HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 576 – ODRŽANA SJEDNICA NADZORNOG ODBORA HP d.d.

Na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske pošte d.d., održanoj 29. listopada, prihvaćen je Izvještaj o poslovanju za prvih devet mjeseci ove godine. Iz Izvještaja izdvajamo; u navedenom razdoblju HP je ostvarila ukupan prihod 1.147,7 milijuna kuna, a rashod 1.061,3 milijuna kuna, pa je tako, za devet mjeseci 2015. godine ostvarena dobit u iznosu od 86,4 milijuna kuna. Valja podsjetiti da je u istom devetomjesečnom razdoblju prošle 2014. godine bila ostvarena dobit u iznosu od 2,9 milijuna kuna, pa bi se moglo reći da smo ove godine bili skoro trideset puta uspješniji nego lani. Ovako dobar rezultat je ostvaren zahvaljujući sve većem udjelu kojeg HP ima na tržištu poštanskih usluga (trenutno 82%) kao i jednokratnim prihodima od prodaje nekretnina. Izuzimajući jednokratne poslovne događaje (prihode i rashode), ostvarena je dobit u iznosu od 48,6 milijuna kuna. Osim porasta prihoda, porasli smo i u broju zaposlenih pa je tako na dan 30.09.2015. u HP bilo zaposleno 9.474 radnika što je za 96 više u odnosu na isti datum prethodne godine. Što se tiče investicija, iste nam baš i ne idu najbolje jer je realizirano manje od polovine planiranih. Na kraju, ne manje važno, Predsjednik Uprave, g. Alen Premužak izvijestio je Nadzorni odbor kako iz osobnih razloga (čitaj: bolje poslovne ponude) napušta Hrvatsku poštu.

LOJALNOST, ŠTO JE TO?

Opet malo o evotv, strateški važnom „proizvodu“ od kojeg se u budućnosti puno očekuje. Kažemo u budućnosti jer, kako se planiralo i očekivalo, evotv bi, nakon „porođajnih muka“ i nemalih ulaganja, svoj doprinos punjenju proračuna HP-a trebala početi „isporučivati“ od 2017. godine. No, u svakom slučaju, lijepo je u Izvještaju o poslovanju vidjeti kako je u prvih devet mjeseci ove godine prihod od evotv, za čak 58,3 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, a istodobno je broj korisnika povećan za 12.753. Tko je tim dobrim rezultatima i koliko doprinio? Teško je reći koliko, ali se sa sigurnošću zna tko. Marketing je tu učinio svoje, reklamna kampanja također, ali lavovski i presudan doprinos svemu dali su naši prodavači, kolegice i kolege operateri i poštari. Uz sve probleme, pritiske, rang liste, ocjene, ciljeve, manjak tv signala i svašta još, oni su poprodavali najprije sebi i svojima, bližnjim i daljnjim, svojski se trudeći ponuditi i prodati svim onima koji ulaze u poštanske urede. Takvo što se, sudeći prema onome što čujemo s terena, nikako ne može reći za dobro plaćene „polu-menadžere“, od kojih neki, na ponudu da kupe evotv, javno i bez ustezanja, odgovaraju kako „oni nemaju novca za tako nešto“. Krasno, da krasnije i poticajnije ne može biti! Možemo slobodno reći da je zanimljiv dijalog u tv reklami, glumca (poštara) sa još zanimljivijom glumicom (koja bi da joj se spoji evotv), više doprinijeli dobrim rezultatima naše televizije od nekih iz naše poštanske kuće. Istih onih koji primaju preveliku plaću u odnosu na ono što i kako rade, a istovremeno besramno tvrde kako oni „nemaju novca za tako nešto“.

DAVANJE PISANE IZJAVE JE PRAVO, A NE OBVEZA!

Poslodavac često od radnika traži pisanje izjava, navodno za svaku sitnicu i kako se kome prohtije. Upozoravamo radnike da je davanje izjave vezano za rad i moguće propuste u radu, njihovo pravo, a ne obveza. Ako  nadređeni od radnika zahtjeva pisanje izjave, radnik to može odbiti i zbog toga ne može biti kažnjen. Ističemo da Zakon o radu predviđa da je poslodavac dužan omogućiti radniku iznošenje obrane u postupku koji prethodi redovnom ili izvanrednom otkazivanju uvjetovanom ponašanjem ili radom radnika. Prema tome, radniku je u postupku prije otkazivanja osigurano pravo na obranu, a on to pravo može, ali i ne mora iskoristiti. Iznimno, poslodavac nije dužan radniku omogućiti iznošenje obrane kada postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to učini. Kada je pozvan iznijeti svoju obranu, radnik to može učiniti usmeno, pisano ili na zapisnik kod poslodavca. Budući da je institut obrane utvrđen, prije svega radi zaštite radnika, bilo bi dobro da se prije iznošenja obrane obrati svom sindikalnom povjereniku.

ZANIMLJIVA PITANJA, JOŠ ZANIMLJIVIJI ODGOVORI

Dana 4.11.2015. održan je sastanak predstavnika HSP-a i RSRH-a s izvršnim direktorom Sektora optimizacije Miroslavom Vojvodićem. Tema sastanka je trebala biti izmjene i dopune Kriterija za organiziranje dostavnog područja, međutim zbog proceduralnog propusta koji se dogodio u dopisu koji je poslan Glavnom radničkom vijeću, odustalo se od najavljene teme, ali je iskorištena prilika kako bi se iznijeli aktualni i svakodnevni problemi u Sektoru dostave i zatražili odgovori na brojna konkretna pitanja, od kojih donosimo slijedeće;  – Poštarima koji sami otvaraju vreće i razrađuju pošiljake „do rajona“, u produktivnost se računaju sve tri faze razrade pošiljaka i to se upisuje u osobnu evidenciju. – Ako novčana dotacija ne stigne na vrijeme, poštar je dužan izići na dostavu prema svom putnom listu. – U putnom listu poštara točno mora stajati koji dio puta ide mopedom, a koliki dio pješice. – Poštar je dužan razraditi i pripremiti svu poštu koju dobije, pa čak i onda kad to znači kasniji izlazak na teren. – Ako je količina pošiljaka znatno veća nego što poštar može uručiti, u dogovoru između voditelja područja i voditelja sortirnice (ili obračunskog radnika) određuje se koliko i koje se pošiljke iznose kako bi prosječna produktivnost ostala u okviru 100%. Potrebno je poštivati rokove D+3. – Poštu koju poštar nije stigao dostaviti u radno vrijeme, poštar vraća u poštanski ured i to prijavljuje svom nadređenom ili obračunskom radniku. Ono što treba naglasiti kao zaključak, znajući kako očekivanu produktivnost poštara od 95% – 100% čine prijeđeni put i količina pošiljaka (pošiljke se normiraju ovisno o vrsti pošiljke), JAKO je važno da poštari upisuju točne podatke u osobne evidencije i da prijavljuju svako eventualno odstupanje po putnom radnom listu (krivo izračunat prijeđeni put i sl.). Da bi poštar bio produktivan 95% – 100% NIJE predviđeno da dolazi ranije ili odlazi kasnije s radnog mjesta. Isto tako, to ne podrazumijeva nikakve improvizacije (!?) kod uručenja knjiženih pošiljaka. Dakle, poštuje li poštar propise i radno vrijeme, a iz dana u dan ima sve veći ostatak neuručenih pošiljaka, dužan je o tome izvijestiti voditelja područja koji u najkraćem roku treba otkloniti evidentni problem, uključujući i premjeravanje dostavnog rajona, na zahtjev poštara.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI: IZAĐITE NA IZBORE

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata uputio je poruku svim članicama i članovima udruženih sindikata vezano uz predstojeće izbore. Iz sadržajnog pisma izdvajamo;  „Poštovani kolegice i kolege, još jednom apeliramo na Vas da u nedjelju izađete na izbore i birate. Birajte pozorno i odgovorno, neka Vam razum nadjača porive i emocije. Budite radosni i ponosni što možete birati i birajte puna srca kao da Vam je prvi put i kao da se već puno puta ranije niste razočarali pa očekujete još jedno razočaranje ili od njega strepite. Ne žalite vrijeme utrošiti na čitanje i proučavanje programa, barem njihovih osnovnih naznaka, ali „čitajte i između redova“. Ne zaboravite pamćenje i sjećanja. Obratite pozornost na ton, retoriku i obraćanja političara, ne samo na njihova obećanja. I predizbornim obećanjima vjerujte samo toliko koliko Vam iskustvo i razum nalažu. I nikako se nemojte dati obeshrabriti pa ne pristupiti izborima, čak ni i iz revolta te tako onima koji im pristupe prepustiti i dati prigodu birati za Vas. Olovke i kružići na izborima najsnažnija su sredstva i poruke u Vašim rukama u ovom trenutku. Nemojte ih olako ispustiti iz ruku i ne dvojite upotrijebiti ih. Sretno! Zato, još jednom, izađite na izbore i birajte. Birajte odlučno i odgovorno. To je Vaše pravo, Vaša dužnost i obveza, baš kao što onima koji dobiju povjerenje naroda trebaju biti dužnost, obveza, ali i čast na vlasti služiti tom istom narodu. I onima koji su glasovali za njih i onima koji nisu. Zato od novih vlasti, bez obzira tko to bio, uz opredijeljenost i sposobnost da zemlju vode tako da konačno svima bude ne samo bolje, nego i dobro, očekujemo da budu poveznica, a ne razdjelnica u društvu. Hrvatska je umorna i rezignirana od podjela, a za pravičan boljitak za sve nužno joj je zajedništvo i jedinstvo svih. Malo nas je i ne smijemo se još dodatno dijeliti. Zato i Vi svojim izlaskom na izbore doprinesite takvoj Hrvatskoj!“.