HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 584 – NSC – KAPITALNA INVESTICIJA PO PRINCIPU „STARO ZA NOVO“

Godina od koje smo se oprostili prije petnaestak dana bila je, u poslovnom smislu, vrlo uspješna za Hrvatsku poštu. Osigurana je solidna financijska stabilnost kao temelj za daljnji razvoj, prosperitet i budućnost HP. Prihodi koje Pošta ostvaruje izvanrednim putem od prodaje i zakupa nekretnina u funkciji su, najveće kapitalne investicije tvrtke u novijoj poštanskoj povijesti.  Riječ je o izgradnji novog sortirnog centra na ulazu u Veliku Goricu nadomak zračne luke. Vrijednost projekta procjenjuje se na 345 milijuna kuna, a sve pripreme za skori početak gradnje već su obavljene. Na površini od 70.200 kvadrata uskoro bi trebala početi gradnja kompleksa ukupne površine oko 38.000 četvornih metara. U tijeku je natječaj za gradnju prve faze tog centra te do 16. veljače 2016. teče rok za dostavu ponuda za izvođenje radova.  Pošta je ovih dana objavila i novi javni natječaj za davanje u zakup 56 poslovnih prostora i za prodaju 31 nekretnine. Rok za podnošenje ponuda je do svakog 15. u mjesecu, a traje neodređeno. To znači da se s liste miču nekretnine koje se daju u zakup odnosno prodaju, dok se ne prodaju ili daju u zakup ostaju na ponudi do odluke o zatvaranju natječaja. Riječ je o nekretninama koje se nude (za)kupcima na području cijele države, a novac dobiven njihovom aktivacijom, prije svega prodajom, Pošta će uložiti u navedene nove logističke kapacitete. Početne kupoprodajne cijene odredio je nezavisni procjenitelj u skladu s tržišnim okolnostima.  Prostori koji u spomenutom natječaju zasad nose najviše početne procijenjene vrijednosti nalaze se u Dubrovniku, Crikvenici i Zagrebu. Neki su unutar objekata koje je Pošta već pokušala aktivirati prodajom, a tu se ističe nekretnina u samom središtu Šibenika. Za tu atraktivnu nekretninu nije bilo interesenata za kupnju, no ona i dalje stoji otvorena za prodaju. U Šibeniku još kraće vrijeme imaju zakupca, ali taj prostor nije predviđen za zakup, već i dalje za prodaju. Aktivaciju nekretnina koje više nisu pogodne za poštansko poslovanje istaknuli su kao jednu od strateških smjernica potkraj 2012.  U prodaju je Pošta dala i odmaralište u Sukošanu, a kako cijeli objekt nije uspjela prodati, idući ciklus bio je raspisan za prodaju četiri čestice, od kojih su već u prvom natječaju uspjeli prodati dvije.

POZOR U PROMETU!

Uprava Društva donijela je Odluku, kojom se definiraju slučajevi krajnje nepažnje radnika vezano uz naknadu štete prouzročene u prometu. Slučajevi kojima je radnik u prometu prouzročio štetu na imovini poslodavca ili treće osobe iz krajnje nepažnje su slijedeći: – Ako je upravljao vozilom u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih droga – Ako ne zaustavi vozilo na znak crvenog svijetla na semaforu – Ako je zanemario znak obveznog zaustavljanja „STOP“ ili znak nailaska na raskrižje s cestom koja ima prednost prolaza – Te i u drugim slučajevima po ocjeni Izvršnog direktora organizacijske jedinice mjerodavne za poslove prijevoza. Mogli bi se složiti da je dosta jasno kako se u prva tri nabrojena slučaja radi o „krajnjoj nepažnji“, al’ četvrti slučaj, u kojem stvar ovisi o nečijoj „ocjeni“, mogao bi biti rastezljiv kao „Airwaves“ i  tako se pretvoriti veliki „belaj“ za sve sudionike u prometu, pa i onima čija se „nepažnja“ može svrstati u kategoriju najobičnijih nesretnih okolnosti ili previda.

SEVER: JESMO ZA DIJALOG, ALI I ZA SOCIJALNU DRŽAVU

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, nedavno je Glasu Slavonije dao svoj intervju u kojem je prokomentirao trenutačna zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. Prenosimo dio razgovora koji je vezan uz socijalni dijalog i očekivanja sindikata od nove Vlade.  „Novi je mandatar već najavio start s provedbom nekih reformi. Ima li tu razloga za strah, hoćete li podržati promjene? – Spominju se reforme zdravstva, javnog sektora, regionalnoga ustroja, radnoga vremena i, šire, sustava rada, sustava poreza i doprinosa, prodaja državnih tvrtki…  Sindikati su svjesni kako su neke reforme nužne, no naš je stav da se one ne smiju provoditi na način bolnih rezova, nakon kojih će jedan uski krug građana živjeti bolje, brojke će biti uzlazne, a većini će građana biti lošije.  Jer brojke ne smiju biti važnije od ljudi. Reforme koje se provode moraju biti takve da služe za boljitak svih, a ne samo nekih građana. Podsjećamo kako je Republika Hrvatska po svojem ustavnom opredjeljenju socijalna država i kako reforme mogu biti jedino takve da očuvaju i ojačaju socijalnu državu, a ne da je rastaču zbog dobrobiti pojedinaca.  Sindikati očekuju i traže ponovno aktiviranje uvažavajućeg i ravnopravnog socijalnog dijaloga  predstavnika vlasti sa socijalnim partnerima, a što je minula vlast svojim postupcima više nego ozbiljno narušila. Kako sindikati izražavaju svoj oprez zbog ranijih iskustava te očekuju i traže uključenost i pravovremeni socijalni dijalog te reforme koje neće rastakati već ionako podosta načetu socijalnu državu, njih se zbog toga u javnosti već označava nazadnjacima, kočničarima nužnih reformi i onima koji su smetnja bilo kakvim promjenama nabolje u Hrvatskoj. Kao da sindikati zastupaju interese nekih drugih, a ne radnika u Hrvatskoj i njihovih obitelji.  Želimo vjerovati kako će očekivane promjene u ovoj zemlji biti po mjeri naroda, građana, a ne imućnih pojedinaca i dijela političkih elita.  Takve smo promjene sigurno spremni podržati, pod uvjetom da se dogovaraju sa socijalnim partnerima i za njih smo se spremni boriti.“