HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 486 – PRIVREMENO ZATVOREN POKRETNI POŠTANSKI URED

Zbog loših mikroklimatskih uvjeta rada – temperature i preko 40 stupnjeva Celzijevih – Radničko vijeće GP 1 iniciralo je privremeno zatvaranje pokretnog poštanskog ureda (smještenog u kombi vozilu) Vukovina i Novo Čiče. Nakon što je ured zatvoren, na inicijativu predsjednika Glavnog radničkog vijeća Davora Kršića, održan je sastanak s pomoćnikom direktorice Divizije mreže Josipom Poljakom, direktoricom GP1 Gizelom Mihaljević te Željkom Šešerinom, predsjednikom RV GP1. Na sastanku je postignut dogovor te će se ovaj problem riješiti uvođenjem sezonskog radnog vremena, odnosno uvođenjem dvokratnog rada naizmjenično u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima kako bi se izbjegao rad za vrijeme najvećih vrućina. U dvokratnom radu izmjenjivala bi se dva radnika (jedan ujutro, jedan popodne). Objašnjenja radi – klima uređaj u kombiju postoji, međutim isti nije dostatan kod ekstremno visokih temperatura, kakvim smo izloženi ovih dana. Rješenje doneseno na sastanku žurno će biti dostavljeno RV GP1 na postupak savjetovanja.

ODRŽANI SKUPOVI RADNIKA U GP 1

Ovoga tjedna održani su skupovi radnika u Zagrebu i Krapini. Kao što je i uobičajeno, na oba skupa, radnici su mogli čuti detaljna izvješća o radu Radničkog vijeća od posljednjeg skupa radnika koji je održan krajem prošle godine te izvješće o poslovanju Hrvatske pošte. Također, radnicima je prezentirano i tromjesečno izvješće o ozljedama na radu. Sa sastanka izdvajamo – Hrvatska pošta je u razdoblju od siječnja do ožujka 2013. ostvarila 444,2 mil. kn ukupnih prihoda i 395,6 mil. kn ukupnih rashoda te neto dobit u poslovanju od 48,6 mil. kn. Na poslovni rezultat značajno su utjecali prihodi od zamjene nekretnina temeljem Ugovora sklopljenim s Hrvatskim Telekomom d.d. pri čemu je knjižen prihod u iznosu od 76,7 mil. kn te rashod u iznosu od 3 mil. kn. Ukupni prihodi su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći za 14,5% ili za 56,2 mil. Kn. Ukupni rashodi manji su za 1,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Struktura rashoda je slijedeća; troškovi osoblja iznose 257,2 mil. kn ili 65%, materijalni i ostali troškovi, vanjske usluge, amortizacija…. iznose 130,2 mil. kn ili 32,9%, a financijski rashodi 8,2 mil. kn ili 2,1%. Stanje radnika na dan 31.03.2013. iznosilo je 10.508, što je za 155 radnika manje u odnosu na isti dan 2012. godine. Nažalost, navedenim skupovima odazvao se izuzetno mali broj radnika, čime su mnogi propustili priliku da budu informirani o stanju u HP-u te da postave svoja pitanja ili daju eventualne prijedloge.

SLOBODNI TERMINI U ODMARALIŠTIMA PLAVE VALE

Sve radnike Hrvatske pošte obavještavamo da je preostalo još nekoliko slobodnih i raspoloživih apartmana za ljetni odmor. Konkretno, mjesta ima u BOLU na Braču, jedan četverokrevetni apartman u terminu od 1.7. – 8.7., te u VRBOSKOJ na Hvaru, jedan četverokrevetni apartman i četiri šesterokrevetna apartmana u istom tom terminu. Osim ovih slobodnih termina, moguće su još rezervacije za ljetovanje i odmor od 26.8. – 2.9. u Vrboskoj te nakon toga od 2.9. – 9.9. pa nadalje, u našim odmaralištima Rogoznica, Mlini i Punat.
Sve one koji svoj odmor namjeravaju provesti u odmaralištima PLAVE VALE HSP, po povoljnim cijenama i u kvalitetnom smještaju, molimo da popune obrazac za prijavu, koji mogu naći na internetskoj stranici www.sindikat-hsp.hr ili kod svojeg sindikalnog povjerenika.

SINDIKALNO DRUŽENJE U IZLETIŠTU GOLUBINJAK

Nakon prošlogodišnjeg uspješno organiziranog okupljanja i druženja članova našeg sindikata u izletištu Golubinjak u srcu Gorkog kotara, povjerenici Podružnice Rijeka odlučili su organizirati ponovno okupljanje na istom mjestu s namjerom i željom da to okupljanje postane tradicionalno. U cilju da svako slijedeće okupljanje bude barem stepenicu bolje od onog prethodnog, uloženo je puno truda u organizaciju istog kao i u animaciju naših članova, a da smo u tome očito uspjeli govori i brojka od najmanje stotinjak naših članova koji su se istom odazvali. Neobično nam je drago da su se istom odazvali i naši prijatelji i članovi iz Zagreba, Osijeka Siska i Gospića. Nesebični doprinos organizaciji pružili su nam i prijatelji i članovi iz pazinske podružnice, kojima se ovo druženje poklopilo i sa jubilejom desete godišnjice osnivanja podružnice.
Cjelodnevno druženje velikog broja naših članova u predivnom ambijentu i prirodnom rashlađenju što ga stvaraju goranske šume koje ga okružuju, brzo je prošlo uz pjesmu i ples i obilje sportskih aktivnosti, kao i organizirani posjet spilji Lokvarka. Da unatoč brojnim dostupnim aktivnostima ne bi došlo do osjetnog pada kalorija naših članova pobrinula se logistika riječke podružnice, pripremajući i nudeći delicije s roštilja, rashlađeno piće, a kao šećer na kraju druženja, članovi su se mogli poslužiti ukusnim kolačima i slavljeničkim tortama pripremljenim od strane pazinskih članova. Ali kao i što svemu lijepom u životu brzo dođe kraj, noć se sve brže spuštala i primakao se kraj našem druženju, ali svima nazočnima nije bilo teško pročitati misli i zapamtiti jasno izražene želje na rastanku „VIDIMO SE I DOGODINE“. Nedvojbeno, izražene želje i zadovoljstvo naših članova, organizatorima daju motiv da polako započnu s pripremama za slijedeći susret na istom mjestu.

MEMORIJALNI TURNIR „PETAR EKMAJER – PERO“

U Lužanima, mjestu nadomak Slavonskog Broda, kako organizator navodi na igralištu „Park prinčeva“, održan je treći memorijalni malonogometni turnir „Petar Ekmajer – Pero“. Turnir je održan u znak sjećanja na pokojnog kolegu, koji je u dva navrata bio povjerenik HSP Podružnice Slavonski Brod. Kao i do sada, osim ekipe poštara, učešće su uzele i druge ekipe sa područja Slavonskog Broda budući da je pokojni kolega Pero bio aktivni i cijenjeni sportski radnik na području Slavonskog Broda i šire. Turnir su tradicionalno organizirali HSP, RSRH i USDR HPT. Nakon službenog dijela, s „Parka prinčeva“ je dugo odzvanjala nadaleko poznata slavonska pjesma, a sudionici su se rastali uz obećanje ponovnog viđenja slijedeće godine.

VISINE NAKNADA I OTPREMNINA U LIPNJU 2013.

Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u lipnju iznosi 25.270 kuna neto (na iznos iznad 8.000 kn obračunavaju se doprinosi, porez i prirez). Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za; smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna. Prosječna neto plaća za mjesec travanj 2013. iznosila je 5.054 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec travanj 2013. iznosila je 6.853 kuna.

Svim našim članovima i radnicima
č e s t i t a m o
Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!