HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 509 – ZA GENERALNI ŠTRAJK IZJASNILO SE 92,31 POSTO ČLANOVA SINDIKATA!

Za organiziranje generalnog štrajka zbog izmjena Zakona o radu spremno je 92,31 posto članova 5 sindikalnih središnjica te dijela sindikata koji su se pridružili izjašnjavanju. Prema podacima sindikata, izjašnjavanju se odazvalo 273.839 članova, od kojih je, kao što je navedeno, nešto više od 92 posto bilo ZA organiziranje industrijskih akcija. Hoće li se i kada organizirati generalni štrajk ovisit će o daljnjem ponašanju Vlade, ali i Saboru kojem je Zakon o radu upućen. Čelnici sindikata istaknuli su da se izjašnjavanje njihovog članstva odvijalo u atmosferi straha pa podsjećaju kako se u cijelom nizu državnih i javnih službi odbija postupak izdavanja neosnovnih djelatnosti, da se otkazuju kolektivni ugovori te najavljuju viškovi radnika. Kao jedan od primjera naveden je TŽV Gredelj u kojem se niti jedan radnik nije usudio izaći na izjašnjavanje. U tom poduzeću koje je u stečaju sindikati već duže vrijeme imaju problema te je od ranije poznato da je stečajni upravitelj onemogućio ustezanje sindikalne članarine. Sindikati su istaknuli da im nije cilj grčki ili ukrajinski scenarij ili bilo koji drugi, već im je cilj ne dopustiti da prođu najavljene izmjene ZOR-a. “Nećemo odustati radi generacija koje danas rade i generacija koje su danas nezaposlene”, napomenuo je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata dodajući kako će sindikati svoje buduće korake otkrivati ovisno o tome na koji način će se razvijati i saborska rasprava o ZOR-u.

PRIJEDLOG ZAKONA O RADU IMAT ĆE RAZORNE DRUŠTVENE POSLJEDICE

S obzirom da je Vlada RH prošli tjedan na svojoj sjednici izglasala Nacrt Zakona o radu (i to mimo sindikata i poslodavaca) sindikalne središnjice uputile su pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki u kojem ga se upozorava da Vlada RH ovim neobjašnjivim činom obmanjuje cjelokupnu javnost (hrvatsku i europsku) tvrdnjama da sindikati neistinito prikazuju činjenice te da je prijedlog novog Zakona dodatno raspravljen sa socijalnim partnerima (!?!). Naime, jedina istina je da nakon istupanja sindikalnih središnjica iz radne grupe, s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava (MRMS) nije bilo nikakvih razgovora na tu temu. Ne samo da nije bilo razgovora, nego se iz MRMS-a nisu udostojili niti očitovati na pisane primjedbe na prijedlog novog Zakona o radu dostavljene od strane sindikalnih središnjica. Sindikati u pismu ističu da predložene izmjene Zakona, kojima se evidentno snižavaju prava radnika nisu utemeljene niti na jednoj analizi niti na jednom statističkom podatku ili relevantnom argumentu! Predsjedniku Sabora sugerira se da zastane s procedurom i da prijedlog novog Zakona o radu ne uvrsti odmah na dnevni red Sabora, kako bi zastupnice i zastupnici imali vremena saznati sindikalna stajališta o istom (sindikati su zastupnicima poslali pismo sa zamolbom za održavanjem tematskih sjednica). Naime, u odnosu na važeći Zakon, novim se prijedlogom smanjuje prisutnost kolektivnih ugovora i sindikata u svijetu rada, posebno se stimulira poslodavce da unajmljuju agencijske radnike (uz smanjivanja njihovih prava, ali i prava radnika u tvrtki-korisniku), a u organizaciji radnog vremena dozvoljava se poslodavcima da bukvalno rade što hoće – što je puno gore od povratka u 19. stoljeće! „Podsjećamo da su radni odnosi – odnosi rada i kapitala, no ovaj ih Zakon izbacuje iz ravnoteže u korist kapitala. Također podsjećamo da radni odnosi određuju i društvene odnose unutar pojedine zajednice. U zemlji u kojoj raste društvena nejednakost kao i broj osoba u riziku od siromaštva, lako je uočiti razorne društvene posljedice ovakva Zakona“, stoji u pismu koje su sindikalni vođe svih pet sindikalnih središnjica uputili klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru.

SLUŽBENIH INFORMACIJA O ISPLATAMA BOŽIĆNICA ZA 2012. – NEMA

S obzirom da smo posljednjih dana zatrpani pitanjima oko isplata božićnica za 2012. godinu, ovim putem još jednom napominjemo da su sve dosadašnje isplate izvršene samo prema onim članovima koji su tužili Poslodavca zbog neisplate iste, a čiji su predmeti okončani na sudu. Priče „rekla-kazala“ koje kruže među radnicima, a prema kojima će Poslodavac uskoro krenuti s isplatama božićnica svim radnicima HP-a, ne želimo komentirati, jer službenih informacija o tako nečem NEMA. Stoga, molimo članove da se strpe, jer ćemo ih, ako bilo kakvih službenih informacija bude, sasvim sigurno o njima na vrijeme obavijestiti.

NOVI MOPEDI – NAJKASNIJE DO POČETKA OŽUJKA

Kako smo obaviješteni na sastanku s direktorima divizija, najkasnije do početka ožujka 2014. u HP bi trebalo stići 500 novih mopeda. Kako su pojasnili iz Divizije Pošte, novi mopedi pogodniji su za rajone koji imaju manju kilometražu i ravne terene. Za brdske i rajone s većom kilometražom tek treba utvrditi koja je najpogodnija vrsta mopeda budući da se stari APN više ne proizvodi. Stari mopedi neće završiti na otpadu, nego će se iskoristiti za dijelove i „krpanje rupa“.

PODSJEĆAMO – POVOLJAN ODMOR I LJETOVANJA U PREDSEZONI I POSEZONI

Još jednom, sve članove Hrvatskog sindikata pošte obavještavamo da ćemo od 17. veljače 2014., započeti primanje prijava za odmor u smještajnim objektima Plave Vale i to samo za turističku predsezonu i posezonu u 2014. godini. CIJENE smještaja za članove Hrvatskog sindikata pošte i njihove obitelji su promotivne i iznimno povoljne te se kreću od 60 do 120 kuna po danu, ovisno o veličini apartmana i lokaciji. Popusti na cijene smještaja su od 60 do 70% manji u odnosu na redovne cijene. Svakog našeg člana, koji u vremenu od 01.04. – 08.06. (predsezona) i 16.09. – 31.12. (posezona), namjerava svoj odmor provesti u nekom od naših odmarališnih objekata, a to su: Punat na Krku, Rogoznica, Bol na Braču, Vrboska na Hvaru i Mlini kod Dubrovnika, pozivamo da popunjeni obrazac za prijavu, koji se može naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod Vašeg sindikalnog povjerenika, pošaljete poštanskom pošiljkom na adresu Radićeva 12, 10000 Zagreb ili fax-porukom na broj 01 4929 676 ili na e-mail blagajnahsp@h.s.p.t-com.hr, zaključno do 10. ožujka 2014. Sve ostale informacije možete pročitati na našoj internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili upitati na brojeve 01 4686 087 ili 01 4686 088.