HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 586 – NAJAVA – TREĆI KVARTAL RADIONICA EU PROJEKTA

Pod nazivom „Umijećem pregovaranja do kvalitetnog socijalnog dijaloga“, u Zagrebu, 4. i 5. veljače 2016., održat će se prva radionica trećeg kvartala EU projekta Hrvatskog sindikata pošte (HSP). Ukupno sedam radionica održat će se u svim regijama, odnosno u Zagrebu (i za područje Varaždina), Splitu, Osijeku, Rijeci i Zadru, i svaka će trajati po dva dana. Radionice trećeg kvartala namijenjene su članovima RV-a, povjerenicima ZNR i sindikalnim povjerenicima. Očekujemo da će, sukladno planu, na radionicama sudjelovati oko 105 sudionika. Kako su protekle radionice, moći ćete pročitati u Post infu. Da podsjetimo, Hrvatski sindikat pošte je 27. srpnja 2015. s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava zaključio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007. – 2013. – “Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II“. Sklapanje Ugovora rezultat je projekta koji je izradio Hrvatski sindikat pošte pod nazivom ¨3R¨ (razgovor-razumijevanje-rezultat) i koji je prihvaćen od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava te se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci, a svrha mu je da kroz razgovor svih sudionika socijalnog dijaloga, boljim razumijevanjem njegovih obilježja i fokusom na rezultate, poboljšamo informiranost, povećamo znanja, vještine i motivaciju sindikalnih povjerenika te članova RV i PZNR. Vrlo uspješno, dosad su odrađena prva dva kvartala radionica na kojima je ukupno sudjelovalo 136 sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća i povjereništva za zaštitu na radu, predstavnika Poslodavca te gostiju.

A JE TO!

Pojedini brzopleti potezi Poslodavca nekada nas čude, nekada nasmiju, ali najčešće ogorče zbog problema koje izazovu. Nikako nije prihvatljivo da sposobni i stručni rukovoditelji (!?) ne shvaćaju problematiku u radu, ali tako je. Potez koji je (ne)stručno povučen prošle godine u poštanskoj palači u Osijeku, onaj o kojem smo već pisali, novi je raspored odjela i radnika. Naravno da su poboljšanja izostala, o čemu smo isto tako pisali, a posljednji dani i kaos u radnom prostoru, ponovno su nas uvjerili da pojedinci izmišljajući toplu vodu, ionako kaotičnu situaciju naprave još kaotičnijom. Situacija u trenutku decentralizacije isporuke u prostoru poštanskog ureda 31000, posljedica je upravo takvih poteza. Iako je Hrvatski sindikat pošte već upozoravao voditelja osječke sortirnice na uvjete rada, ovoga puta smo sa istim problemom upoznali i direktora Divizije pošta i direktora Sektora sortiranja. Službeni odgovor je za sada izostao. Tko će odgovarati za ovakvo poigravanje s korisnicima i radnicima, ostaje, kao i u većini slučajeva – misterija.

OMOGUĆITI TRENING SVIMA

Mnogi radnici s područja GP 2 rado bi se prijavili na trening „Kako upravljati stresom„ koji organizira Hrvatska pošta. Međutim, problem je što održavanje takvih treninga nije najavljeno, bar za sad, primjerice u Sisku, Bjelovaru ili Varaždinu. Ovako se malo njih ili skoro nitko ne želi javiti npr. za trening u Zagreb, jer se zna da se za to ne može dobiti slobodan dan, a i trošak putovanja trebali bi snositi sami radnici. Eto, i to je stres samo po sebi! Stoga, ovom prilikom u ime članova koji su nam se javljali, tražimo Poslodavca da svima koji to žele, omogući sudjelovanje na ovom treningu.

DECENTRALIZACIJA ISPORUKE

Projekt koji se provodi u tri gradska ureda u Osijeku, trenutačno nije pozdravljen ni od korisnika niti od radnika. Projekt podrazumijeva posao koji nije novina, no doveo je do niza problema. Isti su posljedica neodgovarajućih uvjeta rada, manjka radnika, neplanskog provođenja kao i neinformiranost korisnika. Ideja možda nije loša, korisnicima se izlazi u susret, no niz propusta u planiranju i provođenju doveo je do logičnog ogorčenja kod radnika i samih korisnika. Trenutno se pokušava ugasiti vatra, no čini nam se, nažalost paljenjem nove. Vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu.

MINISTROVA ČESTITKA U POVODU DANA SOCIJALNOG PARTNERSTVA

U povodu Dana socijalnog partnerstva, koji se kao uspomena na početak tripartitnog dijaloga u Republici Hrvatskoj 1994. godine, obilježio 21. siječnja, bivši ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić uputio je, u svoje osobno ime te u ime čitave bivše Vlade RH čestitku socijalnim partnerima. Ujedno, to je bila i zahvala na protekloj četverogodišnjoj suradnji, za koje je istaknuo da su bile „izrazito izazovne, ali svakako obilježene zajedničkom željom da se gospodarske i socijalne prilike u Hrvatskoj unaprijede za dobrobit svih građana Hrvatske, a posebno radnika i poslodavaca, kao i svih drugih osjetljivih društvenih skupina“. Ako se pogleda unazad te iste četiri godine, nismo baš sigurni o čemu to bivši ministar zbori. Jer, izglasavanje novog Zakona o radu, koji je radnike učinio novim robovima, masovni odlazak mladih iz Hrvatske, rastući broj nezaposlenih, smanjivanje plaća, otkazi, rezanje prava kroz kolektivne ugovore i blokirani računi građana, sasvim sigurno nisu bili potezi za dobrobit radnika ili drugih osjetljivih društvenih skupina. Umjesto dobrobiti za sve, potezi prošle Vlade mnoge su siromašne još više osiromašili, a bogate obogatili. Nadalje, bivši je ministar uvjeren „da se potrebne promjene u društvu mogu postići samo u suradnji sa socijalnim partnerima…“! Svašta. Isti taj ministar valjda kao pravi pokajnik zaboravlja brojne nesuglasice između bivše Vlade i sindikata, javna prepucavanja, štrajkove i prosvjede, kao i izlazak sindikata iz Gospodarsko socijalnog vijeća upravo zbog Vladinog ne uvažavanja sindikata i njihovih stajališta! Eh da, zaborav je čudna stvar, baš kako je jednom netko zapisao „još malo i zaboravit ćeš na sve. Još malo, i sve će zaboraviti na tebe“.

DOPIS NOVOM PREMIJERU

U povodu imenovanja nove Vlade RH, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) uputio je dopis i čestitku novom premijeru Tihomiru Oreškoviću. Dopis prenosimo u dijelovima. „Vama i članovima Vaše vlade upućujem u svoje osobno ime i u ime članica i članova sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate iskrene čestitke na dobivenom povjerenju i iskrene želje da ova, 13. po redu Vlada RH bude uspješna i rezultati njenog rada i djelovanja budu vidljivi kroz boljitak i zadovoljstvo svih građana RH. Od nove vlade očekujemo da obnašanje izvršne vlasti razumijeva kao predano i odano služenje narodu, a ne kao vladanje… Očekujemo da strateški vrijedna državna imovina, ali i radnici i njihova prava, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, ne budu za Vas i Vašu vladu „sredstvo plaćanja“ za najavljene i očekivane reforme, a državna i javna poduzeća utočišta za „nezbrinute političke kadrove“. Očekujemo da djelatno i aktivno pokažete kako radnike prepoznajete i vrednujete kao one koji stvaraju nove i veće vrijednosti … kako sindikate poimate i prihvaćate kao važne društvene činitelje i nezaobilazne dionike u sustavu rada… Još jednom primite naše iskrene čestitke i želje za uspješno djelovanje … koje će unaprijediti i poboljšati život svih hrvatskih građana, nezaposlenih, školaraca i studenata, radnika i poljoprivrednika, bolesnih i svih u potrebi, neovisno tko su i odakle su, djelovanje koje će podupirati, a ne rasipati obitelji, djelovanje koje će spajati i pomirivati, a ne razdvajati i svaditi, djelovanje za opće dobro svih građana RH“.

NAKNADE I OTPREMNINE U SIJEČNJU 2016.

Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u siječnju 2016. iznosi 8.000 kn neto (na iznos iznad 8.000 kn obračunavaju se doprinosi, porez i prirez). Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za; smrt radnika 7.500 kn, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kn, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kn. Iznosi pomoći za školovanje djece za 2016. izmijenjeni su u odnosu na prošlu godinu. Pomoć za školovanje isplaćuje se djeci samohranih roditelja jednom godišnje u tekućoj godini; za predškolski uzrast 473 kn neto, u osnovnoj školi 852 kn neto, u srednjoj školi 1.230 kn. Pomoć za školovanje djece umrlih radnika isplaćuje se mjesečno djeci; za predškolski uzrast 473 kn neto, u osnovnoj školi 852 kn neto, u srednjoj školi 1.230 kn. Pomoć djeci, tj. zakonskim starateljima djece radnika HP-a koji su poginuli i nestali u Domovinskom ratu i radnika HP-a koji su nasilno izgubili život za vrijeme obavljanja poslova u HP-u, mjesečno se isplaćuje; za predškolski uzrast 2.366 kn neto, u osnovnoj školi 3.312 kn neto, u srednjoj školi 4.259 kn neto. Prosječna neto plaća za mjesec studeni 2015. iznosila je 4.844 kn, a prosječna bruto plaća za mjesec studeni 2015. iznosila je 6.435 kuna.