HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 618 – KANDŽIJA, BIČ ILITI KORBAČ

Pritisak oko ostvarenja ciljeva i prodaje usluga, koji se prema operaterima u poštanskim uredima svakodnevno pojačava, dovodi operatere u razno razne situacije te razvija smisao za snalaženje u ispunjavanju zadanoga. Iako mjerodavne u Diviziji mreže godinama upozoravamo na problem, iako smo im predočili cijeli niz prijetećih i neprimjerenih „pamfleta“ koji se šalju operaterima, čak s njihove strane ocjenjenih neprihvatljivim, ništa se nije promijenilo. Pritisak je stalan i raste. Upozorili smo ponovno i na nerazumne podjele ciljeva. Operateri se zbog pritiska moraju ponašati kao trgovački putnici te svoje slobodno vrijeme, druženja s obitelji i prijateljima koriste za prezentacije i prodaju. Nerijetko se u torbicama naših kolegica uz neizostavnu kozmetiku, mogu pronaći ugovori i zahtjevi za prodaju usluga i proizvoda. Prigovora snalažljivosti naših kolegica i kolega nema, ali… Ipak, svaka snalažljivost nije prihvatljiva. Kako se daje čuti sve ove godine, a naročito u posljednje vrijeme, pojedini ostvareni ciljevi nestaju!? Kako se to može dogoditi, pitamo Poslodavca. Odgovorni u Diviziji mreže imaju priliku utvrditi navode pojedinih kolega, kako im ciljevi netragom nestaju te se ostvarenje istih pripisuje drugim kolegama. Upozorili smo i na slučajeve da radnici komitenata u čije ime se ostvaruju usluge i ciljevi, neopravdano „preuzimaju“ zasluge za ostvarenje istih. Smatramo da to nikako nije prihvatljivo ni radniku Hrvatske pošte niti Hrvatskoj pošti. Od odgovornih u Diviziji mreže zatražili smo odgovore, o kojima ćemo vas upoznati odmah po primitku.  Nadamo se također, da će i Poslodavac konačno shvatiti da je „kandžija“ loš način motiviranja, te kako isti način dovodi do vrlo loših odnosa i još lošije atmosfere.

DAVANJE PISANE IZJAVE JE PRAVO, A NE OBVEZA!

Iako smo o tome već puno puta pisali, neće biti na odmet ako ponovimo da pisane izjave radnike NIJE DUŽAN pisati. Još više to treba istaknuti kada se zna da se pisana izjava traži za svaku sitnicu i kako se kome prohtije. Naglašavamo da je davanje izjave vezano za rad i moguće propuste u radu, pravo, a ne obveza radnika! Ukoliko nadređeni od radnika zahtjeva pisanje izjave, radnik to može odbiti i zbog toga ne može biti kažnjen. Ističemo da Zakon o radu predviđa da je poslodavac dužan omogućiti radniku iznošenje obrane u postupku koji prethodi redovnom ili izvanrednom otkazivanju uvjetovanom ponašanjem ili radom radnika. Prema tome, radniku je u postupku prije otkazivanja osigurano pravo na obranu, kao jedno od temeljnih prava u zaštiti njegova dostojanstva, a on to pravo može, ali i ne mora iskoristiti. Iznimno, poslodavac nije dužan radniku omogućiti iznošenje obrane kada postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to učini. Kada je pozvan iznijeti svoju obranu, radnik to može učiniti usmeno, pisano ili na zapisnik kod poslodavca. Budući da je institut obrane utvrđen, prije svega radi zaštite radnika, bilo bi korisno da se radnik prije iznošenja obrane obrati svom sindikalnom povjereniku, koji će ga uputiti prema sindikalnom pravniku te nakon toga može dati pisanu izjavu ili iznijeti obranu usmeno na zapisnik kod poslodavca.

JE LI KORISNIK BAŠ UVIJEK U PRAVU?

Da, ovo pitanje tinja već dulje vrijeme, a ovih dana na području GP2 je eskaliralo. Naime, korisnica je optužila radnicu, operaterku za nešto što nije istinito, a što mogu i žele povrditi ostale radnice u smjeni. Ipak, njih se ne pita nego se od „optužene“ traži Izjava! Slobodni smo upitati zašto je korisnik baš uvijek u pravu i kada se sa sigurnošću može reći da nije u pravu? Štiti li Poslodavac svoje radnike od zlonamjernih korisnika? Uz ovo pitanje možemo upitati i to – zašto se promptno reagira ili istražuje, te se pišu izjave za anonimne prijave (tko zna koga i s kojim namjerama), dok se na također „anonimne“ predstavke koje su usmjerene prema nadređenima, ne poduzima – ama baš ništa.

EUROPSKI TJEDAN SIGURNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Svake godine u 43. kalendarskom tjednu održava se Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu i predstavlja vrhunac svake kampanje za zdrava mjesta rada. On je idealna prilika za uključivanje u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ jer obuhvaća stotinu događaja za podizanje svijesti koji se održavaju diljem EU-a i šire, uz dodatni poticaj medijskom izvještavanju. Europski tjedni 2016. i 2017. godine, koje organiziraju EU-OSHA i partneri, usredotočeni su na temu kampanje, a aktivnostima će se nastojati podignuti razina svijesti o važnosti održivog radnog vijeka. Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu 2016. godine obilovat će događajima i aktivnostima u kojima, izrađuje možete sudjelovati. Upravo na vrijeme za ovaj Europski tjedan se e-vodič za upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu za starije radnike u više od trideset europskih država. U njemu se nalaze praktične informacije o izazovima povezanima sa starenjem koji se mogu pojaviti na radnom mjestu. Radnici starije dobi čine sve veći dio radne snage. Budući da je radni vijek dulji, upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu za sve stariju radnu snagu postalo je prioritet. Više informacija o Europskom tjednu sigurnosti i zdravlja na radu 2016. godine kao i o kampanji „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ možete saznati na: https://osha.europa.eu/hr

POTPORE ČLANOVIMA HSP-a

Na temelju Pravilnika o fondu solidarnosti, Hrvatski sindikat pošte je u trećem kvartalu ove godine (od 1. srpnja do 30. rujna 2016.) svojim članovima ukupno isplatio 193.400,00 kuna.

NE ZABORAVITE POMAKNUTI KAZALJKE NA SATU

Stižu nam zimski dani i kraj listopada, pa je vrijeme da se i kazaljke na satovima pomaknu za jedan sat unatrag. Kazaljke se ove godine pomiču u nedjelju 30. listopada, i to s 3 sata na 2 sata ujutro.