HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 530 – PRODAVANJE MAGLE

E, tako je to kada se od čovjeka pokušava napraviti magarac. Pokušaj se otkrije i ostane samo pokušaj, a sve drugo postaje – čisti bezobrazluk! Tako je, čini se, i u ovom slučaju. Naime, dana 31. srpnja ove godine, u Diviziji ekspres objavljen je interni natječaj za voditelja tima. Primamljivo, nema šta. Međutim, isti natječaj trajao je svega tri radna dana, a ako se u obzir uzme i činjenica da je to bio jedan od „produženih vikenda“, onda je rečeni natječaj za neke vrijedio samo dva radna dana. Ne možemo se oteti dojmu da ovaj slučaj nije slučajan…ipak se natječaj odnosio na zgodno radno mjesto i nekoliko „tričavih“, svima bitnih bodova! A da stvar bude tragikomičnija, u Vašoj tjednoj pošti, broj 166, uslijedio je i tekstić odnosno pojašnjenje o tome kako „Vaša tjedna pošta izlazi jednom tjedno“ te se „ponekad zna dogoditi da se datum izlaska“ internih natječaja „poklapa s datumom završetka“ te da se „u tom izdanju objavljuje informativno pregled i status aktualnih natječaja, dok se sami natječaji objavljuju prvo u sustavu eOkružnica te na intranetu, kao i na oglasnim pločama“…Hm, netko je očito pokušao oprati ruke od odgovornosti, jer je i ovdje riječ o prodavanju magle…Naime, samo ćemo podsjetiti da računala i intranete nemaju baš svi radnici HP-a, jer veliki dio njih radi isključivo na terenu. Drugim riječima, konkretni natječaj mnogi nisu uspjeli ni vidjeti, a kad su ga vidjeli bilo je kasno…Možda onda i nema smisla „informativno“ objavljivati natječaje, bar ne one koji su davno istekli…U suprotnom, dragi naši mjerodavni, prodajete maglu…
KAKVE SU TO IGRE S RADNIM MJESTIMA?!?

Prije nekoliko godina imali smo situaciju u kojoj je smijenjen izvršni direktor Grupe područja iz razloga što je ”xy” radniku omogućio odlazak iz sustava uz otpremninu, a potom ga opet zaposlio u Hrvatskoj pošti kako bi obavljao poslove preko student servisa. Netom poslije, novi izvršni direktor iste te Grupe područja dobiva otkaz Ugovora o radu po osnovi  zapovjedne odgovornosti iz razloga što je netko od njegovih niže rangiranih rukovoditelja nešto ”krivo prikazivao”.  Ne tako davno, Divizija mreže proglašava enorman broj viška radnika kojima je Hrvatska pošta isto tako isplatila otpremnine, da bi se odmah po isplati otpremnina istim tim radnicima ponudila mogućnost rada na određeno vrijeme, i što je najgore, ako tu opciju ne prihvate, u planu je zapošljavanje određenog broja radnika izvan sustava! Pitanje: ”Jesu li u prve dvije situacije napravljene kardinalne pogreške spram tih direktora, kad znamo da u Diviziji mreže još uvijek nitko ne snosi odgovornost za počinjenu štetu?”

UBLAŽEN OVRŠNI ZAKON

Naknade za prijevoz do posla i s posla, potpore za novorođenčad, naknade za invalidnost kao i naknade za slučaj smrti u visini neoporezivih iznosa bit će izuzete od ovrha. Vlada RH nije prihvatila da od ovrhe budu izuzeti naknada za odvojeni život i terenski dodatak. Također, nije prihvaćeno da od ovrhe budu izuzete sindikalne socijalne pomoći. Izmjenama ovršnog zakona od ovrha su izuzeta i sredstva za uzdržavanje djeteta uplaćena na poseban račun kod banke, naknada troškova za službeno putovanje, dar za djecu i naknade za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

VARIJABILNA PLAĆA

Platiti radnika koliko radi, zvuči sasvim logično i pošteno. Dakle, koliko više truda u posao uložim, više i zaradim. E, vidi vraga, nikada tako nije bilo u Hrvatskoj pošti…nego eto, što više znaš i više radiš, bit ćeš više iskorišten, a za nagradu ćeš dobiti jedno veliko NIŠTA! U zadnje vrijeme, ipak (živjela nada) čuje se često da će takva praksa postati povijest, pa da će i u HP-u zaživjeti pravilo Plati radnika koliko radi (!?!). Hm, pohvalno, nema šta. Pitanje je samo tko će i prema kojim kriterijima odrediti i utvrditi tko je koliko truda uložio, i time koliko je zaradio? Tko je taj koji će imati pravičan aršin i njime mjeriti? I opet postoji strah, da će netko nezasluženo bolje proći, da će se umiliti svome šefu, direktoru, da će nepravde i dalje biti. A kao da je nije uvijek i bilo…e pa baš nas zanima. Zato, živi bili pa vidjeli.

TORBA NA GLAVI I GLAVA U TORBI

Pošta, pisma, paketi, prijevoz…kratko rečeno – Hrvatska pošta. Naime, svima nam je znano, pošta se lijepom našom prevozi kamionima. Trošak tih kamiona je golem (kupnja kamiona, gorivo, amortizacija, cestarina, pa i sam vozač koji ga opslužuje). I to svi znamo. Ali čini se da neki ipak ne znaju da za upravljanje tim vozilima treba poznavati određene propise. Možda i znaju, ali ne znaju koji su to propisi. Pa za one koji ne znaju, evo male školice – potrebno je poznavati prometne propise, propise iz ZNR (podizanje tereta), administrativne propise (pisanje radova primopredaje), te propise o sigurnosti u prometu. E, pa taj dio ne znaju mnogi, pa ni sami ovlaštenici radnika zaduženih za prijevoz, jer da znaju ne bi se usudili kršiti iste i time radnike dovoditi u opasnost. Prema dojavama s terena, među najviše prekršaja spadaju oni koji se odnose na masu tereta koji se prevozi, odnosno kamioni su vrlo često natovareni dvostruko više od dozvoljenog. Ako neki nisu znali, kazne za opterećenje vozila iznad najveće dopuštene mase iznose i do 15.000 kuna! Svima nam je jasno da to nije malo novca. Stoga, mjerodavnima ne bi bilo na odmet primiti se knjiga, zakona i propisa u kojima sve lijepo piše. Jedanko tako, bolje spriječiti nego liječiti ili u prijevodu, bolje se držati zakona nego plaćati kazne i ugrožavati živote radnika. Ili je možda Pošta puna para i ne zna gdje će s njima, pa joj se eto baš plaćaju kazne!?

ZNA LI SE…

Tko je, i zašto, među radnike Hrvatske pošte posijao strah, besperspektivnost, neizvjesnost i nesigurnost? Zašto se većina radnika ne usudi javno tražiti svoja prava nego to, u pravilu, rade anonimno? Tko je kriv za srozavanje radne klime? Gdje je nestala socijalna osjetljivost? Tko je ukrao poslovičnu poštansku solidarnost? U koji ćorsokak je zalutala dvosmjerna komunikacija i tko je ovlastio lokalne šerife da rade što i kako hoće, temeljeći svoj „uspjeh“ na prijetnjama, kaznama, odmazdama…? Zašto iz jedne radne sredine nekolicina radnika treba stručnu psihološku pomoć? I znade li Poslodavac nešto o tom? Je li naš menadžment bezgriješan ili je za sve nedaće kriv „svjetski poštanski trend“? Ima li ikog iz visokih poštanskih krugova koji je snosio ozbiljnije posljedice za loše učinjeno ili neučinjeno? Ima li išta od brojnih projekata, hoće li i kad će prihodi sa te adrese? Ima li igdje uspješne tvrtke u kojoj rade radnici kojima je utjeran strah u kosti i koji bi imali što reći ali najradije bi da im se ime ne spominje? I, na kraju, zašto „Vaša pošta“ drži da smo slijepci kraj vlastitih očiju?

SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA

Poslodavac je donio novi Pravilnik o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta (objavljen u HP Glasniku broj 13 od 14.08.2014.g.). Osim manjih promjena u unutrašnjem ustroju organizacijskih jedinica pojedinih ureda podrške Upravi – ukinute su dvije službe u Uredu za javnu nabavu, te je ukinuto nekoliko odjela ili je promijenjen njihov naziv, drugih značajnijih izmjena nema. Sistematizacija radnih mjesta, također, je ostala neizmijenjena, nije se smanjio broj niti su izmijenjeni nazivi radnih mjesta, kao što nema niti bitnih promjena u opisima poslova radnih mjesta.