HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 601 – NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI PREMIJERU: ZA RASPRODAJU NARODNE IMOVINE MORATE PITATI NAROD!

ezavisni hrvatski sindikati (NHS) obratili su se pismom predsjedniku vlade Tihomiru Oreškoviću zbog, kako kažu, zaprepašćujuće i lako telefonom donesene odluke o brisanju nekih tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku. „Ne može i ne smije o tome u ime vlasnika, a bez da ga prethodno pita, Vlada donijeti odluku telefonom, samo da što prije popuni crnu proračunsku rupu. Ako za ovu Vladu ACI d.d., Opatija, Croatia Airlines d.d., Zagreb, Luka Rijeka d.d., Rijeka, Croatia banka d.d. Zagreb, Petrokemija d.d., Kutina, Končar elektroindustrija d.d., Zagreb, Podravka d.d., Koprivnica i Croatia osiguranje d.d., Zagreb više nisu tvrtke od strateškog i posebnog interesa za RH, možda narod i njegovi zastupnici u Hrvatskome saboru ipak misle drukčije od Vlade RH?! Pitajte ih. Dužni ste ih to pitati“, poručuje NHS Oreškoviću. Podsjećaju ga i na izjavu koju je dao vezano uz prodaju tvrtke ACI u kojoj je prilikom posjeta turskog izaslanstava rekao kako nije bilo konkretnih razgovora o prodaji te tvrtke, kao i da je ACI za ovu vladu strateška tvrtka i da se ne razmišlja o njenoj privatizaciji. „Kako Vlada RH u samo nekoliko dana radi takav zaokret u vlastitom „razmišljanju“? Ako se tako krene rasprodavati ono što smo baštinili od generacija prije nas i što smo i sami stvorili, razvijali i čuvali, što će naša djeca i unuci baštiniti od nas? Što ćemo njima ostaviti?“, pitaju se u Nezavisnim hrvatskim sindikatima. Također, u pismu napominju da je ova Vlada dužna „ne samo zbog nas nego i zbog generacija koje dolaze, o popisu imovine od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku pitati njene vlasnike. Kako bi postupio vlasnik stana koji je stan iznajmio podstanaru, a ovaj, umjesto da uz plaćanje najamnine tim stanom „upravlja načelom dobrog i odgovornog domaćina“, odluči taj stan prodati bez obzira što nema to pravo bez da ga vlasnik ovlasti?”, stoji u pismu. Na kraju, traži se i da se sastavljanje popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH izuzme iz vladinih ovlasti i prenese u ovlasti Hrvatskog sabora.

DA NE BI BILO – „NISMO ZNALI…“

Prošlo je nešto manje od mjesec dana otkako je Upravi Hrvatske pošte istekao mandat. Do završetka javnog natječaja, imenovanja novog Nadzornog odbora i novog vodstva tvrtke, proći će još neko vrijeme (spominje se još cca mjesec dana). Do okončanja zakonskog postupka tvrtku će voditi imenovani vršitelj dužnosti, dosadašnji izvršni direktor Divizije Pošte Josip Udiljak. Scenarij preslagivanja, smjena i novih imenovanja radnicima Hrvatske pošte, nije nimalo nepoznat. Nije to ništa novo. Naprotiv, slični filmovi ponavljaju se svake četiri godine, pa se svaki put zapravo, samo utvrđuje gradivo. Nažalost, dok se u vrhu tvrtke pojedinci bore za svoje pozicije, vrijedni radnici strpljivo rade svoj svakodnevni posao, šute i drže tvrtku na životu. Pitanje je samo – do kada i pod koju cijenu? Jer u svakom dosadašnjem razdoblju čekanja rezultata natječaja i konačnog zauzimanja pozicija, u Pošti se više-manje odvijala ista scena. Nitko, od onih koji bi trebali nešto znati, ništa ne zna, posao trpi, odjednom ga je manje, radnici su zbunjeni, sve nešto stoji. I sad, poučeni iskustvom prošlosti, ne možemo se oteti dojmu kako postoji realna bojazan da se takav scenarij ne ponovi. Za one koji možda ne znaju, valja naglasiti da je poštansko tržište u Hrvatskoj liberalizirano i da se mnogi igrači svim sredstvima bore za svoj dio kolača. Sjetimo se samo problema s nekim sada već polu propalim igračima koji su nam otimali dio zarade i doveli nas u nezavidan položaj. Taj je igrač sada u ofsajdu, ali na scenu su stupili drugi i grabežljivo se bore za posao radnika Hrvatske pošte. Nadamo se stoga, da su oni koji se bore za pozicije u vrhu HP-a, svjesni problema koji nas očekuju ako se stvari što prije ne stave na svoje mjesto. Jer dok se oni preslaguju, smjenjuju i imenuju, netko itekako može iskoristiti situaciju i neprimjetno oteti ono što pripada radnicima Hrvatske pošte. Eto tako, da ne bi bilo, „nismo znali“.

NAKNADNA PAMET

Ponukani brojnim upitima naših članova, upitali smo mjerodavne kakva je procedura i mogućnost da Poslodavac radnicima izda kopiju platnih lista, ukoliko radnik istu izgubi, zametne ili baci. Kratko jasno dobili smo odgovor koji glasi: „Na zahtjev radnika uvijek izdamo zadnju platnu listu, ali samo radniku“. Hm, čini se da je ovo vrlo važna novost, jer svjedoci smo da mnogi od onih radnika koji su zadnjih godina tražili kopiju platnih lista, istu nisu dobili. Naime, radnicima je platna lista neophodna u slučaju traženja kojekakvih usluga, posebno sindikalnog kredita. Naravno, znalo se dogoditi da radnik listu izgubi, a u tom slučaju, jedino što mu je bilo preostalo, je – piši kući, propalo, jer kopije svojih lista nisu mogli dobiti. Zašto se ovakav način odnosa prema radnicima (ali i sindikatima) provodio nije nikom jasno, a još je manje jasno kome se htjelo više napakostiti – radniku ili sindikatima? No bilo kako bilo, glavno da je dosadašnja praksa očito otišla u povijest. Sumnjamo da se isto dogodilo slučajno i da je ovo nečije smilovanje ili izlazak ususret radnicima i sindikatima. Prije bismo razlog mogli potražiti u novom načinu uvida u platne liste i to samo dijelu radnika. Naime, odnedavno, pristup svim svojim platnim listama imaju samo oni radnici HP-a koji imaju službenu elektroničku poštu i pristup samoposlužnom portalu. Drugim riječima, ti radnici sve svoje liste mogu printati koliko god puta žele. Radnici, pak, bez službenih mailova, hoćeš nećeš, ostali su zakinuti, jer liste dobivaju putem pošte i nemaju baš puno izbora ako im se iste slučajno negdje zagube, zgužvaju ili potrgaju. Vjerojatno je to razlog što kopije svojih zadnjih lista plaća sada mogu dobiti svi koji to zatraže. Rekli bismo, bolje išta nego ništa, ali da je bilo nefer – stvarno je.

PLAVA VALA – SLOBODNI TERMINI

Sve radnike Hrvatske pošte obavještavamo da je preostalo još nekoliko slobodnih i raspoloživih apar- tmana za ljetni odmor. Konkretno, mjesta ima u BOLU na Braču, jedan četverokrevetni apartman u terminima od 12.6. – 19.6. i 19.6. – 26.6. U VRBOSKOJ na Hvaru u terminu od 12.6. – 19.6 imamo slobodnih šest četverokrevetnih apartmana i četiri šesterokrevetna apartmana, te od 22.6. – 2.7. tri četverokrevetna apartmana i dva šesterokrevetna apartmana. U MLINIMA u terminu od 12.6. – 19.6. imamo jedan dvokrevetni i jedan četverokrevetni apartman, od 19.6. – 26.6. jedan četverokrevetni apartman, te u terminima od 26.6. – 3.7. i 3.7. – 10.7. jedan dvokrevetni apartman. U kolovozu, također u MLINIMA, od 21.8. – 28.8. pa nadalje na raspolaganju je jedan četverokrevetni apartman. Osim ovih slobodnih termina, moguće su još rezervacije za ljetovanje i odmor od 21.8. – 31.8. u Vrboskoj te nakon toga od 4.9. – 11.9. pa nadalje, u našim odmaralištima Rogoznica, Mlini i Punat. Sve one koji svoj odmor namjeravaju provesti u odmaralištima PLAVE VALE HSP, po povoljnim cijenama i u kvalitetnom smještaju, molimo da popune obrazac za prijavu, koji mogu naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod svog sindikalnog povjerenika.

HŽ OTKAZAO UGOVOR ZA ČLANOVE HSP-a!

HŽ Putnički prijevoz d.d. obavijestio nas je danas da sa danom 30. lipnja 2016. otkazuje Ugovor o prijevozu željeznicom članova Hrvatskog sindikata pošte i njihovih užih obitelji! Iznenađeni ovakvom naglom i jedno- stranom odlukom HŽ-a, citiramo njihov razlog. „Obzirom da HŽ Putnički prijevoz u predstojećem razdoblju uvodi novi, sveobuhvatni suvremeni sustav za rezerviranje i prodaju prijevoznih karata, te time također i nove prijevozne ponude u skladu s prodajnom poslovnom politikom morali smo nažalost pristupiti otkazivanju ugovora“, stoji u dopisu te se dodaje da će se našim članovima uskoro ponuditi neke nove povoljne usluge. Obavještavaju nas da članovi HSP-a neće moći koristiti prijevozne karte izdane na temelju Iskaznica K-50 od 1. srpnja 2016. Dobra vijest je da će oni koji su kupili Iskaznice K-50, iste moći vratiti na blagajnama HŽ-a do 31. srpnja 2016., za koje će dobiti povrat novca. „Novac će biti vraćen za vremensko razdoblje u kojem Iskaznica K-50 neće biti korištena. Nakon isteka roka za povrat iskaznica K-50 odnosno od 1. kolovoza 2016., HŽ Putnički prijevoz za iste više neće obavljati povrat novca“.