HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 573 – STIGLO RJEŠENJE O REPREZENTATIVNOSTI SINDIKATA

Kao što smo vas obavijestili u pretprošlom broj Post infa, Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske, kao dva najbrojnija sindikata u HP-u, sukladno članku 7. stavak 4. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, krajem kolovoza pokrenuli su postupak utvrđivanja reprezentativnosti pred Povjerenstvom koje djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Rješenje iz Ministarstva stiglo je prošli tjedan, 7. listopada, a u istom je potvrđeno da su oba navedena sindikata reprezentativna za kolektivno pregovaranje o sklapanju kolektivnog ugovora u Hrvatskoj pošti. Pojašnjenja radi, reprezentativnim sindikatom smatra se onaj sindikat koji na razini za koju se utvrđuje reprezentativnost ima najmanje 20 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih na razini na kojoj se utvrđuje reprezentativnost (u ovom slučaju sindikalno organiziranih radnika zaposlenih u HP d.d.). „S obzirom na navedene podatke, članstvo Hrvatskog sindikata pošte je 63,24%, a članstvo Republičkog sindikata radnika Hrvatske 36,76% od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih u društvu HP – Hrvatska pošta d.d. Slijedom navedenoga, Povjerenstvo je ocijenilo da uvjete za reprezentativnost … ispunjavaju Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske.“, stoji u Rješenju Ministarstva. Ističemo da sada kada je stiglo Rješenje, pregovori mogu započeti. Podsjetimo, važeći KU Hrvatske pošte sklopljen je na određeno vrijeme, točnije isti vrijedi do 31. prosinca 2015.

VELIKI VOĐA JE UVIJEK U PRAVU, OSIM KAD JE SKROZ U KRIVU

Evo kako to izgleda kada pobornik militarističkih metoda, izvršni direktor, ima „sastanak“, u stvari monolog, sa svojim podčinjeno-podređenim kolega- ma: “Dobar dan svima. Za one s kojima se nisam imao prilike upoznati, ja sam izvršni direktor…! Analizom podataka ustanovio sam da ovdje kod vas postoje stanoviti problemi koje ću riješiti u najkraćem mogućem roku kao što sam to uspješno obavio gdje god sam do sad radio. Ej kolega, nemoj ništa zapisivati, ne volim da se išta piše ili zapisuje, ne treba nama zapisnik, a sve što kažem mora ostati među nama u ova četiri zida. Ja sam za vojnički način rada, a ako netko od vas nije spreman dijeliti opomene pred otkaz ili otkaze, nije za ovaj posao. Ova firma poštuje sva prava radnika tako da u ovoj firmi sindikat nema što radit, za njega ovdje nema posla!”. Čulo se o ovom ”gospodinu” dosta toga, ali ništa od onoga što bi moglo fascinirati ili motivirati bilo koju kategoriju radnika. Poznato je nama da prakticira vojnički način rada, ali zaboravlja da ovo nije nekadašnja kasarna (vojarna) sa vojnicima koji su služili nekakvoj ”otadžbini” već firma u kojoj rade vrijedni i pošteni djelatnici, i koji imaju pravo misliti svojom glavom. Stoga i nije čudno što mu smeta vođenje nekakve zabilješke i već poznato geslo da pametan piše, a budala pamti, kad uporno želi da svi ostali misle njegovom glavom. Gdje bi mu bio kraj da nema sindikata i da je spomenuo poštivanje prava radnika nekome tko nikada nije morao potraživati svoja prava putem suda?! Paradoksalno je što o poštivanju prava govori upravo radnicima koji su već ranije tužili i dobili tuženo i koji upravo čekaju presudu na temelju obavljenog vještačenja. Tek toliko o poštivanju nečijih prava kao i prava ostalih zaposlenih.

SVEČANO OBILJEŽEN DAN HRVATSKE POŠTE I SVJETSKI DAN POŠTE

Dodjelom priznanja i nagrada najboljim radnicima Hrvatske pošte te prezentacijom elektrobicikala, u prošli su petak svečano obilježena dva važna datuma za sve poštarice i poštare – Dan Hrvatske pošte i Svjetski dan pošte. Promociju novih elektrobicikala Hrvatske pošte popratili su brojni mediji, a istoj su nazočili premijer Milanović te resorni ministri Zmajlović i Hajdaš Dončić. Dva dana prije svečane proslave, u prošlu srijedu, koordinacija braniteljskih udruga tradicionalno je organizirala polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Mirogoju i predvorju Jurišićeve, kao i sv. misu u zagrebačkoj katedrali.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA: „DOSTA POHLEPE KORPORACIJA“

Prošli tjedan, točnije 7. listopada, obilježen je Svjetski dan dostojanstvenog rada. Međunarodna konfederacija sindikata taj dan obilježava od 2008. godine, svaki put pod drugim sloganom. Ove godine slogan je glasio: „Dosta pohlepe korporacija“. Kako bi upozorio na probleme kojima se krši dostojanstvo rada i radnika, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) uputio je priopćenje koje prenosimo u dijelovima. „U svijetu se sve više tvrtki i poslodavaca prema ljudskom radu odnose i ponašaju kao prema robi iako rad nije roba. Baš kao što ni radnici nisu roba iako se ti isti koji rad vrednuju robom i prema radnicima sve više ponašaju kao prema robi, kao prema potrošnim stvarima“, rekao je čelnik NHS-a. Pojasnio je da je još davne 1944. godine u Filadelfijskoj deklaraciji jasno izrečeno kako rad nije roba, no čini se da o tome baš previše brige ne vode brojne moćne korporacije kao i s njima povezane političke elite. „Za njih su i radnik i njegov rad samo sredstva za stjecanje i povećanje dobiti i bogatstva. Jedina religija koja za njih vrijedi je vjera u novac, a jedino se zlatnom teletu klanjaju“, istaknuo je Sever te dodao „mijenjaju zakone i propise, ruše radnička i ljudska prava samo kako bi što više zaradili, što više imali. Za njih imati znači biti…“. U svom priopćenju predsjednik NHS-a osvrnuo se i na stanje u Hrvatskoj u kojoj je pritisak na radnička prava također sve veći, a što se može vidjeti kroz izmjene Zakona o radu i drugih zakona, sve pod izlikom fleksibilizacije rada. „Prema zadnjim podacima u Hrvatskoj 6719 poslodavaca ne isplaćuje plaću, a bez plaće radi 21635 radnika. Brojka je zapravo i veća jer praćenje obuhvaća samo one radnike koji nisu primili ili 3 plaće za redom ili unutar 6 mjeseci tri plaće. Osamdesetak tisuća radnika radi za minimalnu plaću“, istaknuo je te dodao da je u Hrvatskoj danas čak trećina građana siromašna, a mladi u potrazi za bilo kakvim, a ne samo dostojnim poslom napuštaju Hrvatsku. Sever je istaknuo da je sve veći broj radnika u Hrvatskoj spreman raditi bilo kakav posao i pod bilo kojim uvjetima samo kako bi preživjeli oni i njihove obitelji. To koriste i poslodavci i vlast u svrhu fleksibilizacije zakona, odnosno umanjivanja radničkih prava. „I svima njima su sindikati koji su radnicima još jedino preostali kao zagovornici i zaštitnici njihovih prava (jer su ih političke elite napustile), smetnja i zapreka“, zaključio je Sever.