HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 557 – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Kao što smo i najavili u prošlom broju Post infa, ovogodišnja prvosvibanjska sindikalna prosvjedna povorka održat će se u Sisku, gradu koji je zbog propale industrije, ali i najava daljnjih propadanja postao grad – slučaj. Okupljanje prosvjednika će biti na prostoru Gradske tržnice Kontroba, od 9,00 do 10,00 sati (tamo će se parkirati autobusi i osobni automobili). Formirana povorka će u 10,00 sati krenuti prema prostoru Velikog Kaptola gdje će se održati prosvjed i biti odaslane poruke vladajućima. Prosvjedni skup trajat će najkasnije do 11,30 sati. U prosvjedu će, kao i svake godine, sudjelovati i povjerenici Hrvatskog sindikata pošte, koji je član najveće sindikalne središnjice u Hrvatskoj, Nezavisnih hrvatskih sindikata. Na prosvjed su pozvani i svi oni koji mogu i žele doći kako bi udružili snage s obespravljenim radnicima i glasno odaslali prosvjedne poruke onima koji kroje naše radničke sudbine. Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Oko 40.000 radnika tada je prosvjedovalo ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine.  Svim našim članovima i radnicima Hrvatske pošte čestitamo 1. svibnja, Međunarodni praznik rada!

ORGANIZACIJA POSLA NA POŠTANSKI NAČIN

Prevesti kubik daske ili možda jedna vrata te time napraviti recimo 300 ili 600 kilometara? E pa nije to ništa za Hrvatsku poštu. Kubik daske košta koliko košta, razlika u cijeni ne može biti tolika da se isto isplati kupiti u Zagrebu, pa prevesti na drugi kraj države i ujedno pokriti trošak prijevoza, i to kamionom!? Nekako nam je čudno da kubik daske i vrata ne stanu u kombi! Imamo informacije sa terena da navedeni slučaj nije izuzetak već malo pomalo i pravilo… Eto, toliko o savjesnom i stručnom, štedljivom načinu poslovanja u Hrvatskoj pošti.

KAPITAL VS RADNIK

Kako je lijepo gledati nasmiješena lica radnika Hrvatske pošte u korporativnim glasilima. Čovjek se zapita jel´ mi to radimo u istoj kompaniji? Gdje rade ti “sretnici” s osmijehom?! Svakodnevna situacija je, dragi Poslodavče, potpuno drugačija! Suze, strah, pritisci, prijetnje radnom knjižicom – to je svakodnevica naše kompanije. Pod izlikom racionalizacije i ostvarivanja zarade, lomi se radnika na sve moguće načine. Dokle? U nekim dalekim uljuđenim zemljama poslodavac je svjestan vrijednosti radnika i njegovog rada. Jako mu je važno održati pozitivnu radnu atmosferu upravo zbog te iste zarade. Samo zadovoljan radnik daje svoj maksimum. Primjeri uspješnih kompanija počivaju na radnicima koji ne dolaze sa grčom u želucu na posao. Ne opstaju tamo rukovoditelji koji se iživljavaju i koji svoju nesposobnost i nestručnost kamufliraju prijetećim glasom i nadmenim stavom. Čovjek se zapita čemu sve te edukacije na temu komunikativnost, upravljanje timom, rješavanje konflikata, kad su rijetki oni koji primjenjuju te vještine. Želite kapital? Imate ga u svojim radnicima, osvijestite to napokon! Upravo o njima ovisite vi i vaš uspjeh!

SVJETSKI DAN ZAŠTITE NA RADU

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. travnja kao Međunarodni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Od 2007. godine i u Hrvatskoj se, odlukom Sabora RH, ovaj dan obilježava kao Nacionalni dan zaštite na radu. Prema podacima Inspektorata rada za 2014. godinu 6 radnika umrlo je na radu od posljedice akutne ili kronične bolesti, smrtno su stradale 2 osobe koje nisu bile radnici ni osobe na radu ni druge osobe u smislu Zakona o zaštiti na radu. Ozlijeđeno je ukupno 1549 osoba, od toga je smrtne i teške ozljede zadobilo 1237 osoba. Ovakvi neslavni podaci jasno govore da sigurnost i zaštita na radu moraju biti na višem nivou i temelj svake radne aktivnosti. Poseban naglasak na ovogodišnjem obilježavanju Dana zaštite na radu je svojevrsna pošast novog doba – zlostavljanje na radnome mjestu, odnosno mobing. Naime, stručnjaci kažu da mobing raste u sredinama gdje je osobni i radni moral na niskim granama. U Udruzi mobbing ističu da je oko 15 posto osoba u radnom odnosu pod nekom vrstom mobinga. Pod tim se podrazumijeva šikaniranje, maltretiranje, diskriminiranje, ponižavanje… Stručnjaci upozoravaju, mobing je tihi ubojica. No i dalje sustav ne čini ništa. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja uopće nema zakon o zabrani zlostavljanja. Iz Ministarstva uvjeravaju da će se i to promijeniti. Sindikati, pak, upozoravaju da nema radne sredine u državnom, javnom sektoru i industriji gdje mobinga nema. Sve manje se cijeni kvaliteta rada, a sve više se cijeni rođaštvo, politička podobnost i onda upravo oni koji nisu sposobni mobingiraju one radnike koji su sposobni. Od mnogih povreda se radnici mogu izliječiti, ali od zlostavljanja; maltretiranja, diskriminiranja i ponižavanja na radnom mjestu – nažalost ne, upozoravaju stručnjaci. Zato, koliko god kapitalizam bio nemilosrdan, dostojanstvo i zdravlje te život radnika moraju se štititi.

Obavještavamo sve naše članove Podružnice 5 (GP5) da je glavnom povjereniku toga područja, našem kolegi Mariu Vrčeku promijenjen fiksni broj telefona te ga od sada možete kontaktirati na novi broj 031/ 205 737.