POST INFO 555 – MOGUĆA DISKRIMINACIJA INVALIDA RADA U HP d.d.

Nakon zajedničkog dopisa HSP-a i RSRH-a u kojem se Državni inspektorat upozorava na probleme koji su u HP-u nastali slijedom donošenja nove sistematizacije radnih mjesta, pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je dopis/pritužbu Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak. Pritužbu prenosimo u cijelosti;
„Poštovana gospođo Slonjšak, sukladno čl. 6. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (NN, br. 107/07), a u vezi s čl. 13. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN, br. 85/08 i 112/12) na nadležno postupanje ustupamo Vam zajedničku pritužbu Hrvatskog sindikata pošte i Republičkog sindikata radnika Hrvatske, u kojoj se, među inim, ukazuje na moguće kršenje prava iz radnog odnosa te moguću diskriminaciju invalida rada zaposlenih kod poslodavca HP d.d., Zagreb.
Pučka pravobraniteljica će sukladno Zakonu o pučkom pravobranitelju (NN, br. 76/12) na okolnosti iz pritužbe provesti ispitni postupak radi utvrđenja mogućih nepravilnosti iz svoje nadležnosti. S poštovanjem, PUČKA PRAVOBRANITELJICA Lora Vidović.“

POSLOVNI DNEVNIK – POŠTA OD PRODAJE IMOVINE OČEKUJE VIŠE OD 13 MILIJUNA EURA!

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, Hrvatska pošta na javnom natječaju prodaje 36 nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti oko 13 milijuna eura! Kako piše u tekstu, riječ je o različitim tipovima nekretnina, a svima je zajedničko što nisu adekvatni za poslovanje. „Tvrde tako u HP, a kupce traže za nekretnine diljem zemlje, i to za poslovne prostore, stanove i zemljišta, ali ponovo i za odmaralište u Sukošanu procijenjeno na 2,8 milijuna eura, te poslovne zgrade u središtu Rijeke i Šibenika, te na Pilama u Dubrovniku. Riječka je procijenjena na 5 milijuna eura, šibenska na 1,4 mil. eura, a poštanska palača u Dubrovniku za početnih 2 mil. eura“, stoji u Poslovnom dnevniku. Iz HP-a su za isti rekli kako su spomenute nekretnine lokacijski vrlo vrijedne za neke druge potencijalne biznise, no za poštanski, nisu. “HP u svojem vlasništvu broji više od 800 nekretnina. Uz niz aktivnosti, kao i izradu vlastitog registra nekretnina, donijeta je i strategija aktivacije neaktivnih nekretnina prema kojoj, doznajemo, na jesen kane na prodaju ponuditi i suvlasničke dijelove u određenim nekretninama“, piše Poslovni dnevnik.  Hm… nije, čini se, teško prodavati imovinu u koju nisi uložio puno kapi znoja svog. Imovinu, koju je netko stvarao godinama i u nju uložio sav svoj radni vijek… No, eto, novaca će izgleda biti. Pitanje je samo za koga i za čiji džep. To ne znamo, ali znamo da opravdanih isprika za neisplatu božićnica, uskrsnica, jubilarki i dara za djecu više neće biti.

NEPOTIZAM…

“Poštovani! Ponukana člankom iz informativnog tjednika HSP Post info “Veza i nepotizam vs. školovanje iskustvo kvaliteta” osjetila sam potrebu da Vam se javim kako se i ja nalazim u identičnoj situaciji. Radim u većem dostavnom poštanskom uredu A kategorije u kojem je klima i radna atmosfera i te kako pozitivna i gdje se prepoznaje timski rad unatoč svim problemima s kojima se susrećemo svakodnevno. Ne pada mi napamet ne izvršavati svoje radne obaveze unatoč tome što se smatram zakinutom i što mi se ne priznaje završena VŠS škola, živim u ludom uvjerenju da će doći neka bolja vremena a do tada svima nama ostaje da ostvarujemo svoje ciljeve i usput se slikamo sa svojim diplomama i radnim stažom od preko 25 lijepih godina u HP d.d. Lijep pozdrav upućujem Vam iz meni dragog Poštanskog ureda 23420 Benkovac!”

DA DIREKTORICE, LJUBIM RUKE

Potpisivanje novih ugovora o radu, koje se ovih dana događa u Hrvatskoj pošti, ponovno je pokazalo pravu stranu određenih pojedinaca, onih koji vode ovu tvrtku. U „stručnost“ mnogih smo se već imali priliku uvjeriti. Tako, i opet, izvršna direktorica jednog GP-a ukida i smanjuje, ali to nema hrabrosti priopćiti svojim dojučerašnjim suradnicima voditeljima. Svoju suosjećajnost je više puta pokazala. Bilo je to i u programu zbrinjavanja tehnološkog viška radnika. Naime, radnici koje je predložila za tehnološki višak o istome su saznali putem „posrednika“, često od sindikalnih povjerenika. Ovoga puta dogodila se slična stvar. Dotična direktorica ukinula je pojedina područja, a time i voditelje, a da nikome o tome ni riječ nije rekla. Da stvar bude gora, donedavno je sa istim tim nepoželjnim i smijenjenima planirala i dogovarala određene promjene na područjima. I tu nije kraj… Naime, još gore od goreg jest činjenica da je smijenjena voditeljica u trenutku „loših vijesti“ bila na bolovanju te da joj dotična direktorica iste nije osobno priopćila, već joj je poslala svog „glasnika“. Eto, toliko o ljudskosti i poštenju. A sada – o razlozima. Dakle, prema kojim kriterijima je direktorica, za odstrel odabrala baš tu voditeljicu? Iako je voditeljica redovito ispunjavala postavljene ciljeve, za razliku od nekih drugih, stigla joj kazna. O čemu se doista radi? Pa možda o tome, da dotična voditeljica nije bila obična klimoglavica već osoba sa stavom, mišljenjem i argumentima koji se nisu baš uvijek dopali sveznajućoj direktorici. Tu, prema svemu sudeći, leži zec. Ljubi ruke, klimaj glavom, radi protiv svojih uvjerenja, načela i poslovne logike. Uvijek kaži „da, omiljena direktorice, vi sve najbolje znate, vi ste nepogrešivi“ i, ne bojte se, onda nema zime.

LANI OBAVLJENO VIŠE OD TISUĆU INSPEKCIJA S PODRUČJA RADNIH ODNOSA

Lani su inspektori rada obavili 20.091 inspekcijski nadzor pri čemu je 11.861 nadzor obavljen u području radnih odnosa, a ostatak u području zaštite na radu. U području radnih odnosa, zbog osnovane sumnje da je počinjeno ukupno 6.853 prekršaja, inspektori su protiv poslodavaca fizičkih i pravnih osoba nadležnim prekršajnim sudovima podnijeli 2.957 optužnih prijedloga, izdano je 258 obaveznih prekršajnih naloga i 118 prekršajnih naloga te izrekli 55 kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Osim zapošljavanja radnika bez sklapanja ugovora o radu na zakonit način, nezakonitog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, neprijavljivanja ili zakašnjelog prijavljivanja radnika na obvezna osiguranja, većina prekršaja odnosila se i na, primjerice, nesklapanje ugovora o sezonskom radu, neisplatu minimalne plaće, uskratu dnevnog, tjednog i godišnjeg odmora, nezakonit prekovremeni rad.

CENTRALIZACIJA

Jedna od brojnih „kuga“ kojima je kontaminirana ova (ne)sretna Država je i posvemašnja centralizacija svega i svačega. Centraliziralo nas je do te mjere da nam se pomjerio centar za ravnotežu pa sve bauljamo lupajući glavom, najprije desno pa onda lijevo, i obrnuto. Kako u premiloj državi tako i u predragoj Pošti. U državnoj tvrtki, o Pošti je riječ, ako si imalo školovan i išta ambiciozan, a rođen si, ne svojom krivnjom, podalje od metropole, u metropolu ti je poći. Stvoriše, dakle, metropolu i brojne tamne vilajeti, „palanke“ bez perspektive i budućnosti. Nedavno se tako, na sastanku takozvanih socijalnih partnera, razvila diskusija o tome je li baš uvijek opravdano da sve „mora biti u Zagrebu“. Unatoč modernim komunikacijama, svijetu kao globalnom selu, moraju li baš sve pametne glave „sjediti“ u centrali? Moraju, kaže poslodavac, jer kakva je Država takva i tvrtka mora biti. Štoviše, dokazujući da kadrovi sa „periferije“ imaju svoju šansu u HP, nabrojiše nekolicinu onih koji iz, recimo Slavonije, danas svoj kruh zarađuju na dosta visokim pozicijama u Jurišićevoj. Promašili „ceo fudbal“, rekli bi tamo neki. U tom i jest’ kvaka! Zašto u Jurišićevoj, a ne recimo, u osječkoj ulici Kardinala Stepinca? Zašto, na primjer, pravnika iz Rijeke sele u Zagreb iako u Rijeci posla ne manjka, a onda će istog tog pravnika ili nekog drugog, manje je važno, zbog potrebe posla slati na službeni put u istu tu Rijeku? Puno je pitanja „ZAŠTO“, najčešći odgovor je „ZATO“!