HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 566 – KOMUNIKACIJA – OSNOVA MEĐULJUDSKIH ODNOSA

Ponavljanje je majka znanja, reći će stara latinska, pa ćemo i mi tom logikom. O komunikaciji kao strateškom cilju Hrvatske pošte pisali smo, više ni sami ne znamo koliko puta, ali nekima očito i dalje nije jasno o kojem obliku komunikacije je riječ. Jer teško bi bilo za povjerovati da se u strateški cilj ubraja niska razina osnovne kulture ponašanja, razina koja je prema informacijama s terena, nažalost, vrlo česta kod onih koji bi trebali biti primjer dobrih komunikatora. Ako pojedinci nisu znali, stručnjaci tvrde da je u komunikaciji izuzetno važan NAČIN na koji se nešto kaže, a ne samo ono ŠTO se kaže. E tu je ključ problema. Razina na kojoj se komunicira u odnosu nadređeni – podređeni u pojedinim dijelovima HP-a je toliko nisko pala, da je teško povjerovati u broj održanih treninga vezanih uz komunikaciju. Da ne kažemo da je način na koji netko komunicira sa svojim kolegama zapravo odraz njegovog kućnog odgoja, pa i to govori svoje. No da previše ne mudrujemo, ovim putem doista molimo određene mjerodavne (oni će se sami prepoznati) da s radnicima komuniciraju kao s ljudima, bez vikanja i deračine, grubih riječi te demonstriranja sile i moći. Na kraju krajeva, ovdje smo svi kolege i svi radimo u interesu Hrvatske pošte. Posla je puno, kao i napetosti, ali vikanjem i ponižavanjem kolega sasvim sigurno ne pomažemo razvoju naše tvrtke. I sami radnici, naši članovi kažu – sve ćemo odraditi, samo neka nas naši nadređeni malo više poštuju i ponašaju se prema nama kao prema ljudima, a ne robovima!

I OVE GODINE, MIMO PLANA

Nažalost, stara priča s godišnjim odmorima nastavlja se i ove godine. Godišnji odmori ne ostvaruju se po „planu“, već je sve opet zbrda – zdola, odnosno mimo rečenog plana. Pitamo se čemu onda uopće toliko buke i galame krajem godine kada se planovi rade i kada se ističe da se godišnji odmori moraju koristiti onako kako to piše u Rješenju o rasporedu istih? Nikog očito nije briga što su se radnici ravnali prema Rješenjima i tako planirali odmor s obiteljima, uplatili ili rezervirali termine smještaja… Mjerodavnima bi trebalo biti jasno da se već rezervirani termini ne mogu tek tako mijenjati kako kome padne na pamet, druge varijante u tom slučaju ne vrijede. Ako je rečeno da se plana treba držati, onda bi ga se trebali držati i oni koji tako naređuju i određuju!

POSLODAVAC PRIPREMA 22 OTKAZA!

Kao što vam je poznato, novi Pravilnik o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u Hrvatskoj pošti stupio je na snagu 1. svibnja 2015. Poslodavac je tada svim radnicima ponudio nove ugovore o radu. Prema dopisu koji je Poslodavac uputio Glavnom radničkom vijeću, za radnike koji su odbili ponudu novih ugovora o radu, odnosno iste nisu potpisali, bit će pokrenut postupak kolektivnog viška s obzirom da bi potreba za njihovim radnim mjestima prestala postojati. Nove ugovore o radu odbilo je potpisati 22 radnika. „S obzirom da se donošenjem Pravilnika promijenila organizacijska struktura poslodavca te su sva dotadašnja radna mjesta ukinuta mogla bi prestati potreba za radom svih radnika koji nisu prihvatili ponudu poslodavca stoga poslodavac prilikom utvrđivanja ukupnog broja radnika za čijim radom bi mogla prestati potreba nije provodio kriterije“, stoji u dopisu Poslodavca.

NAJAVA – SJEDNICA GLAVNOG RADNIČKOG VIJEĆA

Pod vodstvom novog predsjednika kolege Željka Šešerina, u utorak 21. srpnja 2015., održat će se III. Sjednica Glavnog radničkog vijeća (GRV). Na sjednici se očekuje podnošenje izvješća predsjednika Uprave g. Alena Premužaka, s podacima o trenutačnom stanju i poslovanju Hrvatske pošte. Također, očekuje se početak procesa savjetovanja o namjeravanom kolektivnom višku radnika, njih 22.

PISMO IZ RIJEKE: PRODAJ POŠTO POTO

Naša poštanska palača (Korzo 13) je prodana i to u rekordnom roku. Za ovoliko ili onoliko, u konačnici i nije važno. Važno je da strategija „Prodaj pošto poto“ funkcionira. Možda kod našeg poslodavca nema mjesta emocijama i vjerojatno misle da su napravili dobar posao, ali mi radnici GP-6 osjećamo tugu, jad i nemoć pa pitamo „Zar se i to moralo prodati“? A samo koji mjesec ranije renovirali su se uredi i šalter sala PU51101. Za koga? Možda za nove vlasnike. Možemo samo pretpostaviti koliki će prihodi ovog ureda pasti preseljenjem na drugu lokaciju. Bolje lokacije nema niti će je biti. Bezbroj pitanja ne samo naših radnika već i građana – ‘Zašto’, „Zar je Pošta u banani“, „Tko još prodaje ovakvo blago“, i slično. Mi ne znamo, ali se nadamo da zna poslodavac i da će opravdati ovakav potez. Mi nismo sigurni. Svi radnici koji su radili na Korzu 13 preselili su se  u Krešimirovu 7. Svima pohvale, a ponajviše sektoru održavanja i informatičarima koji su napravili ogroman posao u rekordno kratkom roku da bi sve funkcioniralo kako treba. Nema pr(o)edaje!

SINDIKALNO DRUŽENJE U IZLETIŠTU GOLUBINJAK

Već nekoliko godina uzastopce naši povjerenici Podružnice Rijeka i Pazin organiziraju druženje članova Hrvatskog sindikata pošte u izletištu Golubinjak u srcu Gorkog kotara. Tako je bilo i ove godine, točnije u subotu, 11. srpnja 2015. Druženju se odazvalo stotinjak naših članova iz svih dijelova Hrvatske te je cjelodnevno druženje proteklo u predivnom ambijentu i prirodnom rashlađenju što su ga stvarale goranske šume. Dok su jedni entuzijastično šetali šumom i obilazili okolne spilje, drugi su dan kratili pjesmom i svirkom. Da ne bi došlo do pada kalorija naših članova pobrinula se logistika riječke podružnice, pripremajući i nudeći delicije s roštilja, rashlađeno piće, a kao šećer na kraju druženja, članovi su se mogli poslužiti ukusnim kolačima i tortama.

TREĆI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a – PRIJAVE U TIJEKU

Kao što smo najavili u prošlom broju Post infa, Hrvatski sindikat pošte i ove godine organizira sportsko druženje svojih članova. U tijeku su prijave koje se prikupljaju do 20. kolovoza. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu (s potpisom neposrednog rukovoditelja) i suglasnost, koje možete dobiti kod svog povjerenika HSP-a. Također, svi zainteresirani moraju sa svojim neposrednim rukovoditeljem dogovoriti korištenje godišnjeg odmora u navedene dane održavanja Susreta. Da podsjetimo, Susreti će se održati Umagu od 18. do 20. rujna. Discipline u kojima će se moći sudjelovati su: nogomet (M), odbojka (Ž+M), pikado (Ž) povlačenje konopa (Ž+M) i utrka u vrećama (Ž+M). Troškovi smještaja i prehrane, koje snose sami sudionici iznose ukupno 470,00 kuna po osobi, plativo na 5 rata po 94,00 kune. Dospijeće prve rate je na isplati plaće za mjesec kolovoz (15.9.2015.).

POST INFO – LJETNA STANKA

Dragi članovi, obavještavamo vas da će zbog godišnjih odmora sljedeći broj izaći nakon 10. kolovoza 2015. Bude li izvanrednih i važnijih događaja ili informacija, bit ćete obaviješteni putem naše Internet stranice www.sindikat-hsp.hr ili putem posebne obavijesti. Ovim putem svim našim članovima želimo ugodan i opuštajući zasluženi godišnji odmor.