HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 507 – GENERALNI ŠTRAJK – počelo izjašnjavanje

Štrajk se nastoji organizirati kako bi se spriječilo donošenje zakona
kojima je cilj ozakonjivanje robovlasničkog društva
U svrhu sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima pet sindikalnih središnjica počelo je provoditi referendum, kojim se članovi sindikata udruženih u iste izjašnjavaju o organiziranju generalnog štrajka. Izjašnjavanje traje od 13. do 22. siječnja 2014., a provodit će ga sindikalni povjerenici.
Pitanje glasi: „Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprečavanja donošenja novog Zakona o radu i Zakona o povremenim poslovima?“ Moguće je zaokružiti samo jedan od dva ponuđena odgovora: ZA organiziranje generalnog štrajka ili PROTIV organiziranja generalnog štrajka.
Naglašavamo da je izjašnjavanje o generalnom štrajku izuzetno važno budući da se isti nastoji organizirati kako bi se spriječilo donošenje zakona kojima je cilj ozakonjivanje robovlasničkog društva.
Predloženi zakoni nisu bitni samo za nas nego i za našu djecu, unuke i sve buduće generacije koje će tek doći na tržište rada. Želimo li biti robovi poslodavaca ili radnici koji od svog rada dostojanstveno žive? Ako sad ne pokažemo volju za promjenama koje se tiču svih nas, „sutra“ će biti kasno…već sada mnogi se radnici, bilo u privatnom bilo u javnom sektoru, žale na loše uvjete rada i slabe ili nikakve plaće, a nažalost, nisu svjesni da može biti još gore. Snagom volje i razuma sličan paket ovakvih radnih zakona srušen je u susjednoj Sloveniji, a na ulice su izašli desetci tisuća radnika, studenata, umirovljenika…Oni su o svojoj radnoj sudbini odlučili sami i pokazali vladajućima da oni nisu i ne mogu biti vlasnici njihovih života i radnih sudbina…
Ne budu li radnici u Hrvatskoj pokazali da im je stalo do njihovih sudbina i sudbina njihove djece, a izjašnjavanje o generalnom štrajku je trenutačno jedini ispit za provjeru istog, svi skupa možemo se bojati onoga što slijedi, a svako žaljenje, ljutnja i ogorčenje nakon toga bit će uzaludno.Zato – izjasnite se ZA generalni štrajk i zajedno u velikom broju spriječimo donošenje izuzetno štetnih zakona, koji će radnike pretvoriti u novu vrstu robova!

PREKO SINDIKATA MOGU TUŽITI SAMO ČLANOVI

Uz pokušaje da svoju tužbu za božićnicu proguraju preko sindikata, ovih dana imali smo čak i pokušaja pojedinih nečlanova da od sindikata „izvuku“, vjerovali ili ne, tekst tužbe

Kao što vam je poznato, počele su isplate božićnica za 2012. godinu onim članovima koji su za neisplatu iste tužili Poslodavca, a čiji su predmeti okončani na sudu. Vjerujemo da nam je iz tog razloga počelo pristizati još zahtjeva i to poveći broj njih. Iako smo bili uvjereni da je svima vrlo jasno i logično da preko Hrvatskog sindikata pošte tužbu mogu podnijeti isključivo naši članovi, očito to moramo posebno naglasiti.
Naime, uz pokušaje da svoju tužbu proguraju preko sindikata, ovih dana imali smo čak i pokušaja pojedinih nečlanova da od sindikata „izvuku“, vjerovali ili ne, tekst tužbe (!?!). Budući da, eto, uvijek ima ovakvih slavnih iznenađenja i „kreativnih“ ideja, moramo napomenuti da sudske tužbe, inače (!), pišu pravnici koji su u taj posao uložili svoje znanje i trud te da se iste ne „dilaju“ kako se kome prohtije…Pisanje tužbi nije dječja igra, a ako tko misli da je, neka proba…

PRIJEVOZ – NOVE IZJAVE O MJESTU STANOVANJA

Radnik koji ispunjava uvjete iz Kolektivnog ugovora i želi ostvarivati pravo na participaciju u troškovima prijevoza dužan je popuniti novu izjavu o adresi stanovanja i dostaviti je svom neposrednom rukovoditelju najkasnije do 27. 1. 2014. Stare izjave na temelju starog Kolektivnog ugovora ne vrijede.
Prilikom popunjavanja izjava molimo vas da budete oprezni jer netočni podaci o adresi stanovanja mogu biti teža povreda obveza iz radnog odnosa. Naime, novim poreznim obrascem poslodavcu je omogućena provjera svih osobnih podataka radnika na osnovi OIB-a, pa tako i adrese stanovanja. U skladu s novim pravilima Porezna uprava obavještava poslodavca o svim neslaganjima u podatcima o radnicima. Ako poslodavac utvrdi da radnik nije prijavljen na adresi na kojoj zaista stanuje ili da se podatci iz izjave radnika razlikuju od podataka s kojima poslodavac raspolaže sukladno sa zakonom, o tome će obavijestiti nadležnu policijsku upravu te odmah obustaviti isplatu participacije u cijelosti.
Naglašavamo da se ova participacija u troškovima prijevoza odnosi na troškove za dolazak na posao i odlazak s posla, a ne i na prijevoz koji radnici moraju koristiti tijekom radnog vremena radi obavljanja svojih poslova. Dakle, radnicima koji nakon dolaska na posao odlaze na teren, poslodavac je dužan osigurati sredstvo za obavljanje poslova na terenu, odnosno dužan je osigurati službeno vozilo, motocikl, bicikl, platiti troškove prijevoza ili na drugi način osigurati radniku sredstva i uvjete za rad na siguran način. Poslodavac trenutačno radi na utvrđivanju načina na koji će ispuniti tu svoju zakonsku obvezu.

PRAVNE UPUTE ZA RADNIKE KOJI SU PROGLAŠENI TEHNOLOŠKIM VIŠKOM

Obavještavamo sve naše članove, radnike HP d.d., koji su proglašeni tehnološkim viškom, da kod svojih sindikalnih povjerenika mogu zatražiti i dobiti pisane upute o svim pravima i zakonskim obvezama i pravilima tijekom trajanja procesa tehnološkog viška.
U uputama možete pročitati sve o procesu SAVJETOVANJA I SUODLUČIVANJA PRIJE DONOŠENJA ODLUKE O OTKAZU, DONOŠENJU I URUČENJU ODLUKE O OTKAZU, PRAVIMA I OBVEZAMA RADNIKA NAKON PRIMITKA ODLUKE O OTKAZU, GODIŠNJEM ODMORU i BOLOVANJU.

NOVI PROJEKTI U HRVATSKOJ POŠTI

Internet trgovina i eBox

U cilju otvaranja novih poslovnih mogućnosti i povećanja prodaje roba i usluga Poslodavac kreće s realizacijom dvaju novih projekata – ePost shop Internet trgovina i eBox. Internet trgovina omogućava prodaju usluga i roba putem Interneta, a nudit će se sve – od artikala maloprodajnog asortimana, filatelije i hpekspres usluga do evo tv-a…Radno vrijeme ePost shopa bit će 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Svi oni koji se odluče na kupnju u ePost shopu, robu i usluge moći će plaćati kreditnim karticama, gotovinom (kod preuzimanja pošiljke na adresi) ili Internet bankarstvom. Što se usluge eBox tiče, valja naglasiti da se tu radi o stvaranju virtualnog poštanskog ureda i elektroničkog poštanskog kovčežića, koji će na zahtjev moći otvoriti svaki punoljetni stanovnik RH. Činjenica je da će ovaj projekt, odnosno elektronička distribucija ugroziti fizičku distribuciju HP-a te da ćemo na ovaj način konkurirati sami sebi. Međutim, isto je tako činjenica da ignoriranjem elektronske dostave nećemo zaustaviti trendove, nego otvoriti mogućnost nekim drugim operatorima da preuzmu naš posao. Kako kaže menadžment HP-a, cilj ovoga projekta je razvijanje kompletirane usluge ispisa dokumenata, elektroničke i fizičke dostave pošiljaka, prije konkurencije.
Ako je ovo put, odnosno način na koji će menadžment Hrvatske pošte pokrenuti posrnulu tvrtku, onda navedenim projektima moramo dati šansu. Ne uspiju li isti, pak, opravdati očekivanja, menadžment HP-a trebao bi se dobro zamisliti…