HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 518 – NAJAVA PRVOSVIBANJSKOG PROSVJEDA

Već tradicionalno, sindikati diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, na Praznik rada – 1. svibnja – organiziraju velike prosvjedne povorke i skupove. Tako će biti i ove godine, stoga će se u idući četvrtak, kada pada Praznik rada, svih pet sindikalnih središnjica okupiti u skupu i povorci, a kao i uvijek dosad, pridužit će im se i Hrvatski sindikat pošte.
• Do 9:00 h – okupljanje prosvjednika na Radničkoj cesti kod broja 29 (odmah nakon kružnog toka)
• Od 9:00 do 9:45 – podjela majica (crvene, bijele i plave – broj majica je ograničen)
• Od 9:45 do 10:15 – snimanje milenijske fotografije „8+8+8“
• Od 10:15 do 11:00 – obraćanje predsjednika središnjica te formiranje prosvjedne kolone
• 11.00 – kretanje prosvjedne povorke (Radnička, Držićeva, Šubićeva, Kvaternikov trg, Maksimirska – Park Maksimir)

Sve vas pozivamo da se uključite u prosvjednu povorku i skup te se odazovete u što većem broju

U Hrvatskoj je gotovo 380.000 nezaposlenih, preko 80.000 radnika radi bez plaće. Mladi ljudi bježe iz Hrvatske u potrazi za poslom, a država ne poduzima nikakve konkretne mjere. Gase se industrije i radna mjesta, smanjuju se plaće, blokiraju se računi građana, siromašnih građana je sve više…slomljeno je kolektivno pregovaranje, socijalni dijalog nikada nije bio gori…sve su ovo razlozi zbog kojih bi se na prvosvibanjskom prosvjedu trebao i morao okupiti što veći broj radnika, nezaposlenih, studenata, umirovljenika…jer, zajedno smo jači. Vrijeme je da građani pokažu svoju moć, volju i želju za promjenama te svoju snagu i solidarnost. Onima koji vladaju jasno se mora poručiti da je narod nezadovoljan i da traži hitne, konkretne i uspješne promjene koje će građane izvući iz krize i neimaštine.

SLIJEDI ZAVRŠNI KRUG PREGOVORA O ZOR-u

Sindikalni predstavnici iznijeli su primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), u idućem krugu to će učiniti poslodavci, a nakon toga trebali bi dobiti čistopis zakonskog teksta koji će biti ključ pregovora, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon prošlotjednog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. „Očekuje nas završni krug pregovora, nakon čega će se vidjeti do koje mjere je Ministarstvo rada, kao predlagatelj zakona, prihvatilo primjedbe sindikata i poslodavaca“, rekao je Sever za medije. Tada će se otvoriti i ona sporna pitanja koja su se u pojedinim trenucima činila zatvorenim – organizacija i preraspodjela radnog vremena, otkazi kod malih poslodavaca, zapošljavanje preko agencija…
Sever je simptomatičnim ocijenio nedavni razgovor poslodavaca s premijerom Milanovićem koji je prošao u poprilično pomirljivim tonovima unatoč najavama povećanja pristojbi za teleoperatere. Izrazio je bojazan da je Vlada na neki način “prodala radnička prava” poslodavcima, a zauzvrat će “dobiti neke novce”. Odgovarajući na novinarski upit o tome da je Milanović, prema pisanju jednog dnevnog lista, izjavio kako su mu sindikati najveći problem, Sever je rekao kako to ne čudi jer je Vlada zaboravila da je socijaldemokratska. „Predsjednika Vlade najviše žuljaju sindikati jer mu vrlo otvoreno i jasno prigovaraju zbog potpuno pogrešne i loše ekonomske politike koja zemlju gura u još veću krizu“, poručio je Sever. Na upit kada će pregovori biti završeni, Sever je najavio nakon 1. svibnja još dva do tri sastanka, jer ni sindikatima ne paše da se pregovori vuku unedogled.

MEMORIJALNI TURNIR “BORIS PIGAC” 2014.

U organizaciji Športsko-rekreacijskog društva „Pošta Zagreb“ te uz sponzorstvo Hrvatskog sindikata pošte i Hrvatske pošte d.d., 12. travnja 2014., održan je 16. memorijalni malonogometni turnir „Boris Pigac“. Turnir se tradicionalno, svake godine održava u znak sjećanja na tragično preminulog kolegu Borisa, poštara PU 10020 Zagreb – Novi Zagreb. Turnir je odigran u dvorani ŠRC Šalata na Zagrebačkom velesajmu. Na turniru su, osim zagrebačkih, sudjelovale i dvije gostujuće ekipe iz Zadra i Rijeke. Ovogodišnji pobjednik turnira je ekipa iz Zadra, drugo mjesto zauzela je ekipa Stare legende, dok je kao trećeplasirana završila ekipa Evotv.

SLOBODNI TERMINI ZA LJETOVANJE U PLAVOJ VALI
Prijave se primaju do 5. svibnja 2014.

Ovih dana na kućne adrese svih naših članova i radnika Hrvatske pošte, koji su podnijeli svoje prijave za ljetovanje u smještajnim objektima Plave Vale, bit će dostavljene obavijesti o prihvaćanju ili pak o nemogućnosti prihvaćanja prijave sa svim potrebnim informacijama.
Za one radnike kojima nismo bili u mogućnosti osigurati smještaj zbog nedostatka slobodnih kapaciteta u planiranom terminu i u smještajnom objektu za koji je prijava podnesena, uz obavijest o tome bit će dostavljen popis preostalih slobodnih smještajnih kapaciteta u svim našim objektima.
Ako je neki od nabrojenih termina za ljetovanje odgovarajući Vašim zahtjevima i potrebama, molimo da nas odmah, a najkasnije do 05.05.2014., kontaktirate putem telefona 01/4686-087, 01/4686-088, mobitela 098/955-0021 ili fax-porukom na broj 01/4929-676, radi odobravanja dodatnih prijava i rezervacija.
Žao nam je što svim radnicima koji su podnijeli svoje prijave nismo bili u mogućnosti osigurati smještaj zbog ograničenosti smještajnih kapaciteta, a svima onima koji će ove godine imati mogućnost boraviti u našim odmarališnim objektima želimo ugodan odmor i ljetovanje.