POST INFO 615 – ZAŠTO RADNICI NAPUŠTAJU NEKAD NAJPOŽELJNIJEG POSLODAVCA U HRVATSKOJ?

U podacima koje je dobio Nadzorni odbor HP d.d., stoji kako je „najčešći razlog odlaska radnika iz sustava HP-Hrvatske pošte d.d. u kolovozu 2016. godine bio sporazumni raskid ugovora o radu (43% odlazaka u kolovozu). Iz sustava su najčešće odlazili radnici s operativnih radnih mjesta, prvenstveno poštari za opću dostavu (62% radnika koji su sustav napustili u kolovozu) i operateri u poštanskom uredu (12% radnika koji su sustav napustili u kolovozu).“ Ako je suditi prema ovim podacima ne može nam se ne pojaviti upitnik iznad glave. Naime, prema dostupnoj tablici, čak 13 radnika – poštara za opću dostavu napustilo je, samo ljetos u kolovozu, sustav Hrvatske pošte sporazumnim raskidom ugovora o radu. Drugim riječima, ti su radnici svojom voljom napustili Hrvatsku poštu. Doista, ne pamtimo kada je u prošlosti Pošte zabilježeno nešto slično. Stoga bi se mjerodavni i odgovorni mogli glasno upitati zašto radnici u ovolikom broju napuštaju Hrvatsku poštu? Ako nas pamet dobro služi, Pošta je sve donedavno bila jedna od najpoželjnijih tvrtki za rad u Hrvatskoj! Tko je i zašto sada doveo do ovoga? Kome to odgovara i tko može mirno gledati kako radnici nezadovoljni i razočarani napuštaju svoja radna mjesta u potrazi za nekim boljim? Kuda sve to vodi i u kojem smjeru ide Hrvatska pošta? Je li ovo samo najava još većeg vala odlazaka? Na stranu ukupno povećanje broja radnika, to je neka druga priča…

SISTEMATSKI PREGLEDI RADNIKA 2016.

Obavještavamo vas da je između Hrvatske pošte i “Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje“, Zagreb, sklopljen Ugovor o nabavi usluge sistematskih liječničkih pregleda radnika. Ugovor je sklopljen u razdoblju od 19.05.2016. – 19.05.2018. Svaki radnik ima pravo na jedan sistematski pregled u razdoblju za koji je ugovor sklopljen. Termin odlaska na pregled potrebno je dogovoriti sa neposrednim rukovoditeljem kako se ne bi narušio proces rada. Voditelji su dužni o mogućnosti obavljanja siste- matskog pregleda upoznati sve prisutne i odsutne radnike i omogućiti im odlazak na sistematski pregled.

VRIJEME JE ZA NOVE KOLEKTIVNE PREGOVORE

Uskoro bi trebali započeti novi kolektivni pregovori. Naime, važeći Kolektivni ugovor HP-Hrvatske pošte d.d. sklopljen je na određeno vrijeme, točnije do 31. prosinca 2016. godine. S obzirom na ugovorenu obvezu prema kojoj postupak pregovaranja za sklapanje novog KU započinje najkasnije 3 mjeseca prije njegovog isteka, Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske, kao dva najbrojnija sindikata u HP-u, sukladno članku 7. stavak 4. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, pokrenuli su postupak utvrđivanja reprezentati- vnosti pred Povjerenstvom koje djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Reprezentativni sindikati su oni koji imaju pravo sudjelovati u procesu kolektivnog pregovaranja. Postupak utvrđivanja reprezentativnosti još je u tijeku.

ODRŽANI 4. SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP

Prošli vikend, od 30. rujna do 02. listopada, u Biogradu na Moru su održani 4. sportski susreti članova HSP-a. Uključujući naše tradicionalne goste, kolege iz Hrvatskog sindikata šumarstva, Makedonce, Mađare i Srbe, na ovogodišnjim susretima okupilo se oko 315 sudionika, najviše do sada. Uz dobru zabavu, muziku i ples, naši su članovi i gosti odmjerili snage u šest disciplina. Najboljima čestitamo i svima zahvaljujemo na sudjelovanju. Vidimo se dogodine! MALI NOGOMET: 1.Zadar, 2.Slavonija, 3.Zagreb. ODBOJKA: 1.Split, 2.Zadar-Šibenik-Dubrovnik, 3.Zagreb-Vukovar. POVLAČENJE KONOPA: 1.Split-Zagreb, 2.Karlovac-Sisak-Varaždin, 3.Makedonija-Srbija. UTRKA U VREĆAMA (Ž): 1.Mina Ademović (Srbija), 2.Donka Gadzovska (Makedonija), 3.Silvija Pavlović (Osijek). UTRKA U VREĆAMA (M): 1.Tomislav Tadić (Zadar), 2.Đuro Martinović (Sisak), 3.Mate Babić (Split) PIKADO: 1.Marija Glavaš (Osijek), 2.Natalija Kujundjieva (Makedonija), 3.Mihaela Kliček Miha (Zagreb). BOĆANJE: 1.Ekipa 6 (Sofija Grozdanić – Vukovar, Veđad Bijasović – Pazin i Nedjeljko Colić – Rijeka), 2.Ekipa 2 (Anka Gović – Šibenik, Damir Crljen – Šibenik i Joso Ivanišević – Šibenik), 3.Ekipa 5 (Dina Bogdan – Split, Tomislav Petrović – Osijek i Marko Mišević – Osijek). Za najboljeg strijelca u nogometu proglašen je Blaž Budanović iz Zadra, dok je titula najboljeg golmana pripala Ivi Mariću, također Zadraninu.

ČESTITAMO!
DAN HRVATSKE POŠTE I SVJETSKI DAN POŠTE

Dana 9. i 10. listopada, obilježavaju se dva važna poštanska dana – Svjetski dan pošte i Dan Hrvatske pošte. Naime, u spomen na osnivanje Svjetske poštanske unije, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija, 9 listopada, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan pošte. Toga dana daleke 1874. godine, potpisan je tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu. Budući da ste i svi vi, radnici HP-a, dio ove velike svjetske poštanske obitelji, čestitamo vam Svjetski dan pošte. Drugi za Hrvatsku poštu i njene radnike važan dan, Dan Hrvatske pošte, obilježava se 10. listopada, i to u znak sjećanja na 1990. godinu kada je Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća. Svima vama kao i bivšim radnicima HP-a od srca čestitamo i taj poseban dan. Prisjećamo se i svih poštarica i poštara kojih više nema, a koji su svojim predanim i odanim radom u HP-u ostavili neizbrisivi trag i zadužili buduće generacije.