HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 562 – PROŠLOGODIŠNJI TROŠKOVI OSOBLJA SMANJENI ZA PREKO 200 MILIJUNA KUNA U ODNOSU NA 2012. GODINU

Sjednica Nadzornog odbora HP d.d. održana je u utorak, 9. lipnja. Između ostalog, NO je prihvatio Godišnji izvještaj o poslovanju za 2014. godinu, a o istom je svoju riječ uputio i predsjednik Uprave Alen Premužak. Iz Riječi predsjednika Uprave izdvajamo; „…Hrvatska pošta je 2014. godinu završila sa stabilnim tržišnim udjelom od 70 %. Ipak, prihodi od poštanskih usluga manji su za oko 1% u odnosu na 2013. godinu, dok je pad od čak 13% zabilježen kod financijskih usluga, drugom najznačajnijem segmentu prihoda Hrvatske pošte“, rekao je predsjednik Uprave te dodao da je pad prihoda u tom segmentu poslovanja rezultat zakonskih promjena u načinu isplata mirovina i prirodnog pada usluga platnog prometa. Također, zbog kontinuiranog pada tradicionalnih prihoda, HP intenzivno radi na stvaranju novih izvora prihoda. Istaknuo je da je prošlu godinu obilježilo i uspješno pozicioniranje Pošte na tržištu PayTV usluga s najbrže rastućom uslugom na tržištu, evotv digitalnom televizijom, koja je na kraju 2014. godine brojala gotovo 50.000 korisnika. Uvedena je i nova usluga, servis ePošta, koji je godinu završio s preko 26.000 registriranih korisnika. „U 2014. godini nastavljen je proces transformacije koji je započeo 2012. godine, a kojim je broj zaposlenika smanjen za preko 1300, dok su troškovi osoblja smanjeni za preko 200 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu. Hrvatska pošta je nakon troškovnog restrukturiranja postala efikasnija kompanija s optimalnim brojem zaposlenika koji danas odrađuju veći volumen posla nego u 2012. godini“, rekao je Premužak. Dodao je da je slijedom navedenog, trošak zaposlenika u ukupnim troškovima pao sa 66% na 59%, što je rezultat manjeg broja zaposlenika, ali i „djelomičnog svođenja materijalnih prava zaposlenih na razinu koju si Hrvatska pošta trenutno može dopustiti“. Nadalje, kako je istaknuo predsjednik Uprave, u 2014. godini, HP je ostvarila pravo na naknadu nepravednog financijskog opterećenja zbog obveze pružanja univerzalne poštanske usluge, pri čemu je HP-u isplaćeno 88 milijuna kuna, što je značajno utjecalo na ostvareni poslovni rezultat. „Kao rezultat svih provedenih aktivnosti, HP je u 2014. godini ostvarila nekonsolidiranu neto dobit od 84,2 milijuna kuna, pri čemu je EBITDA iznosila 200,9 milijuna kuna, dok je 2013. godine ista iznosila 131,9 milijuna kuna“, rekao je čelni čovjek Uprave Hrvatske pošte.

POŠTANSKE MUKE NA JUGU

Dok turistički radnici trljaju ruke na jugu lijepe naše i zadovoljno se smiješe, poštari u Dubrovniku, „raju na zemlji“, su na mukama i uopće im nije do smjeha. Sezona ondje traje gotovo čitavu godinu, a znamo svi, posebno je „gusto“ u nadolazećim ljetnim mjesecima, pa ovih dana pristiže sve veći broj turista. Nekolicina kolega iz Dubrovnika je u vrlo kratkom periodu napustilo svog „poželjnog poslodavca“ te krenulo u nove izazove vozeći turiste, dostavna vozila i slično. Kako čujemo, prenose pozitivna iskustva s novog posla, mogućnosti puno veće zarade, manje stresa. U zimskim mjesecima odmor uz naknadu s burze, te u proljeće nanovo na posao… Novi zaposlenici se teško nalaze, a kad se i nađu (u sezoni rijetko) treba vremena da bi se uključili u sustav, obučili poštanskom poslu. Nažalost, dio njih vrlo brzo uvidi kako poštanski posao i nije baš lagan te i sami odu. Stariji kolege poštari pucaju po šavovima. Više posla, veći rajoni. Stalne gužve na cesti. Ulaz u staru gradsku jezgru gotovo je nemoguć bez obzira na svu virtuoznost poštara za probijanje između grupa turista. Budući da je za vozila ograničeno vrijeme ulaza i zadržavanja u staroj gradskoj jezgri, naši poštari nerijetko ne uspijevaju odraditi svoj posao. Parkirnih mjesta nema. Prisiljeni su ostavljati mopede ili vozila na cesti i nogostupima. Kazne za nepropisno parkiranje uredno prikupljaju… Pitaju se do kada, te imaju li „oni gore sluha“ za sve ove silne probleme na našem jugu… Posao se mora odraditi, no zašto se oni koji bi to trebali ne pobrinu za bolje uvjete rada? Zar opet i uvijek radnici moraju biti prepušteni sami sebi? Zašto sve ovdje nabrojeno ne utječe na njihovu produktivnost, podjelu rajona… Hm… evo prijedloga jednoga staroga kolege – budući da imamo zimsku i ljetnu obuću, najbolje da rajone dijelimo na zimske i ljetne… No, kako to kod nas s obućom (i odjećom) biva, po svemu sudeći, ljetni bi bili u prosincu, a zimski u lipnju!

TAKO JE DOGOVORENO SA SINDIKATIMA?

Kao što je ljudi i „ljudi“ tako je i voditelja i „voditelja“. Ovi drugi, „daleko im kuća“, ili neki od njih na području GP2, služe se raznim podmetanjima i neistinama, namjerno ili iz neznanja nije nam poznato (nadamo se da je ovo drugo), govoreći poštarima da moraju, ako je potrebno, raditi svaki dan više od predviđenog radnog vremena, kako bi uručili ili pokušali uručiti sve pošiljke iznesene na dostavu!? Kažu ti isti voditelji da je tako dogovoreno (!?) i potpisano (!?) sa sindikatima. Očito se netko tko nema argumenata ili znanja organizirati posao, kako bi se isti završio u predviđenom, ugovorenom i plaćenom radnom vremenu, koristi svime samo ne istinom i argumentima. Naime, problem je u tome što je posla sve više, poštari su preopterećeni do granice pucanja, tempo je sve teži, ponekad i neizdrživ. Putni list poštara je najčešće mrtvo slovo na papiru. Kad se poštari drže Putnog lista, uostalom to im je i činiti jer taj dokument tome i služi, slijede prijetnje, pritisci, pisanje izjava… K tome još, pitaju se poštari, gdje su nestale evidencije izlazaka poštara na rajon odnosno povratka s istih? Naime, voditelji zanemaruju činjenicu da poštari u pravilu dolaze ranije na posao, najčešće (ne svojom krivnjom) kasne s izlaskom na teren i vrlo često rade više od propisanih osam sati. Budu li se poštari striktno držali početka radnog vremena tek tada će nastati frka. Znaju to dobro „voditelji“ i zato je najbolje besramno lagati spominjući fantomski, nepostojeći dogovor sa sindikatima. Takvog dogovora, naime, nit je bilo niti će ga biti. To naprosto, nije istina!

MEMORIJALNI TURNIR „PETAR EKMAJER-PERO“

Jako je lijepo kada se tradicija nastavlja iz godine u godinu i kada se radne kolege i prijatelji sjete preminulog kolege Petra Ekmajera – Pere, prijatelja i neumornog sportaša. Tako je bilo i ove godine, 30. svibnja, kada su se na Migalovcima, izletištu nadomak Slavonskog Broda, okupile četiri malonogometne ekipe i u znak sjećanja održale turnir na kojem je ekipa poštara, iz obzira prema gostujućim ekipama, „prepustila“ prva tri mjesta upravo njima. Kao i obično, ovaj susret je imao i „treće poluvrijeme“ u kojem se ugodno zabavljalo uz mirise slavonske kuhinje, što je bilo djelo ruku „majstora Luke“. Kao i svih prethodnih godina i ovog puta je u organizaciji sudjelovao Hrvatski sindikat pošte, Podružnica 5, na čelu sa našom povjerenicom Darijom.

SAMO ČETVRTINA RADNIKA U SVIJETU IMA STALAN POSAO

Samo 26,4 posto radnika širom svijeta radi na temelju ugovora o stalnom radnom odnosu, utvrdila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom prvom godišnjem izvješću o “prirodi radnih mjesta” koje obuhvaća ukupno 180 zemalja svijeta odnosno 84 posto svjetske radne snage. Među preostale tri četvrtine radnika, njih oko 13 posto, zaposleno je temeljem ugovora o skraćenom radnom vremenu ili na određeno vrijeme, a čak 60,7 posto radi bez ikakvog ugovora, utvrdili su u ILO-u. Najveći je udio radnika “bez stalnog ugovora” prema podacima iz 2010. bilježila Kina, čak 91,47 posto. U Hrvatskoj je prema raspoloživim podacima ILO-a iz 2012. godine udio “bez stalnog ugovora” bilo 33,5 posto radnika. U ILO-u izdvajaju i trend učestalog zapošljavanja na određeno vrijeme, posebno među ženama. “U pojedinim slučajevima nestandardni oblici zapošljavanja mogu pomoći ljudima da uđu na tržište rada ali novi trendovi odražavaju i raširenu nesigurnost među mnogim radnicima u današnjem svijetu”, ističe glavni tajnik ILO-a Guy Ryder.