HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 551 – UNATOČ „NE“ GRV-a, PRAVILNIK O PLAĆAMA IDE DALJE

Glavno radničko vijeće je reklo NE! GRV je odbilo dati prolaznu ocjenu novim pravilnicima o sistematizaciji i plaćama, potkrepljujući tu svoju odbijenicu nizom argumenata. Nažalost, njihovo NE, i gotovo sve prijedloge i argumente Poslodavac nije uvažio. Svoj odgovor GRV-u Poslodavac zaključuje rečenicom: „Slijedom svega navedenog, poslodavac je odgovorio na primjedbe i prijedloge GRV-a, a savjetovanje o Prijedlogu pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta i Prijedlogu pravilnika o plaćama smatra završenim.“  Obzirom da je Zakonom propisana procedura provedena, Poslodavca više ništa ne sprječava da svoj naum u vezi ova dva (pre)važna pravilnika donese i primjeni.  Godinama  najavljivani i željno očekivani pravilnici koji su trebali ispraviti stare nepravde, bit će doneseni usprkos protivljenju radničkih predstavnika. Istini za volju, novi Pravilnik o plaćama ispravlja neke od starih nepravdi ali, nažalost, čini neke nove. Iščitavajući ove pravilnike, neupućen netko bi teško mogao zaključiti da je riječ o pravilnicima koji se odnose na radnike tvrtke čija je osnovna djelatnost primiti, prevesti i dostaviti pošiljku. Od tristošezdesetitri (363) sistematizirana radna mjesta, najveći broj je onih koja se odnose na sve, samo ne na osnovnu poštansko-trudbeničku djelatnost. Pače, više od tri stotine se bavi svime, samo ne „poštarijom“!? Instaliralo u Pravilnike stručnjaka svih vrsta, eksperte za ovo i ono, stručne suradnike za mjesečeve mijene, voditelje programa za sve i svašta, analitičare za analizu analize, nabavljače za rušenje javnih nabava, više referente i koordinatore za (nad)referiranje i (nad)koordiniranje, dizajnere za niškoristi, analitičare za možda je, a možda i nije, arhitekte za nisku visokogradnju, elektroničare za kratke spojeve, vozače bez portfelja…  Teško je reći da su novi Pravilnici ono što smo željeli i očekivali, naposljetku i predlagali. Usporedni podaci (desna tablica) o broju radnika kojima će plaća po novom Pravilniku ostati ista, biti veća ili će se smanjiti, mogu se gledati s barem dvije strane, ovisno o tome jeste li optimist ili pesimist, pa čašu vidite polupraznom ili polupunom. Ono što stvarno možemo doživjeti boljom viješću, posebno kad se radi o radnicima Pošte s najnižim primanjima, povećanju plaće se može nadati 128 čistačica, 1270 poštara, 1403 operatera, 62 vozača…

ISPORUKA NOVE SLUŽBENE ODJEĆE I OBUĆE

Nakon brojnih upita, Poslodavac nam je poslao tablicu nabave i isporuke službene odjeće i obuće. Sudeći prema tablici, tekuća će godina biti bogata isporukama i ljetne i zimske opreme. Tako se već u tekućem mjesecu očekuje isporuka zimske službene odjeće, dok bi u travnju trebale biti isporučene niske i visoke cipele za poštonoše, radna odjeća te dvodijelna kišna odijela. Isporuka rukavica za mopediste i rukavica za zaštitu od hladnoće očekuje se u svibnju, dok se u lipnju očekuje isporuka službene ljetne odjeće. U konačnici, u mjesecu kolovozu i rujnu očekuje se isporuka košulja s dugim rukavima za poštonoše i za šalterske radnike.

KACIGA GLAVU ČUVA

Da, istina živa, samo ako se ne radi o kineskoj kacigi i hrvatskoj glavi. Nabavka kaciga za čuvanje poštanske glave, čudo je neviđeno, malo se zakomplicirala. U stvari, ovdje bi trebalo okriviti poštare, čije glave nisu kompatibilne s nabavljenim kacigama. Te proklete kacige, kako Poslodavac reče, „azijski model koji više ide u visinu, a manje u širinu, za razliku od Europskog standarda gdje kaciga više ide u širinu, a manje u visinu“ i još, k tomu, dodaje Poslodavac, takozvana „jajasta i obla forma“ kacige.  Ako smo dobro razumjeli, hrvatski poštar ima oblu glavu, a azijski jajastu, pa bi im, s tim u vezi trebalo nabaviti odgovarajuće kacige. Valjda?! Kvaka u cijeloj priči je u tomu što smo do tih historijskih otkrića o „ergonomskim karakteristikama“  i oblicima kaciga, došli tek nešto malkice poslije negoli su kacige kupljene. Al’ nema veze, ima Poslodavac rješenje za sve. Jednostavno će se „u bagatelnom postupku“, za nekakvih tričavih šezdesetak tisuća kuna, kupiti dodatni kontingent jajastih kaciga za oblu glavu. Samo malo većih brojeva, pretežito XXL i XXXL. I problem riješen, k’o da ga nikad ni bilo nije.  Dovraga, nitko živ se nije sjetio puno efikasnijeg rješenja. Kako bi bilo da se „bagatelnom nabavom“ pribavi stanoviti broj Azijata čije su glave navikle na „jajaste kacige“. Bila bi to višestruka korist za Poslodavca. Kacige takvog oblika već imamo i ne trebaju nam nove, a poznato je da su Azijati navikli raditi za „bagatelne“ plaće, skoro pa džabe. Usput onako, u cijelu transakciju, proizvođačima jajastih kaciga, zauzvrat besplatno i trajno ustupiti vlasnike oblih glava – nabavljače pogrešnih kaciga. Vuk sit i koze na broju, rekli bi.

ODMOR I LJETOVANJE U “PLAVOJ VALI” TURISTIČKA SEZONA – PRIJAVE SE PRIMAJU OD 16. OŽUJKA DO 3. TRAVNJA

Članove Hrvatskog sindikata pošte i sve radnike zaposlene u Hrvatskoj pošti obavještavamo da mogu podnijeti svoje prijave za LJETOVANJE i ODMOR u smještajnim turističkim objektima Plave Vale HSP. Vrhunski smještaj i iznimno pristupačne cijene pružaju mogućnosti uživanja u najljepšim hrvatskim top turističkim destinacijama. Cijene smještaja kreću se u rasponu od 200 do 350 kn po danu, ovisno o veličini apartmana i njegovoj lokaciji. Plaćanje turističkog smještaja moguće je jednokratno (uz popust od 5%) ili u ratama (5-10 mjesečnih rata, bez kamata). Ako ste u vremenu od 15.6. do 14.9. namjeravali svoj odmor provesti u nekom od naših moderno uređenih turističkih objekata, po iznimno povoljnim cijenama: Punat na Krku (200, 280 ili 350 kn po danu), Rogoznica (300 kn), Bol na Braču (300 kn), Vrboska na Hvaru (280 ili 350 kn), Mlini kod Dubrovnika (250 ili 300 kn), pozivamo Vas da popunjeni obrazac za prijavu, koji možete naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, pošaljete poštom na adresu ¨PLAVA VALA HSP¨ d.o.o., Radićeva 12, 10000 Zagreb ili fax-porukom na broj 01 4929-676 ili na e-mail blagajna1@sindikat-hsp.hr, zaključno do 3. travnja 2015.  Za turističku sezonu u 2015. raspored smjena bit će na bazi sedam noćenja (ponedjeljkom – počevši od 15.6.2015.), osim za smještaj u Vrboskoj na otoku Hvaru, gdje će smjene biti na bazi 10 noćenja (počevši od 13.6.2015.). Sve preostale informacije vezane uz naše turističke objekte možete pročitati na našoj internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr (dostupno od danas iza 17 sati) ili upitati na telefone 01 4686-087 i 01 4686-088.