HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 521 – ODRŽAN V. SABOR HRVATSKOG SINDIKATA POŠTE MILAN JUKIĆ – NOVI PREDSJEDNIK

Prošlog petka održan je V. Sabor Hrvatskog sindikata pošte. Na našem Saboru bili su nazočni naši delegati iz cijele Hrvatske, ali i brojni gosti iz zemlje i inozemstva. Bila je to prilika za analizu postignutog u proteklom petogodišnjem razdoblju, za podsjećanje na izazove s kojima se danas suočavamo u našem sindikalnim radu, kao i za određivanje smjernica za buduće vrijeme koje nam tek dolazi.
U okviru izbornog postupka na našem Saboru izbrani su novi članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije, kojima čestitam na izboru, a meni je pripala iznimna čast jer su delegati na Saboru poduprli moju kandidaturu te sam izabran za novog predsjednika Hrvatskog sindikata pošte.

Poštovane sindikalne kolegice i kolege,

dopustite mi da Vam se obratim s nekoliko prigodnih rečenica;

pred svima nama i te kako su brojni izazovi, ali Hrvatski sindikat pošte i ja osobno spremni smo i odlučni stati u obranu legitimnih radničkih prava svih članova, ali i svih drugih radnika zaposlenih u Hrvatskoj pošti.

Naši članovi, kao i svi zaposleni, i te kako svjesni teške gospodarske situacije u hrvatskom društvu i Hrvatskoj pošti, do sada su podnijeli veliki teret gospodarske krize na svojim leđima. Materijalna prava su nam umanjena, a svojim odricanjem za bolju budućnost nas i naše djece, stvorili smo uvjete za uspješno financijsko poslovanje Hrvatske pošte.

Na daljnja smanjenja radničkih prava nismo više spremni pristajati. Svi odgovorni za poslovanje Pošte dužni su u okviru svojih ovlaštenja i odgovornosti doprinijeti izlasku iz krize, jer se budućnost Pošte ne smije i ne može više temeljiti samo na smanjenju materijalnih prava radnika, kao što je to bilo do sada.

Nikada prema Poslodavcu nismo postavljali nerealne sindikalne zahtjeve, ali smo tražili, a tražit ćemo i ubuduće, da se u potpunosti poštuju važeći propisi, potpisani Kolektivni ugovor i sva njima ugovorena materijalna, radna i socijalna prava.
Hrvatsku poštu ne čini samo Uprava, menadžment i njihovi ciljevi, već Hrvatsku poštu čine svi radnici zaposleni u njoj. Radnici u Pošti godinama, desetljećima, a i dulje, izgrađuju i razvijaju našu Poštu, oplemenjuju je i udahnjuju joj dušu hrvatskog čovjeka. Nikada i nikome nećemo dopustiti da se marginalizira ili zaboravi na poštanske radnike, jer oni su duša naše Hrvatske pošte i jedino jamstvo njezine sadašnjosti, ali i budućnosti.

Spremni smo u svojem radu pregovarati i razgovarati sa svima onima kojima je Hrvatska pošta u srcu i koji će kada budu odlazili iz nje, kod drugog poslodavca ili u zasluženu mirovinu, pogledavši iza sebe vidjeti da su ostavili bolje i sretnije okruženje za sve one koji u njoj ostaju. Ne borimo se samo za naša radnička prava danas, već se borimo i za bolju budućnost naše djece i nas samih, sutra. Danas više nego ikada, moramo pokazati jedinstvo i sinergiju svih nas, jer samo tako možemo se oduprijeti izazovima koji su pred nama.
Naš Sindikat u svojim aktivnostima treba biti jasan i učinkovit, a ja sam uvjeren da to možemo ostvariti kroz međusobnu sinergiju i zajedničko djelovanje svih naših članova. Svaki član našeg Sindikata, svaki povjerenik ili član tijela Sindikata, u svojem sindikalnom radu mora biti svjestan ciljeva koje je potrebno ostvariti, treba imati jasnu viziju, i u svojim aktivnostima biti odlučan i beskompromisan. Moji suradnici i ja učinit ćemo sve što je u našoj moći, kako bismo opravdali vaše povjerenje, a vjerujem da takav pristup u budućnosti neizostavno mora dovesti do rezultata koje opravdano očekujem.

Na sindikalnoj „sceni“ u Hrvatskoj pošti naš Sindikat ima posebno mjesto. Mi smo najveći po broju članova, mi smo najsnažniji kad se gleda prema aktivnostima koje poduzimamo, i u kojima sudjelujemo, kako u okviru Pošte, tako i u potpori zahtjevima drugih sindikalnih organizacija, aktivnostima NHS-a i ostalih udruga koje se bave pravima radnika.
Ciljevi koje sam postavio u svojem programu jasni su i određeni: biti prvi – po rezultatima i razvoju u budućnosti, biti bolji – kroz osobni razvoj, suradnju i dijalog i biti drugačiji – kroz inovacije i promjene. Da bismo ostvarili sve ove ciljeve, moramo uvijek napraviti KORAK VIŠE I KORAK NAPRIJED.

Trebamo poznavati vlastite mogućnosti i koristiti ih na najbolji mogući način, jer možemo imati najbolje ideje, ali ako nemamo potrebno znanje, osobne sposobnosti i energiju za njihovu realizaciju, one za nas i naš sindikalni rad nemaju nikakvu vrijednost.
Nastojat ću u svojem radu zadržati i unaprijediti visoku razinu organiziranosti i upravljanja Hrvatskim sindikatom pošte, koja je ostvarena u mandatima mojih prethodnika i zadržati karakteristike koje obilježavaju stručnost i profesionalna izvrsnost, kolegijalnost i etičnost.

Od svih nas koji aktivno sudjelujemo u sindikalnom radu Hrvatskog sindikata pošte, očekujem i tražim, da svoje osobne interese i ambicije stavimo u funkciju samo jednog cilja, a to je ZAŠTITA RADNIČKIH PRAVA SVAKOG NAŠEG ČLANA, svih radnika Pošte i našeg Sindikata u cjelini.

Milan Jukić, predsjednik

ODGAĐA SE MEMORIJALNI TURNIR „ROBERT BAJTAL“

Dragi naši članovi, kolegice i kolege,
zbog katastrofalne poplave u Slavoniji i dramatične situacije s kojom se bore naši sugrađani (među kojima su i naši i vaši kolegice i kolege te članovi), Hrvatski sindikat pošte odlučio je odgoditi Memorijalni turnir Robert Bajtal, te se isti neće održati ovaj vikend. Smatramo da je neprimjereno da se Turnir održava u vrijeme dok se naši sugrađani bore za goli život i dok ostaju bez svega što su imali i stvarali godinama i generacijama.
S obzirom na gotovo kataklizmičke prizore kojima putem medija svjedočimo iz dana u dan, materijalne posljedice koje će poplava ostaviti za sobom osjećat će se godinama. Zbog navedenoga, odlučili smo sav novac koji je bio namijenjen potrebama Turnira, preusmjeriti prema našim članovima koje je pogodila poplava.
Također, nakon što se voda povuče s poplavljenih područja, organizirat ćemo akcije pomoći na terenu u koje će se moći uključiti svi oni koji to budu htjeli i mogli, a sve kako bi se pomoglo oko čišćenja i svega što bude potrebno učiniti kako bi se našim sugrađanima olakšao povratak u svoje domove i imanja.
Ovim putem vas molimo, da se zbog nastale nemile i izrazito teške situacije, svi solidarizirate s onima koji su pogođeni ovom elementarnom nepogodom, našim prijateljima, kolegama i poznanicima, te uvažite našu odluku o odgađanju Turnira.
Turnir će se svakako održati, no to vjerojatno neće biti prije rujna ove godine. U dogovoru s obitelji Bjatal, o svemu ćemo vas na vrijeme obavijestiti. Znamo da je ovaj Turnir omiljen među našim članovima i da sjećanje na pokojnog nam kolegu i dalje itekako živi, stoga se nadamo da ćemo se na jesen okupiti u još većem broju i na taj način pokazati da uspomena na dragog Roberta ne blijedi.
Još vam jednom hvala na razumijevanju i vidimo se na jesen.