HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 537 – “…ISPUNITE KUPONI SUDJELJTE U NAGRADNOJ IGRI…”

Pročitali ste naslov? Pročitajte još jedanput. U suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom, Hrvatska pošta je za sve korisnike koji režijske troškove i ostale račune plaćaju u poštanskim uredima pripremila nagradnu igru „Plati pet računa i osvoji 5000 kuna“. Primamljivo, nema šta, i sve super da se opet nije omakla greška – vrlo očita i svima vidljiva. Naime, uz to što je nagradna igra kasnila, dogodio se i propust s tekstom na plakatima A4 formata, koji su s nekoliko itekako primjetnih lapsusa i gramatičkih pogrešaka otisnuti i poslani u sve poštanske urede! Nevjerojatno, ali istinito. A nevjerojatno je i da je taj zadatak povjeren nekom tko baš i nije najbolje upoznat s hrvatskim jezikom i njegovim osnovnim pravilima pisanja. Još nevjerojatnije je da nitko od ostalih koji su bili uključeni u cijeli projekt, nije uočio očite greške. Prekrasna slika Hrvatske pošte, nema šta. Kako to već biva, vrlo vjerojatno nitko za ovaj propust neće odgovarati, ali pitamo se koliko je točno novaca za isto utrošeno i na što točno? Jer na dobro obavljen posao sigurno nije. Nećemo niti zamišljati kakav će podsmijeh i komentare rečeni plakati izazvati među korisnicima. Uostalom, prosudite sami kako bi reagirali na rečenicu s plakata ozbiljne tvrtke – „Za svakih pet plaćenih računa ispunite kuponi sudjeljte u nagradnoj igri u kojoj možeteosvojiti 5.000 kn na HPB potrošačkoj kartici.“ Stvarno aljkav i do boli neozbiljan pristup poslovnom zadatku.

ZIMA NA VRATIMA, GUME NA MOPEDIMA

Unatoč proteklim sunčanim razdobljima, netipičnima za ovo doba godine, valja na vrijeme razmišljati o zamjeni guma na novim poštanskim skuterima. Nadamo se da već nije kasno, znamo li, a znamo (!), kako to kod nas ide kad je riječ o javnoj nabavi. Naime, unazad nekoliko tjedana kada su nas pratile obilne kiše, poštari su imali svakodnevnu prigodu „nauživati“ se lelujanja i proklizavanja na cesti. Kako je pred nama godišnje doba kada treba očekivati sve osim suhih cesta, krajnje je vrijeme osigurati prikladne gume za mopede. Snijeg, led i sve druge ljepote koje će nam zima donijeti, nikako ne trpe gume koje su već za kišnog vremena pokazale da se na njih ne može ozbiljno računati. Kad su već gume zakazale, to isto nikako ne smiju učiniti oni koji ih moraju zamijeniti boljima!

VISINE NAKNADA I OTPREMNINA U LISTOPADU 2014.

Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u listopadu iznosi 8.000 kuna neto (na iznos iznad 8.000 kn obračunavaju se doprinosi, porez i prirez). Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za; smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna. Prosječna neto plaća za mjesec kolovoz 2014. iznosila je 4.683 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec kolovoz 2014. iznosila je 6.299 kuna.

KAKO JE OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

Prošli se tjedan u svijetu (i Hrvatskoj?) obilježio Svjetski dan dostojanstvenog rada (7. listopada). Nažalost, o obilježavanju ovog dana rijetko gdje smo išta i igdje mogli pročitati, saznati, vidjeti… Pametnome dosta. Žalosno, ali očito dovoljno da bi se dalo do znanja koliko se rad i radno dostojanstvo u našem društvu (ne)cijene. Budući da je rad sastavni dio života svakog čovjeka (ili bi bar to trebao biti), ne bi li onda trebao biti dostojanstven? Trebao bi, ali nije…kako u svijetu tako i u nas, radnici bez plaća, bez prava na odmor, bez prava na zaštitu, bez radnog vremena, bez prava na mišljenje… Povijest koja se očito ponavlja, jer nismo bili kadri na njoj naučiti ono što smo morali. Tako, današnji sustav rada sve više nalikuje na robovlasništvo u kojem se ljudi tretiraju kao imovina koja se može kupiti i prodati te prisiliti na rad. Upravo zato, Međunarodna konfederacija sindikata upozorila je na više od milijun radnika koji se nalaze u prekarnom radu (nesigurnim oblicima rada) te naglasila kako je nužno ulaganje u dostojanstven rad kako bi se smanjile zastrašujuće razine nejednakosti, koje su danas veće nego u godinama prije početka globalne financijske i gospodarske krize. Ako je suditi prema „ulaganjima“ Vlade Republike Hrvatske i prema nedavno izglasanom Zakonu o radu, u Hrvatskoj ćemo teško smanjiti razlike između bogatih i siromašnih i vratiti ugled dostojanstvenom radu. A možda se zato ovom danu nije ni posvetila nekakva pažnja. Jer, kako bi i zašto vlastodršci i poslodavci radnicima čestitali ili obilježili nešto što je davno nestalo i s namjerom ukinuto? Bilo bi to u najmanju ruku tragikomično.

DOSAD PRIKUPLJENO VIŠE OD 160.000 POTPISA

Kao što smo i najavili u prošlom broju Post infa, prikupljanje potpisa građana protiv davanja autocesta u koncesiju započelo je u subotu, 11. listopada i trajat će do 25. istog mjeseca. U prikupljanju potpisa cijeli su tjedan aktivno sudjelovali i povjerenici Hrvatskog sindikata pošte. Prema prvim informacijama, u prva četiri dana potpisivanja prikupljeno je više od 160.000 potpisa građana. Podsjetimo, referendumskim pitanjem tražit će se izmjene Zakona o cestama odnosno uvrštavanje novog članka u kojem bi trebalo stajati da su „javne ceste strateški interes RH i zabranjeno ih je davati u koncesiju“. Cijela akcija se vodi pod nazivom „Ne damo naše autoceste“. Ovim vas putem još jednom pozivamo da date svoj potpis za ovaj referendum (potreban vam je OIB ili JMBG), jer je riječ o nacionalnom interesu, odnosno interesu koji se tiče sviju nas, ali i svih budućih naraštaja.

TESTIRANJE

Psihologijskim, psihološkim ili, kakvim već testiranjem, Poslodavac ima namjeru saznati kakvim potencijalom raspolaže u Hrvatskoj pošti i da, ovisno o rezultatima, bitno usmjeri daljnju karijeru testiranih radnika. Da bi došao do (naj)točnijih podataka, isti taj poslodavac je izradio i obznanio naputke kako se najbolje pripremiti za testiranje. Naravski, nikog nije briga što se testiranje odvija u razdoblju između odrađenog osmosatnog radnog vremena, pokušaja da se u istom tom vremenu ostvare (ne)ostvarivi ciljevi i prikupljanja djece iz vrtića, molbi najboljoj susjedi da podgrije ručak i otpremi starije dijete na solfeđo i vlastitog odlaska na fizikalnu terapiju, zbog bolesti koju je prouzročila nakrivljena uredska stolica. Glavno je da je testiranje (zbog testiranja) održano i da Poslodavac upravo sada, evo baš sada, znade sa kim raspolaže na putu u svijetlu budućnost.