HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 631 – DOPIS POSLODAVCU – PSIHOLOŠKA POMOĆ ZA RADNIKE KOJI SU DOŽIVJELI PREPAD I PLJAČKU

S obzirom da su prepadi i pljačke poštanskih ureda u Hrvatskoj pošti posljednjih godina prilično učestali Poslodavcu smo u utorak, 14. veljače, uputili dopis u kojem smo posebno istaknuli problem nedostatka psihološke podrške i pomoći radnicima koji su pretrpjeli traume na radnom mjestu uzrokovane upravo razbojništvom. Dopis prenosimo u dijelovima. „… Ističemo da su se u Grupi područja 1, samo lani, dogodile čak 64 ozljede na radu uzrokovane upravo pljačkom i prepadom, odnosno razbojništvom. Sigurni smo da ne treba posebno naglašavati kakvu traumu, strah i stres u tim trenucima proživljavaju naše kolege, većinom radnice, kojima je, u velikom broju slučajeva, pod teškim prijetnjama ugroženo ne samo zdravlje nego i život… Ljudski, moralno i profesionalno, za očekivati je da se tim radnicima pruži sva moguća psihološka pomoć i potpora. Nažalost, stvarnost, odnosno praksa na terenu u najvećem broju slučajeva nije usklađena s tim očekivanjima. Naime, radnici koji su doživjeli prepade i pljačke na svom radnom mjestu najčešće su prepušteni sami sebi te, eventualno tijekom bolovanja, brizi liječnika opće prakse. Psihološka pomoć od strane Poslodavca nažalost, barem u mjeri u kojoj bi trebala biti zastupljena, izostaje… stoga Vas molimo da žurno poduzmete sve potrebne radnje kako se ovakva praksa ne bi ponavljala. Angažman psihologa prijeko je potreban, jer neliječeni stres i pretrpljeni strah mogu imati dalekosežne posljedice.“.

„MLADI U RALJAMA POLITIČARA“

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata uputili su zajedničko priopćenje vezano uz mjere zapošljavanja. Priopćenje prenosimo u dijelovima.  „U Hrvatskoj, kao da Vanjske evaluacije mjera aktivne politike zapošljavanja (APZ) nije ni bilo. Umjesto ograničavanja mjere stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) … mjera se širi na nove korisnike! Ministar rada Tomislav Ćorić u četvrtak je na sjednici Vlade … predstavio novi paket zakona kao uvjet uvođenju starih/novih mjera APZ-a, koji bi trebao riješiti probleme mladih i dugotrajno nezaposlenih… Prema ministrovu planu, do SOR-a će sada svaka osoba do 30 godina starosti jer se s obrtničkih zanimanja i fakulteta širi na četverogodišnju srednju školu. Odjeknula je i ministrova najava povećanja naknade zbog usklađivanja s minimalnom plaćom, ali je prešutio ukidanje plaćenog prijevoza koji se prebacuje na poslodavce s tim da ga oni nisu obvezni platiti. Lako je moguće da će SOR-ovac dobiti 200-tinjak kuna višu naknadu, ali izgubiti do 1.000 kuna plaćenog prijevoza…  Širenjem opsega SOR-a on sada mladima postaje jedinom ulaznicom na tržište rada, dok je pripravništvo posve nestalo. SOR je, kao najpoznatiji oblik skidanja mladih iz evidencije nezaposlenih bez ulaska u zaposlenost, prisutan od 2010. u Zakonu o radu kao besplatan rad onih kojima su radno iskustvo ili stručni ispit zakonski uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja. Godine 2012. Zakonom o poticanju zapošljavanja SOR se veže uz mjere APZ-a i širi i na privatni sektor, uz mjesečnu novčanu naknadu za rad u punom radnom vremenu: prvo 1.600 kuna (iznos neoporezive stipendije), zatim 2.400 kuna (minimalna plaća), a uskoro bi trebala iznositi 2.620 kuna (usklađivanje s rastom minimalne plaće), s mirovinskim osiguranjem te, po potrebi,  zd- ravstvenim… Sada se mladi školuju bez prakse, praksu odrađuju po završetku škole kao besplatni radnici za poslodavce o trošku države… Kvalitativne kontrole provedene pra- kse nema. Zaposlenost u Hrvatskoj gotovo da ne raste jer SOR-ovci nisu zaposleni, a poslodavci koji trebaju radnike sada uzimaju besplatne SOR-ovce. SOR se koristi i umjesto ugovora o radu s probnim radom – na taj način sama država potiče eroziju relativno stabilnih oblika rada ka nestabilnima jer rad započinje „neradnim“ odnosima…  Posljedice su da Hrvatska ostaje pri vrhu europske ljestvice po nezaposlenosti mladih, ali i one koja ukazuje na negativne demografske trendove – malo se Hrvata rađa, a više ih umire…“.

NAJAVA – SKUPOVI RADNIKA U GP1

Radničko vijeće GP1 poziva sve radnike s tog područja da se odazovu skupovima radnika koji će se održati prema slijedećem rasporedu;
PU 10360 Sesvete – 21.02.2017. u 8h, PU 10410 Velika Gorica – 22.02.2017. u 8h  PU 10290 Zaprešić – 23.02.2017. u 8h  PU 10020 Zagreb, Siget – 24.02.2017. u 8h
Dnevni red sjednica; 1. Izvještaj o poslovanju, 2. Rad Radničkog vijeća u tekućem mandatu, 3. Stanje i mjere zaštite na radu, 5. Razno.

VRHUNSKO LJETOVANJE I ODMOR U PLAVOJ VALI

TURISTIČKA SEZONA 2017.

PRIJAVE SE PRIMAJU
od 17. do 27. veljače 2017.

Radnici zaposleni u Hrvatskoj pošti imaju mogućnosti ljetovati u turističkim objektima PLAVE VALE HSP: Punat (otok Krk), Rogoznica, Bol (otok Brač), Vrboska (otok Hvar) i Mlini kod Dubrovnika.
Vrhunski turistički smještaj, iznimno pristupačne cijene i povoljni uvjeti plaćanja, pružaju Vam mogućnosti uživanja u najljepšim hrvatskim turističkim odredištima na Jadranu.
Cijene noćenja su iznimno povoljne i kreću u od 200 do 350 kn po danu turističkog smještaja, a ovisne su o veličini apartmana. Plaćanje smještaja moguće je jednokratno (prije dolaska na objekt) uz popust od 5% ili u ratama (5-10 mjesečnih rata) bez kamata.
Ako ste za vrijeme glavne turističke sezone u 2017., u razdoblju od 18. lipnja do 17. rujna 2017 godine., namjeravali svoje ljetovanje ili odmor provesti u nekom od naših novo i moderno uređenih turističkih objekata, pozivamo Vas da popunjeni obrazac za prijavu, koji  možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, DOSTAVITE osobno – poštom na našu adresu PLAVA VALA HSP d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb ili putem fax-a na broj 01/4929676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr,

NAJKASNIJE DO 27. VELJAČE 2017.

U turističkoj sezoni 2017. raspored smjena gostiju bit će na bazi sedam noćenja (smjene su nedjeljom), osim za turistički smještaj u Vrboskoj na otoku Hvaru, gdje će smjene biti na bazi 10 noćenja.
Sve preostale informacije vezane za našu ponudu i uvjete smještaja možete pročitati na našoj internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili upitati na telefone (01) 4686-087, 4686-088, 4686 093.