HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 524 – NOVE POŠTANSKE TORBE – OSKAR ZA DIZAJN I FUNKCIONALNOST – ZAMALO!!!

Ajde ti budi pametan! Poslodavac nas putem svoje „Vaše pošte“ obavještava kako su u „Diviziji pošte u suradnji s poštonošama osmislili i izradili nove torbe za poštonoše“. Naglasak na suradnju, molim lijepo! Jednako tako, daje nam se na znanje da se pri dizajniranju čudovišne torbe na sve mislilo. Te prilagodba potrebama poštonoša, te korporativne boje, te reflektirajuća vrpca, te raspored unutarnjih pretinaca, te bolja raspoređenost tereta, te svašta nešto. Obavještavaju nas, također, da je čak i primatelj poštanskih pošiljaka iz zagrebačkog Trnja, izvjesni T.L., primijetio savršenost i neodoljiv estetski izgled novih poštanskih torbi. Štoviše, uza sve svoje obveze, T.L. nije žalio truda i vremena svoje oduševljenje podijeliti sa piscima „Vaše pošte“.
I kad smo već pomislili da je suradnja Divizije, poštara i dizajnera iznjedrila poštansku torbu za pamćenje, javiše se „suradnici“ poštari. Udariše po sindikatu jer, da kako smo mogli šutke dozvoliti da im uvale takvo što!?! Te torba je nepraktična, te torba oštećuje hlače, te bi im (poštarima-suradnicima) za upotrebu trebalo nešto više od dviju pripadajućih ruku, te onaj koji je torbu smislio nema pojma o pojmu, te niti jedna primjedba iz probnog korištenja nije uvažena…
Govore li ovdje dizajneri i poštari-suradnici o istoj stvari? Radi li se o istoj poštanskoj torbi il’ je tu netko nekome stvarno nešto podvalio? Ako se nas pita, vjerujemo poštarima-suradnicima. Naprosto, da smo mi na mjestu poštara, sumnjamo da bi odbili nositi lakšu, praktičniju i, na kraju krajeva, ljepšu poštansku torbu. Ako zbog ničega, onda barem zbog sreće i veselja našeg primatelja pošiljaka, Tome iz zagrebačkog Trnja.

IZVJEŠĆE HAKOMA

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izvijestila je da je u prvom tromjesečju 2014. zaustavljen pad broja usluga, prisutan unazad nekoliko tromjesečja. Također, ostvareno je nešto više poštanskih usluga nego u istom razdoblju prošle godine te je broj usluga povećan za približno dva posto. Rezultat toga je ostvarenje gotovo istih prihoda od obavljanja poštanskih usluga, iako je u tom razdoblju došlo do smanjenja cijena pojedinih vrsta usluga zbog pojačane konkurencije na tržištu. Dvadeset i tri davatelja poštanskih usluga ukupno su ostvarili oko 88 milijuna usluga, od čega 93,1 posto je unutrašnji promet, a 6,9 posto međunarodni. HP-Hrvatska pošta ima udjel od 69,7 posto. 53,9 posto bilo je univerzalnih usluga (39,1 posto otpada na pismovne pošiljke), 21,3 posto zamjenskih, a 24,9 posto ostalih poštanskih usluga.

SJEĆANJE NA PETRA EKMAJERA-PERU

Na izletištu Migalovci smještenom podno savskog nasipa, desetak kilometara zapadno od Slavonskog Broda, održan je memorijalni malonogometni turnir „Petar Ekmajer-Pero“. Turnir se tradicionalno održava u znak sjećanja na našeg prerano preminulog kolegu koji je u dva mandata bio povjerenik Hrvatskog sindikata pošte, tadašnje Podružnice Slavonski Brod. Na turniru su, osim dviju poštanskih malonogometnih ekipa iz Slavonskog Broda, sudjelovale i ekipe izvan Pošte čiji je kolega Pero bio član. Prvo mjesto na turniru osvojila ekipa „Veselo veče“ dok su poštari zauzeli treće i četvrto mjesto.
Podružnica 5 Hrvatskog sindikata pošte je po završetku nogometnog natjecanja organizirala „treće poluvrijeme“, druženje članova, koji su uz dobro raspoloženje i pjesmu „Kada Sava krene prema Brodu“ ispratili još jedan turnir sjećanja na našeg Peru.

SINDIKATI PRIKUPILI DOVOLJNO POTPISA PROTIV OUTSOURCINGA

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić izjavio je da su sindikati prikupili 367.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova u državnom i javnom sektoru, tzv. outsourcinga.
„Sakupili smo dovoljnih 367.000 potpisa, a sve što ćemo sakupiti u sljedeća dva dana bit će premašaj“, rekao je Stipić dodavši kako će taj višak biti samo potvrda da je prikupljeno dovoljno potpisa.
Komentirajući najavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić da se umjesto outsourcinga uvodi spin off, tj. izdvajanje zaposlenih na pomoćnim poslovima u jednu državnu tvrtku, Stipić je rekao kako je to zakašnjela reakcija Vlade na veliki broj potpisa za referendum. Ustvrdio je da su u Vladi do prije par dana uvjeravali sindikate da ne postoji tri već samo jedno rješenje, a onda su odjednom promijenili ploču.
Jednako kao što je bilo neozbiljno rješenje o outsourcingu, tako je neozbiljno i ovo o spin offu, smatra Stipić te ističe kako su ministri očigledno podijeljeni po tom pitanju. „Oba rješenja su neozbiljna, jer nam nije predočeno kako će to biti jeftinije i kako će to poboljšati kvalitetu usluge“, poručio je.

SVIM NAŠIM ČLANOVIMA I RADNICIMA ČESTITAMO DAN DRŽAVNOSTI