HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 625 – ISPLATA JEDNOKRATNE PRIGODNE NAGRADE JOŠ KRAJEM STUDENOG ZATRAŽILI SMO ISPLATU IZNOSA OD 2.000 KUNA

Za svega tri dana stiže nam Božić, no očekivana, kako se to danas naziva “prigodna nagrada”, još nije sjela na račune radnika HP-a. Iskreno se nadamo da će se to ipak dogoditi sutra. Kako, nažalost, službene informacije o iznosu prigodne nagrade nemamo, a smatramo da bi isti trebao biti veći od prošlogodišnjeg, u cijelosti vam prenosimo dopis koji smo, zajedno sa RSRH-om, još krajem studenog uputili prema Poslodavcu. “Poštovani g. Udiljak, sukladno članku 60., stavak 2, Kolektivnog ugovora HP – Hrvatske pošte d.d., ostvaren je preduvjet za isplatu jednokratne prigodne nagrade svim radnicima Hrvatske pošte. Usuđujemo se tvrditi da je postojeći, pozitivni poslovni rezultat posljedica predanog rada i zalaganja svakog pojedinog radnika na svojem radnom mjestu. Naravno, time ne umanjujemo ni doprinos menadžmenta.
Sada, krajem više nego uspješne poslovne godine, došlo je pravo vrijeme da se radnicima prizna sav njihov trud i odricanje. Iz tog razloga, predlažemo da Poslodavac donese odluku prema kojoj bi svim radnicima Hrvatske pošte, umjesto iznosa od 1000,00 kuna isplatio 2000,00 kuna neto jednokratne prigodne nagrade. Vjerujemo da Vam je itekako poznato da radnici u Hrvatskoj pošti danas rade više nego ikada, i to za plaću koja je daleko ispod onoga što po opsegu obavljenog posla i odgovornosti zaslužuju. Za razliku od većine javnih tvrtki i poduzeća u vlasništvu države, radnici Hrvatske pošte, svojim odricanjem od brojnih materijalnih radničkih prava itekako su dali ogroman doprinos stabilizaciji poslovanja. Odricanjem od mukom stečenih materijalnih prava, ali i smanjenjem plaće (smanjenje vrijednosti boda i minulog rada) pomogli su Pošti onda kada je bilo najteže. Pomogli su Pošti od koje svi skupa zarađujemo kruh za sebe i svoje obitelji. Uvjereni smo da ova isplata, koju su radnici Pošte nedvojbeno zaslužili neće značajno opteretiti poslovanje Društva, a bila bi opravdana s poslovne, socijalne i ljudske točke gledišta.  Vjerujemo da se na naš prijedlog nećete oglušiti, da ćete donijeti predloženu odluku i na taj način u ovo predblagdansko vrijeme pripomoći našim radnicima i članovima njihovih obitelji.”

TRADICIONALNA BLAGDANSKA POTROŠAČKA KOŠARICA

Nezavisni hrvatski sindikati izračunali su blagdansku potrošačku košaricu koja obuhvaća troškove tradicionalne prehrane za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu. NHS u svom priopćenju ističe kako je košarica temeljena na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske te je podijeljena na tri kategorije – onu obilniju i u skladu s tradicijom, onu nešto skromniju, u kojoj su sadržane zamjenske tj. jeftinije namirnice, koje barem djelomice mogu zadovoljiti istovremeno i tradiciju i prehrambene potrebe za promatrane blagdanske dane i onu najjeftiniju. „Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica za 2016. godinu iznosit će 2.000,29 kuna, dok je lani iznosila 1.956,86 kuna. Skromnija košarica ove godine iznosi 854,71 kunu, a lani je iznosila 802,00 kune. Ne treba posebno naglasiti kako skromnija košarica može biti još i skromnija, odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 525,44 kune, što je minimalna razlika u odnosu na lanjsku koja je iznosila 530,43 kune“, stoji u izračunu NHS-a te predviđaju da će, temeljem dostupnih podataka i analiza, potrošnja u prosincu ove godine iznositi više od 12 milijardi kuna. Za veću potrošnju, za povećanje potrošačkog optimizma nužno je povećanje društvenog optimizma. U NHS-u ističu kako je iz njihovih izračuna jasno da si tek jedan vrlo uski krug građana može priuštiti tradicionalno, opušteno, bezbrižno pa i rastrošnije slavljenje Božića i Nove godine. Svi ostali se nekako snalaze, najčešće nauštrb sebe samih. „Tako dočekujemo Božić 2016. i ispraćamo tu istu 2016. godinu, dočekujući 2017. godinu, no ipak sa malo više nade nego li za 2016. godinu“, zaključuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

HPB ŽELI OSVAJATI BANKARSKO TRŽIŠTE UZ POMOĆ HP-a

Kako piše Poslovni dnevnik, Hrvatska poštanska banka i Hrvatska pošta, dvije tvrtke kojima je zajedničko to da su obje u državnom vlasništvu, u idućoj godini namjeravaju ojačati suradnju. Projekt „Banka u Pošti“, započet prije dvije godine, u 2017. trebao bi prema najavama prerasti u najveći distributivni kanal bankarskih usluga u Hrvatskoj s više od 200 poslovnica i ureda. Za razliku od ostalih banaka kojima su manja mjesta u pravilu nezanimljiva za održavanje punog pogona poslovnica, tamošnje poštanske urede u HPB-u upravo vide kao prednost. „Ideja nam je, i sad smo već blizu toga, da zajedno napravimo najveću zajedničku prodajnu mrežu za financijske usluge u Hrvatskoj. Trenutno imamo 183 takve poslovnice, a sljedeće godine imat ćemo ih više do 200 čime ćemo imati najveću mrežu poslovnica i ureda u zemlji“, kazao je predsjednik Uprave banke Tomislav Vuić. HP ima 1016 poštanskih ureda diljem Hrvatske u kojima se godišnje okrene 50 milijuna gotovinskih transakcija, a njihove usluge dnevno zatraži 150.000 korisnika, napominje Marijana Špalj koja je u banci zadužena za suradnju s HP-om. U projektu se upravo cilja na tu skupinu kako bi im se omogućio bankarski servis i to u najmanjim mjestima, po istim uvjetima koji vrijede u poslovnicama banke.