HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 596 – PRVOSVIBANJSKI PROSVJED

Kao i dosadašnjih godina sindikalne središnjice i u njih udruženi sindikati i ove će godine prosvjedno obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske godine zajedno organiziraju prosvjednu kolonu, koja će krenuti od Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira IV, Zagreb) prema Maksimiru. Okupljanje prosvjednika je na Trgu kralja Petra Krešimira IV (ispred Radničkog doma) do 10 ujutro. Od 10.00 do 10.30 sati će se dijeliti majice za sve prosvjednike. Povorka će prema Maksimiru krenuti u 10.30 kako bi u Maksimir stigla najkasnije do 11.15 sati gdje će se na velikoj pozornici predsjednici sindikalnih središnjica prigodno obratiti okupljenima. Ovaj prosvjedni 1. svibnja poruka je novoj vlasti na početku njezina mandata. Poruka i poziv da se od javnog dijaloga, koji je bio svojstven bivšoj vlasti okrene uvažavajućem socijalnom dijalogu na svim razinama te da poštuje i prihvaća socijalne partnere kao ravnopravne sugovornike. I da se ne udalji i ne otuđi od interesa radnika i građana te da im interesi kapitala ne budu ispred i prije interesa ljudi, građana. A puno najava i postupaka na početku mandata ove vlasti upravo na to upućuje.  Središnja prosvjedna poruka glasi: LJUDE ISPRED PROFITA! Ostale prigodne poruke dobro su došle u toj prosvjednoj povorci. U prosvjedu će, kao i svake godine, sudjelovati i povjerenici Hrvatskog sindikata pošte, koji je član Nezavisnih hrvatskih sindikata. Na prosvjed su pozvani i svi oni koji mogu i žele doći kako bi udružili snage s obespravljenim radnicima i glasno odaslali poruke onima koji kroje naše radničke sudbine. Razloge za dolazak imaju svi – od privatnog sektora, koji je desetkovan krizom i koji i dalje tone, preko državnih i javnih službi zbog svega što se zaposlenima u tom sustavu događalo u proteklim godinama do zaposlenih u državnim poduzećima. No razloge imaju i nezaposleni, zaposleni koji rade bez plaće ili za minimalac, umirovljenici, školarci, studenti – doista ogromna većina građana.

HOĆEMO LI KRENUTI U BUDUĆNOST ILI SE VRAĆAMO U PROŠLOST?

Operateri u poštanskim uredima još uvijek popunjavaju razno-razne tablice o ostvarenju i prodaji usluga i proizvoda. Podatak je to do kojeg se u 21. stoljeću moglo, uza sve blagodati modernih tehnologija, doći pritiskom na jednu tipku. Ipak, vodstvo Divizije mreže odlučilo se kaskati za modernim tehnologijama i dodatno te nepotrebno opterećivati radnike popunjavanjem tablica. Koja je svrha? Obično se dogodi da se uz tablice pronađe i poruka voditelja upućena radnicima. Rijetko je ta poruka motivirajuća i poruka pohvale, a najčešće je to poruka pokude i prijetnje. I opet se pitamo treba li tako, je li to maksimum znanja?! Iako su naši radnici, u ovom slučaju operateri u poštanskom uredu, opterećeni do krajnjih granica, umjesto da im se nešto olakša, njihov svakodnevni posao otežava im se na svaki mogući način. Pitanje vodstvu Divizije mreža – hoćemo li krenuti naprijed ili nas vraćate u neka prošla vremena? Ako ste utvrdili da voditelji područja 30% svoga radnog (!?) vremena gube na vođenje evidencija i zbog toga pokrenuli projekt “reporting”, zašto isto niste učinili i za operatere u poštanskom uredu?

NAJAVA – POSLJEDNJI KVARTAL RADIONICA EU PROJEKTA

Pod nazivom „Komunikacijski alati za rješavanje sukoba u dijalogu“, 18. i 19. travnja 2016., održat će se prva radionica posljednjeg kvartala EU projekta Hrvatskog sindikata pošte (HSP). Sve radionice, ukupno njih sedam održat će se u Puntu na otoku Krku, a posljednja će biti održana 5. i 6. svibnja. Svaka pojedina radionica će trajati po dva dana. Radionice posljednjeg kvartala namijenjene su svim sudionicima iz prethodnih kvartala, od članova RV-a i povjerenika ZNR do sindikalnih povjerenika i aktivista. Očekujemo da će, sukladno planu, na radionicama ukupno sudjelovati 101 sudionik. Kako su protekle radionice, moći ćete pročitati u narednim brojevima Post infa. Nakon posljednjeg kvartala, slijedi završna međunarodna konferencija „Socijalnim dijalogom do suradnje“, koja će se održati 13. i 14. lipnja 2016. u Tuheljskim Toplicama. Na konferenciji će sudjelovati 150 sudionika, inozemnih i tuzemnih. Vrlo uspješno, dosad su odrađena tri kvartala radionica na kojima je ukupno sudjelovalo 155 sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća i povjereništva za zaštitu na radu, predstavnika Poslodavca te kolega iz prijateljskih sindikata, udruženih članova naše sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata. Da podsjetimo, Hrvatski sindikat pošte je 27. srpnja 2015. s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava zaključio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007. – 2013. – “Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II“. Sklapanje Ugovora rezultat je projekta koji je izradio Hrvatski sindikat pošte pod nazivom ¨3R¨ (razgovor-razumijevanje-rezultat) i koji je prihvaćen od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava te se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci, a svrha mu je da kroz razgovor svih sudionika socijalnog dijaloga, boljim razumijevanjem njegovih obilježja i fokusom na rezultate, poboljšamo informiranost, povećamo znanja, vještine i motivaciju sindikalnih povjerenika te članova RV i PZNR.