HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 600 – DOSTAVA I URUČENJE MEĐUNARODNIH MALIH PAKETA

Zbog učestalih upita naših članova, ali i korisnika poštanskih usluga u vezi problema oko postupanja s poštanskim pošiljkama kategorije „mali paket“ iz međunarodnog prometa i dodatnih troškova, koji se pojavljuju prigodom uručenja takvih pošiljaka, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dala je objašnjenje.  Naime, obavljanje poštanskih usluga u RH uređeno je Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU), Pravil- nikom o obavljanju univerzalne usluge, Općim uvjetima za obavljanje usluge davatelja poštanskih usluga i aktima Svjetske poštanske unije za poštanske usluge u međunarodnom prometu. Sukladno Općim uvjetima za obavljanje univerzalne usluge HP-a, mali paket je adresirana međunarodna dolazna pismovna pošiljka mase do 2 kilograma, te sukladno važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji je usklađen s odredbama ZPU-a, Svjetskom poštanskom konvencijom te pravilnicima Svjetske poštanske unije, iznos za uručenje malog paketa naplaćuje se 4.50 kn.  Mali paket je isključivo međunarodna dolazna poštanska usluga koju zahtjeva pošiljatelj, a koju, prigodom preuzimanja, prijamna pošta označava oznakom „Petit paquet“ ili „Small Packet“, u pravilu u gornjem lijevom kutu adresne strane pošiljke te se u tom slučaju u državi uručenja naplaćuje uručenje malog paketa i pri dostavi na adresi primatelja i prigodom isporuke u poštanskom uredu. Iz navedenog proizlazi da HP-Hrvatska pošta d.d. ne može proizvoljno odlučivati za koju pošiljku će naplatiti predmetni iznos, a za koju neće, već se u konkretnom slučaju za uručenje malog paketa naplaćuje na način kako je to navedeno u cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu. HAKOM skreće pozornost korisnicima poštanskih usluga da moraju biti spremni na dodatne troškove vezane uz poštanske pošiljke iz inozemstva i to prvenstveno one koje se pojavljuju u okviru e-trgovine, iako je prilikom narudžbe odnosno kupovine putem internetskih stranica vrlo često navedeno da je dostava besplatna.

REZULTATI POSLOVANJA HP-a ZA PRVI KVARTAL 2016.

Hrvatska pošta ostvarila je od 1. siječnja 2016. do kraja ožujka 2016. dobit u poslovanju u iznosu od 18,4 milijuna kuna. Ukupni prihodi iznose 390,5 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 372,1 milijun kuna. U istom razdoblju prethodne godine prihodi su iznosili 355,9 milijuna kuna, a rashodi 359 milijuna kuna, te je gubitak u poslovanju iznosio 3,1 milijun kuna. Ostvarena EBITDA, razlika poslovnih prihoda i poslovnih rashoda umanjenih za amortizaciju, u prvom kvartalu 2016. godine iznosi 61,2 milijuna kuna. Investicijska ulaganja Hrvatske pošte u prva tri mjeseca 2016. godine iznosila su 16 milijuna kuna, a ulaganja ovisnog društva 2,5 milijuna kuna. U Hrvatskoj pošti 31. ožujka 2016. bilo je zaposleno 9656 radnika, dok su na isti dan prethodne godine bila 9272 radnika. Konsolidirani rezultat poslovanja prije oporezivanja od siječnja do ožujka 2016. godine iznosi 18,3 milijuna kuna.

„RUKE SU VAŠ NAJVAŽNIJI ALAT“

Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 6. svibnja 2016. godine održali treći stručni seminar „Ruke su Vaš najvažniji alat“ za povjerenike radnika zaštite na radu i druge zainteresirane u sindikatima udruženim u NHS. Cilj je ovog seminara bila edukacija i pomoć pri odabiru i uporabi zaštitnih rukavica prema zahtjevima radnog procesa te edukacija o očuvanju zdravlja ruku. Prvo predavanje bilo je o zaštiti kože ruku s medicinskog aspekta. Drugo predavanje je bilo o zaštitnim rukavicama, s prikazom različitih uzoraka zaštitnih rukavica, demonstracijom pravilnog skidanja rukavica i edukativnim filmovima. Uslijedila je radionica s prigodnim zadacima za vježbu, razmjenom iskustava polaznika, te nagradnom igrom za sve polaznike.

ODRŽANA I POSLJEDNJA RADIONICA EU PROJEKTA

Prošli tjedan, točnije, 5. i 6. svibnja 2016., održana je i posljednja radionica EU projekta „Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II.“, 3R (razgovor-razumijevanje-rezultat). Time je kraju priveden posljednji kvartal Projekta u kojem se ukupno održalo sedam dvodnevnih radionica, kroz koje je prošlo 102 sudionika. Sve radionice održane su u Puntu na otoku Krku te smo na taj način naše odmaralište pretvorili u ugodno mjesto zajedničkog rada, upoznavanja, razmjene iskustava i ugodnog druženja. Pod nazivom „Komunikacijski alati za rješavanje sukoba u dijalogu“, sve su radionice održane u odličnoj atmosferi s velikim trudom svakog pojedinog sudionika. Bilo je tu učenja, vježbanja, glume, lobiranja, zabavljanja i druženja. Ono što najviše cijenimo jest zajedništvo koje je vladalo među svim sudionicima trening radionica. Nakon svih radionica preostaje nam održati završnu međunarodnu konferenciju „Socijalnim dijalogom do suradnje“, koja će se održati 13. i 14. lipnja 2016. u Tuheljskim Toplicama. Očekujemo da će, sukladno planu, na konferenciji sudjelovati 150 sudionika, domaćih i stranih.

ODRŽAN KUGLAČKI TURNIR

Sada već tradicionalni, deveti, kuglački turnir, koji svake godine organizira Hrvatski sindikat pošte, ove se godine održao 7. svibnja u Zagrebu. Na ovogodišnjem turniru sudjelovale su četiri ekipe, a pobjedu je odnijela ekipa Splita, drugo mjesto zauzela je ekipa Bjelovara, dok je treće mjesto zauzela ekipa iz Zagreba. Na posljednjem mjestu završila je ekipa iz Siska. Pojedinačno, najbolji je bio kolega iz Zagreba Mario Fridl sa srušenih 262 čunja. Natjecanje je održano uz ugodno druženje, a želja je kuglaša da se ova tradicija natjecanja i druženja nastavi i u budućnosti.

JUBILARNI 600. BROJ POST INFA

Prije 15 godina, te „davne“ 2001., izašao je prvi broj tjednog glasila Hrvatskog sindikata pošte. A na današnji dan, vaš i naš Post info, doživio je svoje jubilarno, šestoto izdanje i na tu smo činjenicu ponosni. U proteklim godinama putem Post infa izvještavali smo vas o raznim događajima na sindikalnoj sceni, o pravima radnika, problemima, štrajkovima… bilo je uistinu svega. I dok su se uprave mijenjale, predsjednici i menadžeri dolazili i odlazili, vi i mi, radnici HP-a, ostali smo vjerni našoj tvrtki, boreći se za njezin opstanak i uspješno poslovanje. U tom opstanku i borbi za prava svojih članova veliki je doprinos dao i Hrvatski sindikat pošte, koji će to činiti i ubuduće. Zadnjih par godina pratili su nas nemili događaji, bilo je otkazivanja i prijepora oko Kolektivnog ugovora, iz Pošte je otišlo stotine naših kolega, rezana su nam prava, a kraj našoj borbi sigurno nije gotov. Zato, svi skupa zbijmo redove i borimo se protiv onih kojima je vlastiti interes ispred radnika HP-a. Naravno, sve to bit će pomno praćeno i zabilježeno na stranicama našeg i vašeg Post infa.