HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 523 – SORTIRNICA, PROBLEMI?! – NE TALASAJ!

Zašto i kako sve kod nas mora biti naopako? Moderna čuda tehnike koja su stvorena da bi ljudima pomogla, u Hrvatskoj se pošti pretvore u svoju potpunu suprotnost. Danas, debelo u super-informatičkom dobu, nerijetko se među radnicima sortirnice čuje vapaj za ˝onim dobrim starim vremenima˝ olovaka i indigo papira. Informatička oprema u sortirnicama, umjesto da pomogne i ubrza, radi sve samo ne to. Bežična Motorola šteka već više od dva mjeseca. Klik, klik…, i kad naivno pomisliš da si ˝poklikao˝ sve pošiljke, puče veza. Načisto puče, bogara joj njezina, pade sve u vodu. Prijaviš problem šefu, on to isto učini informatici, a oni odgovaraju da problema nema i da sprava šljaka k’o urica. Što preostaje doli, manualis vulgaris. Ne’š ti problema, u vječitom „cajtnotu“, lijepo, ručno sravniti samo „sedamstotinjak“ ekspresa. Još je manji problem to što treba samo dva mjeseca da se prizna kako tehnika baš i ne šljaka i da se krene u rješavanje problema.
MIPS?! Ej, ljudi(!), taj cijeli tjedan luduje i izluđuje radnike u sortirnici! Paketi se višestruko kartiraju, pregled rada je totalni kaos. Onda opet po starom, prijaviš problem šefu, on to isto uradi prema informatici, …, dalje već znate. Dva mjeseca, minimalno!

INDEX 98!?

Razgovori sa predstavnicima Poslodavca koji se vode oko osnovnih postava radnika, bilo u poštanskim uredima ili općenito u tzv. proizvodnom dijelu Hrvatske pošte, obično završe konstatacijom predstavnika Poslodavca, koji pogledom u svoje papire, otkriva surovu činjenicu kako je „Index 98“, te nema potrebe za povećanjem broja radnika!?!
Kako je u Hrvata poznata akcija „Index“, netko bi odmah mogao pomisliti da se radi o istoimenoj akciji koja se odnosi na 1998. godinu, ali nije!
U Hrvatskoj pošti „Index 98“ govori o padu broja usluga. Nažalost, taj index naši „stručnjaci“ prihvaćaju kao nešto sasvim normalno. Inače, da tome nije tako, ti naši „stručnjaci“ povećali bi broj radnika, pa se onaj deseti korisnik u redu ne bi okrenuo i otišao iz ureda jer je onaj ispred njega od našeg operatera zatražio neku od brojnih uslugu koja će sigurno potrošiti ozbiljnu minutažu. Njemu se, naravno, ne čeka i gotovo je izvjesno da će se takav korisnik teško ikad više u poštu vratiti. U međuvremenu će, bojimo se, otkriti kakav kiosk ili neku drugu mogućnost da obavi ono što je bio u pošti naumio. Kada i, ako ikad, našim „stručnjacima“ to postane jasno, možda „index 98“ postane „index sto i nešto“, što bi bilo puno ljepše i što bi nas sve obradovalo. Stručnjake, pogotovo!

I POŠTARI ZA HRVATSKU BEZ AUTO OLUPINA

Već tradicionalnoj ekološkoj akciji “Očistimo Hrvatsku od auto olupina”, koju već nekoliko godina provodi udruga Zelene stope, i ove godine (petak, 6. lipnja 2014.) pridružit će se poštari iz poštanskih ureda sa Jastrebarskog, samoborskog i žumberačkog područja te će uz svoje svakodnevne obveze bilježiti i sva mjesta gdje se nalaze auto olupine. Smisao akcije, koju je podržao Hrvatski sindikat pošte, kao i HP, jest da Samoborsko i Žumberačko gorje budu regija bez divljih deponija, auto olupina, štednjaka i hladnjaka.
Podsjetimo, u akciji prije dvije godine, poštari su izvlačili “peglice” i “renolčeke četvorke” iz izvora kod Velikog dola u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Ovom akcijom naši kolege, poštarice i poštari, žele potaknuti ostale kolege u čitavoj domovini da se pridruže toj hvalevrijednoj akciji. Bravo!

IZ MEDIJA

HRVATSKA OPET NA „SUDU“ MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE RADA (MOR)

Hrvatska je još jednom završila na konačnoj listi slučajeva o kojima će se raspravljati pred MOR-ovim Odborom za primjenu standarda, zbog kršenja Konvencije MOR-a br. 98 o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje, koju je Hrvatska ratificirala 1991. godine. Sedmi je to put da se Hrvatska nalazi na neslavnom popisu 25 država koje ne poštuju konvencije MOR-a, a drugi put je riječ o Konvenciji br. 98. Na sjednici Odbora raspravljat će se o kršenju MOR-ove Konvencije br. 98., i to u nekoliko slučajeva: zaštita radnika od anti-sindikalne diskriminacije odnosno pretjerana sporost rješavanja radnih sporova i slabi kapaciteti inspekcije rada; promicanje kolektivnog pregovaranja odnosno ograničavanje prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje zaposlenih u lokalnoj i područnoj samoupravi Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi; intervencija Vlade u kolektivne ugovore u javnom sektoru; otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora i Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Zaključci Odbora za primjenu standarda trebali bi biti poznati do kraja tjedna kada će se znati što MOR traži od Vlade RH.

EUROSTAT: HRVATSKA I DALJE PRI VRHU PO NEZAPOSLENOSTI, MEĐU MLADIMA NEZAPOSLENOST 49 POSTO

Hrvatska je i dalje pri vrhu po nezaposlenosti u Europskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata za travanj. Najveća nezaposlenost je u Grčkoj, koja prema Eurostatovim podacima ima 26,5 posto nezaposlenih a slijede Španjolska sa 25,1 posto i Hrvatska sa 16,8 posto nezaposlenih.
Najbolja situacija je u Austriji gdje nezaposlenost iznosi samo 4,9 posto, a iza nje su Njemačka sa 5,2 posto, te Luksemburg sa 6,1 posto nezaposlenih. U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, nezaposlenost je pala u 18 zemalja članica EU, u dvije zemlje je bez promjene, dok je povećanje nezaposlenosti zabilježeno u osam zemalja Unije.
U travnju je 5,259 milijuna mladih do 25 godina bilo bez posla! U Usporedbi s travnjem 2013. to je pad od 415 tisuća, odnosno sa 23,9 posto na 23,5 posto. Najveća nezaposlenost bila je u Grčkoj gdje je bez posla 56,9 posto mladih do 25 godina, a slijede ju Španjolska sa 53,5 posto i Hrvatska, u kojoj nezaposlenost mladih iznosi čak 49 posto.