HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 549 – ZORRO OSVETNIK

Za razliku od Zorroa, slavnog filmskog junaka, koji je u svoje osvetničke pohode odlazio maskiran, koliko – toliko skrivajući identitet, poštanski Zorro u liku i (ne)djelu voditelja područja, osvetu provodi potpuno javno, ne bojeći se ničeg i nikoga. A i što bi se, uostalom, i koga bojao?! Nadređenih svakako ne! U svojoj kompletnoj drskosti, ne libeći se zloporabe položaja voditelja područja, Zorrou ništa ne može, niti smije, stati na putu njegove ljutite osvete. Zaboga, narušeni su čast i ugled, pa su u obrani tih svetinja dozvoljena sva oružja i svi udarci, naročito oni ispod pojasa. Elem, čast, ugled, ego i još štošta su teško ranjeni grijehom sindikata koji se drznuo očekivati, štoviše tražiti, naposljetku i putem suda, da gospodin voditelj, pozajmicu isplaćenu prije gotovo četiri godine, jednostavno vrati. Taj gaf, taj neviđeni bezobrazluk, svakako zaslužuje (re)akciju, osvetu čak!! Zna poštanski Zorro kako to izvesti, kako nauditi drznicima i kako zloupotrijebiti „šefovski“ položaj u ostvarenju svoga cilja. Zaboravio pri tom dični voditelj onu staru, narodnu – svaka sila za vremena!

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE

Prošli tjedan, točnije 20. veljače, u svijetu, pa tako i kod nas, obilježen je Svjetski dan socijalne pravde. U povodu toga dana, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uputio je priopćenje u kojem je istaknuo kako je svijet u kojem živimo „svakakav samo ne socijalno pravedan i u kojemu je iz dana u dan sve više socijalnih nepravdi i neravnoteža“. Napomenuo je da ni Hrvatska, nažalost, ni po čemu ne odstupa od takve slike svijeta. „Danas u Hrvatskoj prema statističkim podacima 19,5 posto građana živi ispod linije siromaštva, a brojka siromašnih kreće se oko jedne trećine ukupnog broja stanovnika. U Hrvatskoj je 329.639 nezaposlenih, 41.217 radnika radi, a ne prima plaću…“. Ovi alarmantni podaci dovoljno govore u prilog činjenici da itekako daleko živimo od socijalne pravde. Upravo zato, upozorava Sever, treba dignuti glas, upozoravati i tražiti, jer „imamo pravo na dostojan posao i dostojne uvjete rada, imamo pravo na dostojne plaće i mirovine od kojih možemo dostojno živjeti i mi i naše obitelji“. Dodao je kako nam je sve to, uostalom, zajamčeno i Ustavom RH, što bi na umu trebale imati političke elite, ali i poslodavci.

PRIJEDLOZI ORGANIZACIJSKIH PROMJENA, PRAVILNIKA O SISTEMATIZACIJI I PRAVILNIKA O PLAĆAMA

Kako je Poslodavac u Vašoj pošti već objavio, izrađeni su Prijedlozi pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnika o plaćama. Pravilnici su u petak 20. veljače 2015. poslani na savjetovanje Glavnom radničkom vijeću (GRV), koje za očitovanje ima 10 dana. Kako Poslodavac ističe u svom priopćenju, organizacijske promjene trebaju odgovarati potrebama Hrvatske pošte; radna mjesta trebaju se prilagođavati potrebama tvrtke i potrebama tržišta, a sistematizacija radnih mjesta u HP-u dugi niz godina nije pratila te promjene. Promjena ima dosta, no kako ističe Poslodavac, one ni u kojem dijelu neće dovesti do viška zaposlenika. Prema najavama, Pravilnik o plaćama bi se trebao primjenjivati od svibnja ove godine.

SORTIRNICA DUBROVNIK – ODGOVOR POSLODAVCA

U prošlom broju Post infa pisali smo o zabrinutim radnicima sortirnice i prijevoza Dubrovnik, koji su nam se pismenim putem obratili za pomoć te upozorili na probleme s kojima se susreću u organizaciji prijevoza i dostave HPE pošiljaka preko državne granice Klek-Neum, kao i o namjeri Poslodavca da te probleme riješi cjelovitim prelaskom razrade pošiljaka iz Dubrovnika u Split. Budući da smo Poslodavcu, odmah po primitku pisma, uputili dopis, stigao nam je njihov odgovor te ga prenosimo u cijelosti;
„Poštovane kolegice i kolege,
Svjesni smo činjenice da u današnje vrijeme krize i socijalne nesigurnosti bilo kakva informacija koja bi se ticala potencijalnih ukidanja radnih mjesta kod ljudi može izazvati nesigurnost i neizvjesnost. Hrvatska pošta je društveno odgovorno poduzeće, a što se posebice ogleda u odnosu prema zaposlenicima. Upravo iz tog razloga želimo vam dati pravu i točnu informaciju vezanu uz eventualno izmještanje poslovanja sortirnice Dubrovnik u Split. Činjenica jest da je u Strategiji razvoja Hrvatske pošte od 2013. do 2018. između ostalog predviđena optimizacija poslovanja te minimalizacija troškova. Dobar dio procesa restrukturiranja u ovom segmentu u Pošti smo već proveli. S druge strane, Strategija predviđa i gradnju Središnjeg logističkog centra te racionalizaciju sortirnih centara, a prema poslovnim modelima uspješnih europskih poštanskih operatora. Kao što smo dosada otvoreno komunicirali, predviđeno je da se manji sortirni centri pripoje većima. U siječnju i veljači se radilo na određenim simulacijama i projekcijama kako bi izgledalo poslovanje kad se izgradi logistički centar. S time je povezana i situacija u sortirnici Dubrovnik. Trendovi u poštanskom poslovanju u Europi i svijetu su takvi da se volumeni pošiljaka a time nužno i broj zaposlenika smanjuje. Izgledno je da će se taj proces nastaviti i u Hrvatskoj pošti, ali u daleko manjem opsegu nego je bio slučaj u protekle dvije godine. Ipak, radi istinitosti i pravodobne informiranosti vas kao zaposlenika sortirnice Dubrovnik ističemo da u ovom trenutku ne postoji finalni opseg niti terminski plan za tako nešto i odluka o zatvaranju sortirnice Dubrovnik nije donesena. Sve da ove godine takva odluka i bude donesena, poslodavac će prema zaposlenicima postupiti maksimalno korektno, ljudski i socijalno odgovorno. Upravo iz tog razloga vam želimo poručiti da trenutno ne postoji konačna odluka o sortirnici Dubrovnik. Ukoliko se donesu određene odluke koje se tiču vas kao zaposlenika, pravodobno i iskreno ćemo vas o tome informirati. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, slobodno se možete obratiti i svom voditelju. S poštovanjem, Uprava.“

PRAVO NA ŠTRAJK TEMELJNA JE OBRANA RADNIKA OD POROBLJAVANJA!

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) proglasila je 18. veljače 2015. godine globalnim danom akcije u obranu prava na štrajk. Naime, dan akcije proveo se kao odgovor na drske i agresivne napade poslodavačkih skupina u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR) i Odboru za primjenu standarda, koje od 2012. godine sustavno namjeravaju potkopati i ukinuti međunarodnu pravnu osnovu prava na štrajk te mandat i ulogu MOR-a. Naime, bez MOR-a i njegovih nadzornih mehanizama – te prije svega bez konvencija 87 (sloboda udruživanja) i 98 (pravo na kolektivno pregovaranje), radnici ostaju bez važnog pristupa pravdi i pravednosti! Izrazito je važno napomenuti da je pravo na štrajk temeljno pravo zaštićeno Europskom socijalnom poveljom i konvencijama MOR-a, kao i Europskom poveljom o temeljnim pravima, te presudama Europskog suda za ljudska prava i kao takvo se ne smije dirati. Bez prava na štrajk, kolektivno pregovaranje nije ništa drugo do kolektivno prosjačenje. Za istaknuti je da su se radnička prava i u Hrvatskoj, kao i u svijetu, svela na minimum o čemu svjedoči i prošle godine usvojeni novi zakon o radu. Ipak, valja naglasiti i to da je u Hrvatskoj pravo na štrajk zajamčeno člankom 60. Ustava RH. SSSH i NHS (dvije najveće sindikalne središnjice u RH) iz tih razloga zahtijevaju od Vlade RH i Hrvatske udruge poslodavaca da djeluju odgovorno, podrže MOR i njegove nadzorne mehanizme te se zauzmu za pravo na štrajk kao temeljno pravo i osnovu pravednosti i demokracije.