HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 481 – PRVOSVIBANJSKI PROSVJED OKUPIO OKO 20.000 LJUDI

U organizaciji svih pet sindikalnih središnjica, u srijedu u Zagrebu, održan je dugo najavljivani prvosvibanjski prosvjed. Glasnim zvižducima i mnoštvom transparenata oko 20 tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske poručilo je premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi da hitno promijene smjer, jer će ovaj trenutačni, državu i građane odvesti u ponor. Između ostalog, čelnici sindikalnih središnjica optužili su premijera Zorana Milanovića da je izdao radništvo, socijalnu državu, svoje birače i ideju socijaldemokracije te da služi samo interesima krupnog kapitala i banaka, koji su također bili napadnuti oštrom retorikom.
Iako je ovogodišnji prosvjed okupio puno veći broj nezadovoljnih radnika od prošlogodišnjeg, ne možemo se ne upitati zašto se povorci i skupu nije odazvalo još više radnika i građana, pogotovo onih iz Zagreba, koji nisu morali putovati? Možemo se priupitati i gdje je taj dan bilo bar dio od onih 360.000 nezaposlenih? A ostaje i pitanje gdje se izgubila solidarnost onih koji imaju i posao i redovite plaće i sve ostale benefite, i koji, po svemu sudeći, dobro žive?
Dobili odgovore ili ne, vrijeme boljitka ili još dubljeg gospodarskog i društvenog propadanja ukazat će se prije ili poslije. Bilo kako bilo, oni na koje smo ponosni su članovi Hrvatskog sindikata pošte, koji su se odazvali našim pozivima na prosvjed. Tako je iz čitave Hrvatske, oko 400 naših članova, umjesto na roštilj, došlo u Zagreb podržati borbu za radnička prava. Naime, svima nam je dobro poznato da su radnici Hrvatske pošte itekako imali razloga biti na prvosvibanjskom prosvjedu, jer netko (čitaj: Vlada RH) tko im je nedavno oduzeo njihova prava, nije rekao da to neće činiti i dalje. A sindikati bez članstva i podrške ne mogu učiniti puno, da ne kažemo ništa. No, prosvjed je prošao, a nas čekaju nove borbe…
Podsjetimo, prvosvibanjski prosvjed održava se svake godine u cijelom svijetu. Sindikati i radnici na taj dan podsjećaju svjetske moćnike i poslodavce da borba za radnička prava još uvijek traje te da su radnici ključan faktor u razvoju svakog društva i svakog gospodarstva. Ovogodišnja prosvjedna povorka u Zagrebu kretala se od Trga dr. Franje Tuđmana do Trga bana Jelačića, s kojeg su odaslane poruke Vladi RH, a koje se mogu svesti na jednu ključnu – Mijenjajte smjer, ili će narod mijenjati vas!
KAKO OD ZLATA NAPRAVITI SREBRO? ILI MOŽDA ŽELJEZO?
Tko zna? Ne zna „zeko“, ali zna Hrvatska pošta. I samo se možemo pitati ZAŠTO i KOME to odgovara? Naime, JOŠ jedna, relativno nova, usluga HP-a mogla bi postati JOŠ jedan pravi promašaj (u moru drugih, za koje, usput budi rečeno, JOŠ nitko nije snosio odgovornost). Već iz naslova da se naslutiti da se u ovom slučaju radi o usluzi otkupa zlata. Pa, evo ovako – prema informacijama s terena, svo zlato koje je Pošta otkupila od korisnika, „skuplja“ se čekajući – nitko ne zna što. I dok tako zlato čeka dovršetak transakcije s ugovorenim partnerom, cijena na tržištu drastično mu i ubrzano pada. Konkretno i točno, primjerice; komad zlata koji je Pošta otkupila još prije dva i pol mjeseca za 870,80 kuna sada vrijedi 684,20 kuna! Jednostavnom matematikom, na tom konkretnom komadu ostvarili smo gubitak od 186,6 kuna! I to je samo jedan primjer. Pored njega naišli smo i na primjer gubitka od čak preko 1.200 kuna po komadu zlata! I, ima toga još…kada se sve zbroji, za jedan poštanski ured za koji imamo konkretne podatke, ispada da je u četiri mjeseca ostvaren gubitak u iznosu od cca 5.000 kuna (nečija mjesečna ili dvomjesečna plaća)! Pametnome dosta! No budući da „tamo netko“ očito nema pameti, pa nam otkupljeno zlato „skuplja prašinu“, čini se da će Hrvatska pošta ipak uspjeti u nečemu što dosad nitko nije. Zlato će pretvoriti u srebro, ili možda u staro željezo!? Samo ovisi koliko ćemo čekati da se ono proda ugovorenom partneru. Pitanje svih pitanja – tko će za ovakav nevjerojatan propust odgovarati, tko će platiti razliku (jer ugovoreni partner sigurno neće) i hoće li Poslodavac ovakve gubitke ponovno staviti na leđa radnika? Hoće li se zbog ovakvih, bez sumnje, namjernih propusta, stvarati famozni višak radnika? Tražimo odgovore, jer odavno znamo da ništa nije besplatno, samo se ne zna tko plaća…i radi čijeg interesa…
VREMENSKA PROGNOZA – VRUĆE! JESU LI KLIME SPREMNE?
S obzirom da je majka priroda ove godine odlučila preskočiti proljeće, pa nam, sudeći po temperaturama vruće ljeto užurbano kuca na vrata, na vrijeme podsjećamo Poslodavca da provjeri i servisira sve klima uređaje. Da ne bilo nismo znali…kao što to obično biva. Opet ćemo naglasiti da još uvijek i, nažalost, ima radnih prostora u kojima klima uređaji NE POSTOJE. Nećemo komentirati kako to zvuči u 21. stoljeću za državu koja uskoro ulazi u EU, samo ćemo napomenuti da su najave prognostičara već za mjesec svibanj – vruće!
VISINE NAKNADA I OTPREMNINA U SVIBNJU 2013.
Prema obavijesti Ureda za upravljanje ljudskim resursima, visina otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu u svibnju iznosi 25.340 kuna neto (na iznos iznad 8.000 kn obračunavaju se doprinosi, porez i prirez). Radniku ili njegovoj obitelji isplaćuje se potpora u neoporezivim iznosima za; smrt radnika 7.500 kuna, za smrt člana uže obitelji (bračnog druga, djece i roditelja) 3.000 kuna, za neprekidno bolovanje duže od 180 dana (jednom godišnje) 2.500 kuna. Prosječna neto plaća za mjesec ožujak 2013. iznosila je 5.067 kuna, a prosječna bruto plaća za mjesec ožujak 2013. iznosila je 6.875 kuna.