HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 545 – FORMULA ZA UŠTEDU I INVALIDNOST

Neumoljiva racionalizacija, ABe-izacija, centralizacija, jednako je manji broj poštara, plus veća produktivnost. Rezultat – ušteda, kol’ko god se to nekima na prvi pogled ne čini. Eto, tako to poprilici tvrde racionalizatori, centralizatori i ABe-izatori. Manji broj poštara, jednako veći teret na leđima, plus produktivnost preko 100%, plus šuplje cipele, plus mokra leđa. Rezultat – zajamčena invalidnost. Eto, tako je to u stvarnosti, unatoč uštedama ili upravo zbog njih.
Prijedlog prvi: Racionalizatori, centralizatori, ABe-izatori, ostavite na dan-dva svoj redoviti posao, odnio ga vrag, neće uteć’. Pronađite kakvu izlizanu poštansku uniformu odgovarajuće veličine i šuplje cipele veličine svoje noge (ima takvih, izlizanih i šupljih, na sve strane), izađite iz svojih toplih ureda, obradujte poštara svojim društvom jednog dana (gledajte da ne bude kiše), najprije na A, a onda drugi dan (opet pripazite da bude suhi dan), na B području. Vidite kako im je, kakve su im šanse da dočekaju mirovinu, a onda naprijed, udarnički, u nove racionalizacije, centralizacije i ABe-izacije.
Prijedlog drugi: prije možebitne, u stvari nemoguće, odluke o izlasku na teren, valjalo bi vam kliknuti na stranica yr.no, govori se da oni daju nepogrešivu dugoročnu vremensku prognozu za svaki kutak pod kapom nebeskom.

VLAKOM NA POSAO UZ 50 POSTO POPUSTA

Za sve svoje članove, kao i članove njihove uže obitelji, Hrvatski sindikat pošte omogućio je 50 posto jeftinija putovanja vlakovima HŽ Putničkog prijevoza u tuzemnom željezničkom prometu! Prijevoz s iskaznicom K-50 može se ostvariti na redovitim linijama unutarnjeg javnog prijevoza, vlakovima predviđenima voznim redom (ne vrijedi u posebnim vlakovima). Cijene pojedinačnih karata koje se kupuju temeljem Iskaznice K-50 snižene su 50 posto u odnosu na pojedinačne prijevozne cijene. Cijene mjesečnih pretplatnih karata snižene su za 20 posto u odnosu na cijenu mjesečne karte. Nositelji prava na Iskaznicu K-50 (kojom se ostvaruju popusti) mogu biti svi članovi HSP-a, dok se korisnicima prava smatraju i članovi njihove uže obitelji (bračni/životni partneri i djeca do završetka propisanog obveznog školovanja, odnosno do navršene 25. godine života pod uvjetom da su redoviti polaznici škole ili fakulteta). Prijevozne karte temeljem Iskaznice K-50 kupuju se na putničkim blagajnama ili u vlaku. Pojedinačne prijevozne karte s popustom nositelji i korisnici prava kupuju i plaćaju na putničkim blagajnama ili u vlaku, a pretplatne karte nositelji prava kupuju i plaćaju isključivo na putničkim blagajnama. Potvrdu izdanu od Hrvatskog sindikata pošte, kao i dodatne informacije potražite kod naših sindikalnih povjerenika.

BRIGO MOJA, PRIJEĐI NA DRUGOGA

Iznenadno i naglo divljanje tečaja švicarskog franka ovih je dana uznemirilo hrvatsku javnost. Činjenica da čak oko 60 tisuća ljudi u Hrvatskoj ima kredit u francima ne može se ignorirati, pa Vlada pokušava pronaći hitne mjere kako bi se opterećenim građanima koliko toliko pomoglo. Na noge su se digli i sindikati, koji ovakvo stanje vide kao alarmantno, pa je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), čiji je član Hrvatski sindikat pošte, uputio hitan dopis predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. U obraćanju premijeru, Sever napominje kako će fiksiranje tečaja švicarskog franka na godinu dana na 6,39 kuna sigurno značiti trenutno olakšanje i malo mira za sve građane koji su svoje kredite vezali uz švicarski franak, ali da to nije ništa drugo nego „prigušivanje plamena požara kojem se istovremeno ne gasi i žar pa se lako može ponovno razbuktati.“ Nadalje, Sever naglašava, da „iz vezivanja toga tečaja na fiksni iznos na godinu dana proizlazi kako Vlada kupuje vrijeme i svojevrstan mir sa tim kreditnim dužnicima do kraja svojeg mandata, a rješenje problema ostavlja narednoj vladi (iz čijih god redova bila) po onoj staroj – „Brigo moja prijeđi na drugoga!“ Predsjednik NHS-a smatra da rješenje ovoga problema nije u privremenoj mjeri, nego u pronalasku trajnoga rješenja, za što godina dana nije dovoljna. S obzirom da je i tečaj eura u odnosu na kunu od siječnja 2009. do siječnja 2015. porastao za 6 posto, upozorava Sever, pitanje je što će se dogoditi sa tečajem eura u nadolazećem razdoblju, kao i sa tečajem švicarskog franka. „Iz svega proizlazi jedno moguće trajno rješenje – ukidanje devizne klauzule i pretvaranje u kunske kredite svih kredita vezanih uz stranu valutu“, ističe Sever. Smatra da bi se Vlada RH hitno morala sastati s predstavnicima HNB-a i banaka koje posluju u Hrvatskoj kako bi se zajednički dogovorilo prihvatljivo rješenje pretvaranja kredita vezanih uz stranu valutu u kunske, prihvatljiva kamata na kredite i model rješavanja troška tog pretvaranja tako da on ne padne na leđa dužnika. Sve navedeno, uz prijedlog zakonskog ukidanja devizne klauzule, Vlada bi hitno trebala uputiti na izglasavanje u Hrvatski sabor, stoji u pismu. „To je jedini pravi potez koji se u ovom trenutku može i treba učiniti. Sve ostalo samo je kupovanje vremena i odugovlačenje trajnog rješenja, a time i odgađanje pomoći građanima i gospodarstvu koji cijelo vrijeme sve to plaćaju ili nemaju od kuda platiti pa dospijevaju u blokade i ovrhe“, zaključuju u NHS-u.

UVJETI SE MORAJU OSIGURATI!

Već neko vrijeme čujemo od Poslodavca kako misli uvesti nove financijske usluge. Naše su se radnice na šalterima u nemogućim uvjetima iskazale i dokazale u prodaji raznoraznih polica, štednji i otvaranju kartica. Napokon se odustalo od „kineskog dućana“ i naglasak je na prodaji bankarskih i osiguravajućih usluga. ALI, da bi Hrvatska pošta imala dugoročnu korist od uvođenja novih usluga MORAJU se osigurati uvjeti. Svjedoci smo postavljanja financijskih kutaka na sva moguća (i nemoguća) mjesta u poštanskim uredima. Podsjećamo da bi u tim kutcima trebali osigurati stalnog radnika, a ne da većinu vremena kutak zjapi prazan jer nema dovoljno radnika. Zar je netko stvarno zamislio da radnik sa šaltera „skače“ po potrebi u kutak i pri tom ostavlja izbezumljene korisnike u redu ili ih ljubazno moli da pređu kod kolegice u red?

ISPLATA REGRESA ZA 2013.

Uprava Hrvatske pošte obavijestila je radnike i poštansku javnost da je donijela odluku o isplati regresa za 2013. godinu, i to samo za onaj dio radnika koji su godišnji odmor počeli koristiti u razdoblju od 1. siječnja do 28. veljače. Kako radnicima nije isplaćen regres, a Poslodavac nije na vrijeme uskladio opće akte Društva s aneksom Kolektivnog ugovora, dio radnika koji su godišnji odmor počeli koristiti do 28. veljače, ostvario je pravo na isplatu regresa. Radnici su zatražili sudsku zaštitu svojih prava, a sada su pristigle i prve pravomoćne sudske presude. U takvoj situaciji Poslodavac je odlučio da će regres isplatiti samo radnicima koji su to pravo ostvarili do 28. veljače 2013. Nažalost, Poslodavac na to ima pravo, koliko god se radi o nepravdi prema svim drugim radnicima.