa iz Zadra i Osijeka. Ovogodišnji pobjednici turnira su Zadrani, drugo mjesto pripalo je Osječanima, dok je kao trećeplasirana završila ekipa Hpekspres iz Zagreba. Najboljim strijelcem proglašen je Marin Klanac (Zadar), a titulu najboljeg golmana osvojio je Ivo Marić (Zadar). Čestitamo svim sudionicima!

SASTANAK SINDIKATA I RUKOVODSTVA SEKTORA DOSTAVE U GP1

U svrhu razmjene informacija i rješavanja tekućih problema, u Zagrebu je u ponedjeljak, 10. travnja, održan sastanak sindikata s izvršnim direktorom i voditeljima područja Sektora dostave GP1. Na sastanku je rečeno da je učinkovitost na području GP1 92,95 posto, da je količina pošiljaka stabilna, kvaliteta u granicama, a iskorištenost godišnjih odmora zadovoljavajuća. Sindikati su ukazali na niz problema koji se javljaju u svakodnevnom kontaktu s poštarima, a jedan od najvećih je nedovoljan broj radnika (tzv. rezerve) u pojedinim razdob- ljima, do čega dolazi zbog spore odnosno kasno pokrenute procedure prijema novih radnika. Sindikati su, naime, mišljenja da bi prijam radnika trebao biti konst- antan i u većem broju. Proces bi također valjalo ubrzati. Kao velik problem pokazao se i kasan izlazak poštara, što pak uvelike ovisi i o broju radnika u Diviziji mreže koji rade na poslovima zaduženja. Rečeno je da će se poraditi na boljoj koordinaciji. Od mjerodavnih se također, dalo čuti da će se novim sustavom razrade SASP-a, koji bi s radom trebao početi u rujnu ove godine, znatno ubrzati vrijeme potrebno za pripremu dostave. U tome bi dodatno trebali pomoći i novi stolovi za slaganje pisama koji su u fazi pilot projekta. Uz navedeno, sindikati su ukazali i na potrebu da voditelji područja trebaju kontinuirano voditi kontrolu točnog vođenja osobne evidencije poštara. Jednako tako, radi eventualnih korekcija, kontinuirano se mora pratiti i dodatak na prijeđeni put u putnom listu poštara (ulazak u dvorišta, zgrade). S obzirom na sve veći obujam posla, upozorili smo kako je bitno voditi računa i o stalnom praćenju količine pošiljaka kao i o ujednačenosti dostavnih rajona, te da se po potrebi rajoni u jednom poštanskom uredu niveliraju po jednakom opterećenju. Budući da su poštari u prvom dijelu mjeseca pod najvećim opterećenjem, ukazali smo i na potrebu bolje koordinacije u Sektoru prodaje koji ugovara usluge, vrlo često, u istom razdoblju kada se predaju pošiljke. Naime, većina korisnika poštanske pošiljke šalje u prvom dijelu mjeseca, a tada se najčešće plaćaju i računi komunalnih usluga. Smatramo da se takav način prodaje može bolje koordinirat i da se dio usluga može ugovoriti i na način da se predaju u drugoj polovici mjeseca.

ZAŠTO SE NE POŠTUJE ZOR? – ODGOVOR POSLODAVCA

Pita nas radnik: Tko radi raspored rada radnika? Zašto se, uz rijetke pozitivne izuzetke, ne poštuje članak 66. Zakona o radu? Pitanja smo proslijedili vodstvu Divizije mreža GP-a i od izvršnog direktora GP-a dobili odgovor: „Raspored radnika rade voditelji tima u suradnji s voditeljima područja. Na kolegijima DM GP u više navrata upozoreno je na obvezu pridržavanja članka 66. Zakona o radu, koji u stavku 15. kaže, citiram: „Poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika“. U odgovoru se dalje dodaje kako se voditelji pridržavaju navedenih propisa, osim u citiranom slučaju (iznenadno bolovanje, smrtni slučajevi i slične situacije) kada su radniku dužni žurno osigurati plaćeni dopust. S obzirom da je navedeni odgovor „malo“ u nesuglasju sa čestim prigovorima radnika, pozivamo poslovodstvo na striktno poštivanje zakona i propisa, a kolegice i kolege da nam jave svoja iskustva u vezi ove teme.