HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 482 – PRVA POŠTANSKA ZAPOVIJED

JA sam direktor(ica), Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene! Ugledajte se u mene, nepogrešiv(a) sam, idol vam moram biti, ˝zlatno tele˝ kojem se klanjati morate! U protivnom,…uh…nema u protivnom! Moliiim, čujem li JA to da netko spominje, timski rad?! Slušajte me dobro! Ako već moramo glumiti taj nekakav tim, upamtite, tim – to sam JA i bit će kako JA kažem ili biti neće. Jasno!?! Uz časne izuzetke, puno, previše puno, ˝zlatne teladi˝ iz redova tzv. (o)srednjeg menadžmenta ordinira u Hrvatskoj pošti. Zavarala ih trenutna moć, ponašaju se bahato, prijete, vrše mobbing, zagorčavaju život drugima i u tome ne vide ništa loše. Međutim, dobro kaže ona narodna – svaka sila za vremena! To bi trebali upamtiti svi koji su na nekoj poziciji, a iz primjera onih koji su nekada bili gore, a sad su dolje – trebali bi učiti.

MOLIMO REALNE (!) UPUTE ZA DRESS CODE NA ŠALTERU

„Pao“ je natječaj za ljetne košulje, stoga „molimo“ mjerodavne da daju realne upute za ponašanje. U ovom slučaju, recite nam kako da se obuku radnici na šalteru, a da to nisu stare, plave košulje ili sive s dugim rukavima! Dakle, stvarno nečuveno. Doista je teško razumjeti zašto se ovakvi propusti događaju, a još je teže dokučiti zašto se isti toleriraju. Najteže od toga svega je shvatiti zašto netko toliko inzistira na sivilu, a onda nije u stanju naum provesti u djelo. Korporativna boja? Pih, kako kad je sad dobra i plava? Aj se fino odlučite! Naravno,…nije to moglo biti kako se činilo da će biti, pa taman kad smo pomisliti da će bar ove godine u vrućim ljetnim mjesecima sve „štimati“ (u veselom tonu najavljeno je da su sve klime gotovo pa spremne), eto problema s košuljama! Valjda netko tamo od onih svemogućih ipak nije toliko svemoguć da može odjednom brinuti o barem dvije stvari istovremeno (što je minimum kada je u pitanju VIŠE stvari). Možemo zaključiti samo jedno – cilj neostvaren, ocjena nedovoljan jedan! A prenesena uputa radnicima da na 40 stupnjeva hodaju u košuljama dugih rukava, ako nemaju dotrajale plave, gospodo draga, oprostite, ali u najmanju ruku to zvuči suludo! Smislite nešto bolje, možete vi to.

IZVJEŠĆE O OZLJEDAMA NA RADU

U prvom tromjesečju 2013. (razdoblje od 01. 01. 2013. do 31. 03. 2013.) dogodile su se ukupno 142 ozljede na radu; 46 u radnom procesu, 17 na putu s posla i na posao, 29 zbog ugriza psa i 50 zbog razbojništva. Sati bolovanja ukupno je bilo 26.384 odnosno 3.298 radnih dana. Isplaćena naknada na teret HP–a (ukupne potpore) iznosila je ukupno 1.360.675,92 kn (od toga 123.645,51 kn za ozljede na radu te 1.237.030,41 kn za ozljede na radu uzrokovane razbojništvom). Isplaćena naknada na teret HZZO–a iznosila je ukupno 654.476,37 kn (od toga 452.606,64 kn za ozljede na radu, te 201.869,73 kn za ozljede na radu uzrokovane razbojništvom).

OVTSRENTRAP ONLAJICOS

U naslovu piše: „Socijalno partnerstvo“ na poštanski način. Naopako, da naopakije biti ne može. Još samo da je bilo ispremještati slova i onda bi to bilo to – čušpajz partnerstvo. Partnerstvo koje se u Pošti prakticira od (ne)prilike do (ne)prilike, prigodno, na rate, s počekom, tu i tamo, kada to Poslodavcu odgovara. Primjera za navedeno ne manjka, evo najnovijeg. Poslodavac je sindikatu, svom socijalnom partneru, uh kako gordo zvuči, dostavio svoj prijedlog novog Pravilnika o unutrašnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta. Nota bene, nije bio dužan, zakon ga na to ne obvezuje al’ oni baš hoće(!) čuti partnersko mišljenje. Sindikat je prijedlog primio, analizirao i očitovao se. Još tamo 7. svibnja odaslano je konkretno očitovanje s našim prijedlogom izmjena. Odonda muk. Zamukoše partneri iz Jurišićeve, ni slova, ni glasa, do dana današnjeg. Dovraga, odradili su i ono što nisu morali, Pravilnik su ionako naumili donijeti što god mi mislili o tom. Istine radi, partneri su se oglasili na očitovanje Radničkog vijeća koje je bilo dosta slično onom sindikalnom al’, postavljamo pitanje, zašto su sindikatu uopće poslali svoj prijedlog? Hinjenje socijalnog partnerstva!? Hvala lijepa, nemojte više.

STIGLA PRVA PRESUDA ZA BOŽIĆNICE!

Primili smo prvu presudu kojom je usvojen tužbeni zahtjev radnika za isplatu božićnice za 2012.g. Upravo kao što smo i očekivali, prvostupanjski sud smatra da je Poslodavac bio dužan poštivati odredbu čl. 60. Kolektivnog ugovora i isplatiti radnicima božićnicu za 2012.g., i to najkasnije do 24.12.2012.g. Iako smo se nadali da neće, Poslodavac je ipak podnio žalbu protiv ove presude pa je ista još uvijek nepravomoćna. Smatramo da se radi samo o nepotrebnom odugovlačenju i stvaranju dodatnih troškova, međutim, ne preostaje nam ništa drugo nego čekati odluku drugostupanjskog suda, o kojoj ćemo vas odmah po primitku obavijestiti.

U ŠIBENIKU ODRŽAN TURNIR U KUGLANJU

U organizaciji Hrvatskog sindikata pošte Podružnice Šibenik, dana 20. travnja održan je 6. pozivni turnir u kuglanju. Jutro u Šibeniku osvanulo je obasjano suncem, sportskim duhom i radošću svih sudionika novom dvodnevnom druženju. Na turniru su sudjelovale ekipe Zagreba, Bjelovara, Siska, Gospića, Splita te naravno domaćini iz Šibenika. Prvo mjesto osvojila je ekipa Splita sa 1381 srušenim čunjem, drugo mjesto ekipa Zagreba sa 1368 srušenih čunjeva, a treće mjesto pripalo je miješanoj ekipi Gospića i Splita. Preostala tri mjesta pripala su ekipama, redom – Bjelovar, Sisak i Šibenik. Pojedinačno, najuspješnija kuglačica bila je NEVENKA MILJAK iz Splita, koja je nastupila za ekipu Gospića sa 250 srušenih čunjeva i najuspješniji kuglač DARKO JURA iz ekipe Bjelovara sa 252 srušena čunja. Čestitamo svim sudionicima na postignutim rezultatima. Također, kako je dogovoreno, organizacija druženja kuglačica i kuglača iduće godine bit će u nadležnosti Podružnice Gospić.

NAJAVA – MEMORIJALNI TURNIR „ROBERT BAJTAL 2013.“

U sjećanje na našeg kolegu i sindikalnog povjerenika HSP-a Roberta Bajtala, koji je tragično preminuo na radnom mjestu u PU Vinkovci uslijed eksplozije bombe, Hrvatski sindikat pošte već tradicionalno u svibnju organizira Memorijalni turnir „Robert Bajtal“. Ove godine turnir će se održati u subotu 25. svibnja u Vinkovcima, a na turniru će sudjelovati muške malonogometne i ženske odbojkaške ekipe, sastavljene od članova HSP-a iz čitave Hrvatske te gosti – kolege iz mađarskog sindikata pošte. Nakon turnira održat će se svečana večera te će se podijeliti nagrade najuspješnijim ekipama.