HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 560 – GRV SE PROTIVI ODLUCI POSLODAVCA O SMANJENJU PLAĆE „NA RATE“

Glavno radničko vijeće (GRV) usprotivilo se Odluci Poslodavca o „posebnoj zaštiti radnika“. Naime, navedenom odlukom „radnicima s invaliditetom poslodavac će osigurati zaštitu plaće u trajanju od mjesec dana od dana sklapanja ugovora o radu, a nakon isteka tog roka plaća će im se smanjivati kroz 12 mjeseci, a radnicima koji rade s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju poslodavac će osigurati punu zaštitu plaće za vrijeme trajanja prava i 15 dana po prestanku korištenja tog prava s obzirom da postoji zakonska zabrana otkazivanja ugovora o radu, a nakon proteka tog perioda plaća će im se smanjivati u narednom periodu od 12 mjeseci.“ Očitovanje GRV-a prenosimo u cijelosti; „Glavno radničko vijeće iskazuje svoje razočarenje činjenicom da su Odlukom Uprave Društva HP d.d., prava ovih socijalno ugroženih kategorija radnika uopće bila smanjivana. Ako znamo da se radi o kategorijama radnika s invaliditetom i radnika koji rade s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, ne možemo nikako razumjeti takvu Odluku. U vašem dopisu navodite da se radi o „posebnoj zaštiti određenih kategorija radnika“, a Glavno radničko vijeće smatra da ovakva terminologija Poslodavca nikako nije prikladna. Naime, radi se o radnicima kojima je Uprava svojom jednostranom odlukom prvo smanjila njihova materijalna prava, a sada donosi novu odluku o njihovoj navodnoj posebnoj zaštiti, koja u stvarnosti to i nije, jer će se predmetna prava ipak smanjiti, samo kroz duže vremensko razdoblje. S obzirom na sve navedeno, Glavno radničko vijeće ni na koji način nije spremno pogrešnim odlukama Uprave dati legitimitet, jer ih smatramo duboko nepravednim prema socijalno posebno  ugroženim kategorijama radnika Hrvatske pošte. Napominjemo, da u trenutku kada je donosio odluku kojom su smanjivana prava ovih radnika (koja je mogla biti i pozitivna za iste), Poslodavac nije imao potrebu savjetovati se s Glavnim radničkim vijećem. Pozdravljamo svaku aktivnost Poslodavca koja ide ka poštivanju, unaprjeđivanju i zaštiti prava radnika, te se nadamo da ćete pronaći načina da nastalu situaciju razriješite čim prije to bude moguće.“

ČIŠĆENJE ŽUMBERKA ZABILJEŽILE I KAMERE HTV-a

Ekološkoj akciji “Očistimo Hrvatsku od auto olupina”, koju već desetak godina provodi udruga Zelene stope, i ove su se godine (četvrti put uzastopce), točnije 15. ovog mjeseca, pridružili naši poštari s područja Samobora i Jastrebarskog – članovi HSP Podružnice 1- Zagreb – te odlučili uz svoje svakodnevne obveze bilježiti i sva mjesta gdje se nalaze auto olupine. Naše vrijedne poštare u akciji zabilježile su i kamere HTV-a, a isto ćemo na malim ekranima moći gledati u sklopu dokumentarnog filma o Žumberku. Točan datum emitiranja još uvijek nije poznat, no o istom ćemo vas na vrijeme obavijestiti. Da podsjetimo, smisao akcije, koju su podržali Hrvatska pošta i Hrvatski sindikat pošte, jest da Samobor i okolica budu regija bez divljih deponija, auto olupina, štednjaka i hladnjaka. Unatoč lošem vremenu, čišćenju žumberačkog područja pridružio se veliki broj poštara, najveći do sada, pa je akcija bila vrlo uspješna. Samoborski poštari ovom akcijom žele potaknuti ostale kolege u čitavoj domovini da se pridruže toj hvalevrijednoj akciji. Budući da će iduće godine za poštare ova akcija biti jubilarna, peta, sukladno razgovorima, od Poslodavca očekuju izdavanje prigodne poštanske marke. I na kraju – veliki bravo za naše vrijedne i ekološki osviještene poštare!

KIČMA-TRANS NA FURGONSKIM LINIJAMA

Problemi na terenu ne jenjavaju. Nedavno smo upozoreni na stanje u južnijim krajevima lijepe naše, pa da previše ne duljimo, mail našeg kolege, povjerenika za zaštitu na radu, prenosimo u cijelosti. „U posljednje vrijeme na furgonskim linijama koje idu prema otocima Hvar i Brač imamo po nekoliko paleta hpexpres pošiljaka vrlo velike težine. Vozača dočeka e-mail poslan od voditeljice područja u kojem se navodi da je paletu potrebno dostaviti na adresu primatelja i time su u hpexpresu rješili svoj problem. Sve ostalo je sada problem vozača. Otok Hvar ima dva distribucijska centra – Jelsu i Hvar, a Brač jedan – Supetar, imaju vozila kojima se prijevoz tih pošiljaka dostavlja na adresu primatelja. Furgonskom linijom se dakle pošiljke dostavljaju u te centre, a oni ih dostavljaju i zaprimaju na adresi. Ni u jednom od tih distribucijskih centara nema ni paletara niti viličara za sigurno pretovarivanje tih pošiljaka koje su teške i po nekoliko stotina kilograma (!) i čija isporuka se u najviše slučajeva obavlja RUČNO. Ovo RUČNO često rade vozač i dostavljač čime ugrožavaju sebe i svoje zdravlje. I sam sam vozač pa znam da organiziranog istovara nema, a ako ga i ima to su trojica, četvorica nepoznatih muškaraca, bez viličara. Drugi problem, koji se u ovakvim prilikama događa, je EKS za distribuciju novca koji se stalno nalazi u vozilu, a zakon koji regulira ovu materiju ne dozvoljava nikakvo odstupanje od zadanog UTP-a, te zadrža-  vanje samo uz poštanske urede. Odlazak na adresu i istovar tih paleta često se nalazi izvan naselja te odlazak tamo na istovar, kad isti obavljaju nama nepoznati ljudi nimalo nije ugodan. Nemaju oni viličara koji je naveden u e-mailu, a oni su, hvala Bogu, jaki i moćni te dvojica trojica ulaze u tovarni prostor vozila tik uz EKS te RUČNO nose i guraju palete… Mi vozači ne želimo preuzimati nikakvu odgovornost za bilo kakve nastale ozljede niti druge neugodnosti koje mogu nastati ovakvim rukovanjem paletama te pozivamo sve koji se mogu prepoznati u ovom lancu odgovornosti da hitno reagiraju.“ Budući da su navedeni problemi vrlo ozbiljni te si ih Hrvatska pošta kao ozbiljan i poželjan poslodavac ne bi smjela dozvoliti, iskreno se nadamo da će se po ovom pitanju hitno poduzeti mjere koje će zaštititi radnike i spriječiti moguće i ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje.

CILJEVI MODERNI – SREDSTVA ZA RAD PRETPOTOPNA

Prošle smo godine bili svjedoci proglašenja tehnološkog viška radnika u kojem se Poslodavac poziva na razno razna tehnološka unapređenja koja su kao takva u mnogo čemu ”olakšala i ubrzala” određene procese rada. O kakvom se tehnološkom unapređenju radi, često nije poznato, tim više kad znamo kako određene stvari zapinju već na prvom koraku. Od niza primjera, evo jednog. Poznato je da pojedini poštanski uredi imaju zastarjele fax uređaje koji nemaju mogućnost kopiranja, a da bi apsurd bio veći, Poslodavac od radnika traži da ostvare zadane ciljeve za čije je ostvarenje potrebno kopirati osobne iskaznice korisnika?! Radnici su prisiljeni snalaziti se i dovijati na svakakve načine, čak i tako da osobne iskaznice fotografiraju vlastitim mobitelom ili u pomoć pozivaju voditelje čiji su mobiteli nešto kvalitetniji. Što reći na ovo?! Pitamo se već, po tko zna koji put, kakav je to poslodavac koji svojim radnicima nije u stanju osigurati osnovna sredstva za rad i koji, unatoč tome, inzistira na ostvarenju neostvarivih ciljeva, a potom ih za sve to i ocjenjuje?

MEMORIJAL „ROBERT BAJTAL 2015.“

U sjećanje na kolegu i sindikalnog povjerenika Roberta Bajtala, koji je poginuo na radnom mjestu u PU Vinkovci, Hrvatski sindikat pošte je 23. svibnja organizirao 14. Memorijal „Robert Bajtal“. Zbog prošlogodišnjih katastrofalnih poplava turnir se nije održao, a novac namijenjen za tu svrhu prenamijenjen je za pomoć stradalim kolegicama i kolegama. Memorijal se, kao i svake godine, održao u Vinkovcima, a na njemu su sudjelovale muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske. Na turniru su sudjelovali i gosti – kolege iz Mađarskog sindikata pošte. Iako sportski rezultati nisu bili u prvom planu, valja reći da su malonogometni turnir osvojili Zadrani, dok su Dalmatinke bile najbolje odbojkašice. Uspomene na poginulog kolegu Roberta, sportski duh i ugodno druženje obilježili su i ovogodišnji Memorijal.