HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 597 – POSLODAVAC ODGODIO ZATVARANJE SORTIRNICA!

Pritisak i upozorenja sindikata i radničkih vijeća urodili su plodom. Poslodavac je, naime, na adresu Glavnog radničkog vijeća poslao dopis u kojem najavljuje odgađanje svih najavljenih i, sindikatima neprihvatljivih promjena – zatvaranje sortirnica, promjene u prijevozu, zatvaranje skladišta i proglašenje kolektivnog viška radnika. „Vezano za Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta HP-Hrvatske pošte d.d. koji Vam je dostavljen na savjetovanje, obavještavamo Vas da poslodavac odgađa provođenje organizacijskih promjena koje se odnose na ukidanje Distributivnog skladišta Osijek te ukidanje Grupa poslova sortiranja Dubrovnik, Karlovac, Pula i Sisak i svih relacija II. transportne razine Sektora prijevoza vezanih uz navedene organizacijske jedinice“, stoji u dopisu Poslodavca. Podsjetimo, najava svih navedenih promjena izazvala je veliki šok i nevjericu među radnicima, kao i sindikatima te radničkim vijećima. Nakon oštrog dopisa Glavnog radničkog vijeća, u kojem su se od Poslodavca zatražila detaljna objašnjenja i dodatni materijali za sve namjeravane postupke, reprezentativni sindikati u HP-u (HSP i RSRH) dopis su poslali i resornom ministru Olegu Butkoviću te zatražili da se zaustavi projekt zatvaranja sortirnica. Reakcije sindikata, čini se, naišle su na plodno tlo, a nadamo se da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti.

NOVOSTI SA RADNOG SASTANKA SOCIJALNIH PARTNERA

Sa radnog sastanka predstavnika reprezentativnih sindikata i menadžmenta Hrvatske pošte koji je održan 13. travnja 2016. godine u Zagrebu (predmete je zaprimilo i Glavno radničko vijeće), izdvajamo najvažnije. Uvođenje kamera u proces obrade gotovog novca za sada bi se uveo na lokaciji Branimirova 4 (sektor financijskih usluga) i nadzornim uređajima bi se pokrile 3-4 točke (mjesta) u procesu čije su aktivnosti u neposrednom doticaju sa novcem. Kako Poslodavac tvrdi, ovim načinom prvenstveno bi se postigla razina sigurnosti radnika u obavljanju procesa obrade gotovog novca, smanjila bi se izloženost radnika riziku od krađe i sličnih događaja na radu ili u vezi s radom. Namjerava se uvođenje aplikacije e-trebovanje za sve organizacijske jedinice. Cilj je automatski transfer podataka u aplikaciju za materijalno skladišno poslovanje, optimiranje administrativnih troškova i procesa te u konačnici i smanjenje učinka nekontroliranog i nepotpunog trebovanja. Na Glavno radničko vijeće zaprimljen je i predmet o namjeri uvođenja aplikacije eHPUR za uredsko poslovanje (urudžbeni zapisnik u elektroničkom obliku), te moduli eObrada računa i Upisnik o zaprimanju ponuda.

ODRŽAN MEMORIJALNI TURNIR „BORIS PIGAC“

U organizaciji HSP – Podružnice 1, 16. travnja 2016., održ- an je 18. memorijalni malonogometni turnir „Boris Pigac“. Turnir se održava u znak sjećanja na tragično preminulog kolegu Borisa, poštara PU 10020 Zagreb – Novi Zagreb. Turnir je pod pokroviteljstvom HP-a i HSP-a odigran u dvorani ŠRC Šalata na Zagrebačkom velesajmu. Na turniru je sudjelovalo sedam  ekipa, pet iz Zagreba te po jedna ekipa iz Zadra i Osijeka. Ovogodišnji pobjednik turnira je ekipa „HPEKSPRES“ iz Zagreba, drugo mjesto zauzela je ekipa iz Zadra, dok je kao trećeplasirana završila ekipa „ RAJON 177“ iz Zagreba.  Čestitamo svim sudionicima!

PRIOPĆENJE NHS-a I SSSH-a O REFORMSKIM MJERAMA

Nakon četiri održana sastanka o najvažnijim područjima Nacionalnog programa reformi (NPR) vezanog uz Europski semestar 2016. godine i zaključnog sastanka na kojem su predstavnici vlasti socijalnim partnerima predstavili svoju cjelovitu viziju reformi, kao i nakon izjava predsjednika Vlade RH, Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su priopćenje kojim žele upozoriti na nekoliko činjenica. Priopćenje prenosimo u dijelovima.  „Iako je Vlada RH odlučila kroz nekoliko sastanaka sa socijalnim partnerima razgovarati o NPR-u … želimo naglasiti kako je, prije svega, riječ o formi, ali ne i o sadržaju … Tako je očito da Vlada  već ima jasno zacrtano opredjeljenje i pripremljene reformske mjere i da razgovor sa socijalnim partnerima samo „odrađuje“ radi forme. Iako su se sindikati već na ranijim sastancima, vezanim uz pojedine teme, jasno i nedvojbeno argumentirano protivili pojedinim mjerama, o čemu su uputili i svoje pisane komentare, na zadnjem se, petom po redu, sastanku jasno pokazalo kako te primjedbe i argumenti nisu prihvaćeni … Sindikatima je … neprihvatljivo i nepotrebno skraćivanje prijelaznih razdoblja za izjednačavanje dobi muškaraca i žena za punu starosnu mirovinu, za povećanje dobi za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i za povećanje dobi za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine starosti … konačni rezultat tih mjera će biti „s posla na groblje“, a mladima će zapošljavanje „zaprječivati“ njihovi djedovi i bake. Sindikatima je neprihvatljiva i reforma zdravstvenog sustava na načelu „koliko novaca, toliko zdravlja“. Kad je riječ o socijalnim naknadama i promjenama vezanim uz uvođenje imovinskog i/ili dohodovnog cenzusa, tu sindikati ne mogu „ na neviđeno“ dati potporu jer nakon prikazanog puno toga ostaje nejasno i nedorečeno … Sindikati su u svojim komentarima na predložene mjere dali cijeli niz primjedbi i neslaganja, ali su dali i neke prijedloge, pri čemu su jasno naglašavali kako jest „nužno otvarati vrata pozitivnom poslovnom okruženju i privlačiti strane investicije, ali ne nauštrb hrvatskih radnika“ … kad je riječ o mirovinskom i zdravstvenom sustavu sindikati … će koristiti i sve svoje mogućnosti da bi se protiv njih borili, a na što pozivaju i sve hrvatske građane.“

POZIV NA OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA ZAŠTITE NA RADU

Nacionalno vijeće za zaštitu na radu uputilo je otvoreni poziv na skup u povodu obilježavanja nacionalnog dana zaštite na radu, koji će se održati 28. travnja 2016. s početkom u 11 sati, u kinodvorani Gospodarskog kluba, pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb (prilaz s istočne strane). Uz svečano obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu, na skupu će se promovirati nova dvogodišnja Europska kampanja za zdrava mjesta rada 2016. – 2017. pod sloganom „Zaštita na radu za sve uzraste“. S obzirom da je u opsegu nove kampanje uključeno i pitanje spolne ravnopravnosti, na skupu će biti prezentirano stvarno stanje o ovome pitanju na tržištu rada u RH. Obilježavanje međunarodnog i nacionalnog Dana zaštite na radu je prigoda za pohvalu dobrih ostvarenja u proteklom vremenu. U skladu s time, na skupu će biti svečano uručena nagrada za životno djelo i priznanja za postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu u RH kao i priznanja studentima za postignute rezultate u natjecanju iz zaštite na radu. Također, istoga dana, s početkom u 10 sati, Nacionalno vijeće za zaštitu na radu i Zavod za unapređivanje zaštite na radu organiziraju edukativno promotivno događanje na tri lokacije u Zagrebu: Cvjetnom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića i Europskom trgu.

STIŽE LJETNA SLUŽBENA ODJEĆA ZA POŠTARE MOPEDISTE

Krajem ovog mjeseca iz centralnog skladišta počinje isporuka ljetne službene odjeće za poštare mopediste, najavljeno je iz Hrvatske pošte. Nova službena odjeća nabavljena je nakon provedenog postupka javne nabave prošle godine, a zadnja podjela ljetne odjeće za naše kolege poštare mopediste bila je 2013. godine. Nova odjeća uključuje jaknu, hlače, prsluk i kapu.