HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 581 – JEDNOKRATNA ISPLATA – SVAKOM RADNIKU TISUĆU KUNA!

Odluka je donesena – Hrvatska pošta radnicima  HP-a  će 18. prosinca 2015. jednokratno isplatiti 1.000 kuna!  Nema sumnje da će rečena isplata razveseliti radnike Hrvatske pošte, te možemo reći da su se upornost i borba sindikata kao i marljivost, odgovornost i predanost radnika Hrvatske pošte itekako isplatili. Bez lažne skromnosti, moramo priznati da smo se ovakvom sretnom završetku godine i nagradi za sve radnike duboko nadali, u prvom redu zbog pozitivnog poslovnog rezultata koji je Hrvatska pošta ostvarila u prvih devet mjeseci ove godine.  Upravo taj rezultat bio je prošlotjedna osnova na temelju koje su Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske od Uprave zatražili da donese Odluku o jednokratnoj isplati, svim radnicima HP-a.  Ne umanjujući značaj i doprinos menadžmenta Hrvatske pošte, još jednom želimo naglasiti kako smatramo da je na ovakav uspješan poslovni rezultat u najvećoj mjeri utjecao svaki pojedini radnik na svom radnom mjestu. Isplatom će biti obuhvaćeni radnici zaposleni u HP-u na dan 1.12.2015. godine.

KOLEKTIVNI PREGOVORI

Prošli tjedan, točnije, u utorak 1. prosinca 2015., započeli su pregovori o novom kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatske pošte. Drugi sastanak održan je 8. prosinca, a treći 10. prosinca. Slijedeći sastanak održat će se u utorak, 15. prosinca. O tijeku pregovora, u onom dijelu koji možemo javno objavljivati, izvještavat ćemo vas redovito putem Post infa.

U BLOKADI 324 TISUĆE GRAĐANA

Krajem listopada u Hrvatskoj je bilo 42.709 blokiranih poslovnih subjekata s 25,65 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, kao i 323.887 građana s dugovanjima od 35,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina). U usporedbi s rujnom broj građana s blokiranim računima porastao je za 2.935, odnosno za 0,9 posto, dok su njihova ukupna dugovanja povećana za oko 190 milijuna kuna ili 0,5 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na listopad prošle godine, broj blokiranih građana je porastao za 1,2 posto, odnosno krajem listopada ove godine bilo ih je 3.997 više, a njihova su ukupna dugovanja u istom razdoblju porasla za čak 21,2 posto, odnosno za više od 6,26 milijardi kuna Kod poslovnih se subjekata, pak, bilježi pad broja blokiranih i iznosa nepodmirenih osnova za plaćanje – u odnosu na rujan broj poslovnih subjekata s blokiranim računima smanjen je za njih 621 ili za 1,4 posto, a iznos njihova dugovanja za 3,1 posto ili za približno 810 milijuna kuna. Među blokiranim poslovnim subjektima dominirali su oni u dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, kako po broju tako i po iznosu blokade.

ZAVRŠEN DRUGI KVARTAL RADIONICA EU PROJEKTA

Radionicama u Zagrebu, koje su se održale 30. studenog i 1. prosinca 2015., završen je drugi kvartal radionica EU projekta „Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II”, 3R (razgovor – razumijevanje – rezultat). Jednako kao i na radionicama u Rijeci, Osijeku, Splitu i Zadru, i u Zagrebu je tema radionica bila „Radni odnosi, pravo na informiranje i konzultacije sa poslodavcem“. Radionice su organizirane za članove radničkih vijeća i sindikalne povjerenike HSP, uz koje su bili nazočni i članovi radničkog vijeća iz redova Republičkog sindikata radnika Hrvatske kao i predstavnici Poslodavca. U prvom dijelu radionica sudionici su detaljno upoznati sa svim zakonskim i pod zakonskim aktima i odredbama koji reguliraju i propisuju međusobna prava i obveze između poslodavca i radničkog vijeća te sindikata. Osim teorijskog dijela radionice, sudionici su kroz konstruktivni dijalog i otvorene rasprave, kao i praktične vježbe, raspravljali i iznosili probleme s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu u svojim institucijama. Na zanimljiv način od voditelja su upoznati i s problemima u drugim tvrtkama, kao i s postojećom sudskom praksom i odlukama donesenim u slučajevima sporova nastalih nepoštivanjem postojećih zakonskih odredbi, a koje imaju ili mogu imati dalekosežne posljedice po radnike. Podsjetimo, za realizaciju navedenog EU projekta, Hrvatski sindikat pošte osigurao je bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. U radu svih radionica drugog kvartala ukupno je sudjelovalo 96 sudionika. Od toga, članova radničkih vijeća Hrvatskog sindikata pošte bilo je 35, a članova radničkih vijeća Republičkog sindikata radnika Hrvatske 17. Sindikalnih povjerenika i aktivista HSP-a koji su prošli radionice u drugom kvartalu ukupno je bilo 25, predstavnika Poslodavca 16, dok je iz tvrtke partnera projekta Tecumviva bilo troje sudionika. Slijedeći krug edukacija kreće krajem siječnja 2016. godine.

HAKOM – PODACI I TRŽIŠNI POKAZATELJI U TREĆEM TROMJESEČJU

Prema izvješću HAKOM-a, na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u trećem je tromjesečju zabilježeno povećanje broja paketa, koje je dijelom utjecalo i na povećanje ukupnih prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga, i to posebno u segmentu visokovrijednih usluga. Broj paketa se od početka godine povećao za preko 400 tisuća, pri čemu je njihov udjel na ukupnom tržištu poštanskih usluga porastao za oko jedan posto, pa trenutačno paketi zauzimaju oko pet posto ukupnog tržišta. Takav trend je i očekivan s obzirom da se povećava i promet e-trgovine, a dostava pošiljaka je nezaobilazna karika u lancu koji povezuje kupca i prodavača. Na ukupan rast također je utjecalo i prilagođavanje davatelja poštanskih usluga i to kroz ponudu novih kao i prilagodbu postojećih usluga. I u budućem razdoblju očekuje se nastavak pozitivnog trenda, kako zbog rasta usluga ostvarenih u sklopu e-trgovine, tako i zbog jačanja gospodarskih aktivnosti kao općenitog generatora potražnje ovih usluga. Povećanje broja paketa jednim je dijelom utjecalo i na povećanje ukupnih prihoda ostvarenih od obavljanja poštanskih usluga tako da su prihodi porasli za sedam posto u odnosu na prethodno tromjesečje te za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidacija na tržištu poštanskih usluga nastavljena je i u trećem tromjesečju, što je utjecalo na povećanje udjela Hrvatske pošte (HP) za šest posto, pa tako HP trenutačno ima približno 82 posto udjela na tržištu.