HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 480 – PRVOSVIBANJSKI PROSVJED – „MIJENJAJTE SMJER“

ZAGREB, 01.05.2013.
FORMIRANJE POVORKE:
TRG FRANCUSKE REPUBLIKE 10:30 – 11:00h
PROSVJEDNI SKUP:
TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA 12:00h
Sve članove i radnike još jednom pozivamo da nam se pridruže na ovogodišnjem prvosvibanjskom prosvjedu, koji će se održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u 12 sati. Prosvjedna povorka formirat će se na Trgu Francuske republike, odakle će prema središnjem zagrebačkom trgu krenuti oko 11 sati. S obzirom na vrlo tešku gospodarsku i socijalnu situaciju u zemlji, ove godine svih pet sindikalnih središnjica u Hrvatskoj – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Udruga radničkih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata – prosvjed zajednički organiziraju. Svi sindikati udruženi u navedenih pet središnjica sudjelovat će u povorci i na skupu, pa tako i Hrvatski sindikat pošte. Jer, I SVI MI, RADNICI HRVATSKE POŠTE, NEDAVNO SMO OSJETILI SOCIJALNU NEOSJETLJIVOST DRŽAVE, KOJA JE UJEDNO I VLASNIK NAŠE TVRTKE TE SMO U VRLO KRATKOM ROKU, RADI NEČIJE UŠTEDE, OSTALI BEZ MNOGIH PRAVA KOJA SU NAM PRIPADALA. Što je tek s onim našim sugrađanima, koji rade, a ne dobivaju plaću za svoj rad i po nekoliko mjeseci? Kako oni žive? Kako žive oni koji su godinama na burzi i koji nemaju nade da će ikada više naći posao? Ili oni, koji silom okolnosti rade na crno kako bi prehranili svoju obitelj? Vrijeme je da građani pokažu svoju moć, volju i želju za promjenama te svoju snagu i solidarnost! Vrijeme je da se na jedan dan okupimo u što većem broju kako bismo odaslali jasne poruke i kako bismo onima koji vladaju pokazali da su građani nezadovoljni i da su upravo građani oni koji vlast biraju, ali i koji vlast ruše! Stoga, Vladi Republike Hrvatske poručujemo: „ZADNJI JE ČAS – MIJENJAJTE SMJER!“
Dođite na prosvjed u što većem broju, povedite članove svoje obitelji i prijatelje, jer – u Hrvatskoj je gotovo 400.000 nezaposlenih, a 85.000 radnika radi bez plaće, nestaje industrija, gase se radna mjesta, blokiraju se računi građana, siromašnih je sve više. Slomljeno je kolektivno pregovaranje, ubijen je socijalni dijalog, a socijalno partnerstvo pretvoreno je u socijalno neprijateljstvo. Država ne čini NIŠTA da bi svojim građanima omogućila dostojanstven rad i dostojanstven život.
Ovom prilikom obavještavamo vas i da će se 1. svibnja u 21 sat u Tvornici kulture u Zagrebu održati besplatan koncert grupe Elemental. Pod motom „uštekaj se u sindikat“, koncertom se želi obilježiti praznik rada te skrenuti pozornost na važnost uključivanja mladih u sindikate i borbu za radnička prava. Koncert organiziraju NHS i SSSH. Karte se mogu podići na blagajni Tvornice kulture (2 po osobi).
KAŠNJENJE NA RAJON – IZNIMKA ILI PRAVILO?
Radno vrijeme im je od 6 do 14 sati, no oni kući kreću tek iza 17 sati…i ne zato jer tako žele, nego zato jer su na to prisiljeni. Zvuči grubo, no doista je tako. Zbog velikog obima posla, poštari koji sami vrše razradu pošiljaka, u pojedinim GP-ima na rajon izlaze i do dva i pol sata kasnije od planiranog vremena (umjesto u 8, na rajon se izlazi u 10.30 sati)! Iako smo Poslodavca u već u nekoliko navrata upozoravali na ovaj problem, reakcije nema, pa izgleda da će kasni izlazak na rajon u dotičnim GP-ima postati pravilo, jer se o iznimci sad već gotovo sigurno ne može više govoriti. O tome da im je dosta nečije (ne)organizacije ne treba previše govoriti, no ono što radnike zanima jest ZAŠTO se taj kaos konačno ne riješi i kome on zapravo paše? Hoće li možda netko (ne)odgovoran platiti dotičnim radnicima prekovremene sate ili darovati svoje vrijeme? Hm, kako da ne! No, kako god, živi bili, pa dočekali bilo kakav odgovor…
ODMARALIŠTA PLAVE VALE – JOŠ SE MOŽETE PRIJAVITI
Podsjećamo članove sindikata i sve radnike Hrvatske pošte da se još uvijek mogu prijaviti za boravak u odmaralištima s kojima raspolaže Hrvatski sindikat pošte. Svoj odmor možete rezervirati u apartmanima u Puntu (Krk), Rogoznici, Bolu (Brač), Vrboskoj (Hvar) i Mlinima (Dubrovnik). Potrebne informacije i detalje možete potražiti na broj telefona 01/46 86 087 ili na www.sindikat-hsp.hr. O preostalim slobodnim terminima detaljnije ćemo vas obavijestiti u sljedećem broju Post infa.
SVJETSKI DAN ZAŠTITE NA RADU
S naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. travnja kao Međunarodni dan zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. Od 2007. godine i u Hrvatskoj se, odlukom Sabora RH, ovaj dan obilježava kao Nacionalni dan zaštite na radu. Samo u 2011. godini u Republici Hrvatskoj HZZO priznao je 14 076 ozljeda na radu, a od toga ih je čak 14 bilo sa smrtnim posljedicama. Ovakvi neslavni podaci jasno govore da sigurnost i zaštita na radu moraju biti na višem nivou i temelj svake radne aktivnosti. Zato poslodavci svojim radnicima moraju osigurati sigurne i zdrave uvjete rada, iako smo, nažalost, često puta bili svjedoci upravo suprotnom. Poslodavci bi trebali biti svjesni da poboljšanje zdravlja i sigurnosti na radu pozitivno utječu na motivaciju radnika i produktivnost rada. Nadamo se da će se ta svijest razviti i provesti u djelo našim skorašnjim ulaskom u Europsku uniju, gdje se pitanju zaštite i sigurnosti na radu, posvećuje puno više pozornosti.
SVIM NAŠIM ČLANOVIMA I RADNICIMA
Č E S T I T A M O
1. SVIBNJA, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA