HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 542 – ZATO NAM TREBA RADNIČKO VIJEĆE

Hrvatska pošta d.d. spada u trgovačka društva od posebnog interesa u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio, a za koja je vladinom Strategijom predviđeno restrukturiranje, privatizacija ili prodaja te izlazak na tržište kapitala.
Da bi se to dogodilo, HP će, po nalogu vlasnika (Države), u naredne tri godine nastaviti proces restrukturiranja kako bi se stabiliziralo postojeće financijsko poslovanje i dočekali značajniji prihodi od novih usluga. Tek nakon toga, i nakon što se ostvari strateška investicija (novi sortirni centar) te eventualne dokapitalizacije Pošte ili moguće prodaje udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci, Hrvatska pošta bi bila spremna za uspješnu(???) privatizaciju. Rekli bi, postala bi poželjna udavača kakvom tajkunu ili „izdvojeni šalter“ Austrijske pošte, na primjer. Lako je predvidjeti što bi to značilo za Poštu i njene radnike jer se nagledasmo brojnih „uspješnica“ hrvatskog privatizacijskog horora koje su radnike pretvorile u bivše, otpremile na ulicu i pokazale put prema pučkim kuhinjama.

Zato možemo očekivati da je pred Hrvatskom poštom i njezinim radnicima, kao i do sada, teško razdoblje nastavka restrukturiranja i stabilizacije poslovanja, pa ne treba biti ni prorok ni vrač da bi se predvidjelo kako su radnici i njihova materijalna prava, ciljana skupina (pod)nositelja tereta na putu u „bolju“ privatnu budućnost. Dosad provedeni procesi restrukturiranja i stabiliziranja financijskog poslovanja imali su, nažalost, loših posljedica za radnike, posebno u pogledu smanjenja materijalnih prava po Kolektivnom ugovoru i odlasku jednog broja radnika iz sustava, mimo njihove volje.  Koliko god neskromno zvučalo, sve bi to bilo puno, puno gore da u procesu nisu sudjelovali radnički predstavnici koji su se „potukli“ za svaku kunu i za svako radno mjesto. Jednako tako, ne treba zaboraviti da radničko vijeće i dalje vodi sudski spor radi poništenja odluke poslodavca o proglašenju viška radnika.

ZATO NAM TREBA RADNIČKO VIJEĆE I LJUDI KOJI SU DORASLI IZAZOVU, KOJI ZNAJU I MOGU BRANITI I OBRANITI RADNIČKE INTERESE.

ODAZOVIMO SE IZBORIMA I ODABERIMO LISTE HRVATSKOG SINDIKATA POŠTE, NA NJIMA SU VAŠE KOLEGICE I KOLEGE KOJI SU BILI I UVIJEK ĆE BITI NA VAŠOJ STRANI

GP1 – nositelj liste Davor Kršić, lista broj 1
GP2 – nositelj liste Miljenko Gorup, lista broj 2
GP3 – nositelj liste Željko Miljak, lista broj 1
GP4 – nositelj liste Lidija Šušić, lista broj 1
GP5 – nositelj liste Mario Vrček, lista broj 1
GP6 – nositelj liste Damir Jurišić, lista broj 2

POŠTARI ZASLUŽUJU BENEFICARANI RADNI STAŽ

Prema najavama pristiglim iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Vlada pokreće reformu instituta beneficiranog radnog staža, a sve kako bi bila jasno definirana načela po kojima će se ubuduće određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani radni staž. Iako se očekuju da će, s jedne strane doći do smanjenja liste zanimanja koja imaju pravo na beneficirani radni staž, iz Ministarstva nas uvjeravaju kako je otvorena mogućnost uvođenja novih radnih mjesta u ovaj institut, a sve će ovisiti o složenosti posla i štetnosti za zdravlje svakog pojedinog zanimanja.
Hrvatski sindikat pošte aktivno se uključio u javnu raspravu pokrećući inicijativu da se popisu zanimanja koja zaslužuju pravo na beneficirani radni staž uvrsti i radno mjesto POŠTAR. Dokazujući opravdanost našeg prijedloga, inicijativi smo priložili niz medicinskih i statističkih pokazatelja o težini posla našeg poštara, kao i učestalosti oboljenja od profesionalnih bolesti ili pak o broju ozljeda na radu u odnosu na druga zanimanja. O tijeku postupka donošenja novog Zakona, kao i odnosu zakonodavca prema ovoj našoj inicijativi redovito ćemo vas izvještavati.

”S PONISTRE SE VIDI ŠOLTA…”

Što nam donosi centralizacija dostave zorno prikazuje članak i fotografija iz Slobodne Dalmacije. Mjesto radnje Grohote, otok Šolta, Splitsko-dalmatinska županija. Na Šolti su nekoć radila tri, potom dva, a odnedavno radi samo jedan poštanski ured. Smanjenje broja ureda nekom je dovoljno dobra podloga da se smanji i potreban broj poštara, pa tako je ”igrom slučaja”, u prošlom mjesecu (listopadu) dostavu obavljao samo jedan poštar, a početkom mjeseca studenog nijedan. Dok su poštari tvrdili jedno, nekakav MMR (čitaj malo morgen) je izračunao sasvim drugo i dok su se nadali da će netko tko je za to plaćen doći na Šoltu i na licu mjesta se uvjeriti u ono što malo morgen ne vidi, isti taj je (očito) u kancelariji samo sjedio i pjevušio onu poznatu pjesmu od Olivera S ponistre se vidi Šolta… Nije prošlo dugo, a da nam ”nečije” pjevušenje i prisjedne. Pošiljke se nagomilale, korisnici počeli žaliti, a Slobodna Dalmacija na licu mjesta sve to ovjekovječi. I vidi vraga, odjednom se MMR ne gleda, pošiljke dostavljaju tri poštara uz ”velikodušnu” pomoć mještana koji po svoje pošiljke dolaze u poštanski ured. Pitamo se, je li ovo samo privremeno gašenje vatre da bi se prikrilo nečije neznanje ili nesposobnost u rukovođenju?! Čini nam se da jeste, jer su poštari u ovoj priči Pedro, a to što MMR ne prihvaća da se dvije litre ne mogu uliti u bocu od litre, morat ćemo na sudu dokazati, jer se već odavno čulo da i neizvedivo moramo izvesti.

POMOZIMO NAŠIM KOLEGICAMA I KOLEGAMA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Svi se sjećamo svibanjskih, katastrofalnih, gotovo kataklizmičkih poplava, koje su zahvatile istočni dio Hrvatske – Slavoniju i županjsku Posavinu. Riječne bujice za sobom su ostavile pustoš, uništena su mnoga imanja i domovi, a mnogi naši sugrađani bili su prisiljeni napustiti sve što su godinama gradili… Mnogi od njih i dalje su u teškoj situaciji, a među njima je i pet naših kolegica i kolega. Iz tog razloga, ponovno je aktiviran broj žiroračuna na koji, prema svojim mogućnostima, možete donirati novčanu pomoć.

Račun kod Hrvatske poštanske banke d.d.
IBAN: HR24 2390 0011 4000 0364 0
Poziv na broj: 02 259990
Opis plaćanja: Donacija radnicima u poplavljenim područjima